Ήδη 48 υποβληθείσες αιτήσεις ενδιαφερομένων για φοίτηση στο ΣΔΕ Πάρου εφόσον αυτό ιδρυθεί

Αίτημα ίδρυσης Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Πάρο

Στην ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας προσανατολίζεται ο Δήμος Πάρου, με στόχο την παροχή δυνατότητας στους κατοίκους, για δια βίου μάθηση και περαιτέρω εξειδίκευση.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να θέτει υπόψιν του Σώματος την από 13 Φεβρουαρίου ενημερωτική έκθεση για τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης / Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, που αναφέρει, πως «τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα με νόμο το 1997. Απευθύνονται μόνο σε ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννεάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και παρέχουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου. Τα μαθήματα διαρκούν δύο χρόνια, είναι δωρεάν και γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων, στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην εκμάθηση ξένης γλώσσας, σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων».

Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρόγραμμα σπουδών των ΣΔΕ διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο Γυμνάσιο της τυπικής εκπαίδευσης, καθώς η μαθησιακή διαδικασία επικεντρώνεται στις ανάγκες των μαθητών, αξιοποιώντας τις βιωματικές γνώσεις και εμπειρίες τους. Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, εφαρμόζονται οι αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων με ευέλικτο περιεχόμενο σπουδών και με περιγραφική αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.

Στις Κυκλάδες, λειτουργεί από το 2008 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, με τμήματα στη Σύρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη. Η ίδρυσή τους πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και διατύπωση σχετικού αιτήματος προς τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η αποδοχή του εκπαιδευτικού θεσμού των ΣΔΕ από τις τοπικές κοινωνίες οδήγησε πολλούς κατοίκους της Πάρου να επικοινωνήσουν με το ΣΔΕ Σύρου, ώστε να εξεταστεί από τους αρμόδιους το ενδεχόμενο ίδρυσης τμήματος στο νησί τους.

Μετά από ενέργειες της Διεύθυνσης του σχολείου έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 48 αιτήσεις για εγγραφή, γεγονός, το οποίο καθιστά αναγκαία την ίδρυση τμήματος ΣΔΕ στο νησί της Πάρου. Η ίδρυση του ΣΔΕ Πάρου, σύμφωνα με το έγγραφο που αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα αποτελεί μόνο μία νέα ευκαιρία για ενδιαφερόμενους ενήλικες μαθητές, αλλά ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει και την αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να δώσει λύση στο πρόβλημα της σχολικής διαρροής και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι στη Σύρο και στη Σαντορίνη, οι απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας συχνά συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Εσπερινά Λύκεια, τα οποία ιδρύθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των ενηλίκων ενδιαφερομένων. Παράλληλα, στη Νάξο, οι απόφοιτοι του ΣΔΕ, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και το Δήμο Νάξου, βρίσκονται σε διαδικασίες ίδρυσης Εσπερινού Λυκείου.

Η Διεύθυνση του ΣΔΕ Σύρου κλείνει την επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, τονίζοντας, ότι η Διεύθυνση, οι Εκπαιδευτικοί και Εκπαιδευόμενοι στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, αν προσκληθούν, με χαρά θα συμμετέχουν σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών της Πάρου για την υποστήριξη της ίδρυσης του ΣΔΕ Πάρου. Ως εκ τούτου, το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε να αιτηθεί την ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Πάρου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την αρμόδια Γενική Γραμματεία.

 

Ετικέτες: