Δηλώσεις του Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα για την προώθηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο νησί

“Θέλουμε να βάλουμε τάξη στη δόμηση”

Τάξη στη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές βάζει ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο Δήμαρχος, Αντώνης Σιγάλας, με αφορμή την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο νησί, η οποία έχει “παγώσει” προσωρινά τις εγκρίσεις αδειών.

Ο κ. Σιγάλας υπογραμμίζει την αξία της ύπαρξης ενός πολεοδομικού σχεδίου προκειμένου όπως εξηγεί “να μπει τάξη στο νησί” και να προστατευθεί το περιβάλλον, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για τη σταδιακή επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου.

Υπέρ της ανάπτυξης μέσα από κανόνες

Σε πρόσφατη γραπτή δήλωσή του, είχε αναφέρει τα εξής: “Mε την έναρξη διαβούλευσης του νομοσχεδίου «Απλούστευση, επιτάχυνση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού», ο Δήμος Σαντορίνης για πρώτη φορά βάζει γερά θεμέλια για την πολεοδομική οργάνωση του.

Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του Δήμου μας, μέσα όμως από συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι θα συντελέσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Άλλωστε όπως έχουμε πει από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας, στρατηγικός μας στόχος αποτελεί ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης, η προστασία και περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, καθώς και η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού μας περιβάλλοντος και τοπίου.
Το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.) της Σαντορίνης σε συνδυασμό με το Σχέδιο Διαχείρισης της Σαντορίνης, θα αποτελέσουν εκείνα τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, όπου μια νέα οργανωμένη Σαντορίνη θα μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα προβλήματά της προωθώντας τη βιώσιμη τουριστική της ανάπτυξη.
Ήδη ο Δήμος μας αξιοποιώντας τα παρεχόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τις νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης του προγράμματος Αντώνη Τρίτση, στοχεύει να στηρίξει την πορεία εξέλιξης του Δήμου σε έναν νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή θα οδηγήσει σε σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα για το σύνολο του Δήμου μας.
Η Σαντορίνη πλέον από ρόλο ουραγού των εξελίξεων παίρνει το ρόλο του οδηγού και ρυθμιστή των ίδιων της των προβλημάτων και προβάλει ταυτόχρονα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα αποτελέσει καλό παράδειγμα και για άλλους προορισμούς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.

"Δουλέψαμε πριν αναλάβουμε επίσημα τα καθήκοντά μας"

Μιλώντας αναλυτικότερα στην “Κοινή Γνώμη” ο ίδιος θέλησε να καταστήσει σαφές πως, “Έχουμε δουλέψει πριν αναλάβουμε τα νέα καθήκοντά μας μαζί με την κυβέρνηση σαν Δημοτική Αρχή από τον Αύγουστο του 2019. Έχουμε βάλει έναν στόχο: Η Σαντορίνη να γίνει ένας “πιλότος” για την Ελλάδα στον τουρισμό”. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε πως υπήρξε η επεξεργασία ενός συνολικού σχεδίου “για πάρα πολλές δράσεις σε πολιτισμό, σε υποδομές, σε περιβάλλον κ.α.” και ως εκ τούτου, μιλώντας ειδικότερα για το περιβάλλον, εστίασε στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

“Μέσα σε αυτό το σχέδιο υπάρχει και το περιβάλλον. Στο θέμα του περιβάλλοντος είχαμε συναποφασίσει σε μία διυπουργική που είχε γίνει τον Δεκέμβρη του 2019 στο γραφείο του κ. Σκέρτσου να δώσουμε έμφαση στο να γίνει το χωροταξικό της Σαντορίνης. Ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου πρότεινε πως στη Σαντορίνη θα γίνει αυτό που γίνεται στο Μάτι εδώ και 1,5 χρόνο, δηλαδή το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως, “Αυτό το ωριμάσαμε, το δουλέψαμε και εξήγγειλε στις 13 Ιουνίου ο Υφυπουργός παρουσία του Πρωθυπουργού πως ξεκινά στη Σαντορίνη. Η διάρκειά του θα είναι 12 μήνες”.

Να προχωρήσουμε σε ήπια ανάπτυξη”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος τόνισε πως μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό δεν θα υπάρξει καμία αδειοδότηση για δόμηση στο νησί. “Είναι δυνατόν να γίνεται ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα πάρει έναν με ενάμιση χρόνο το πολύ και να μπορεί ο καθένας να αδειοδοτείται; Και μάλιστα όταν αυτό ολοκληρωνόταν να παρουσιάζονταν και κτίρια που δεν θα υπήρχαν;” σχολίασε σε ρητορικό τόνο, εξηγώντας παρακάτω πως, για όσες άδειες έχουν κατατεθεί, “τις βλέπουμε και τις λαμβάνουμε υπόψιν μας, όμως, αναγκαστικά πρέπει να γίνει μία αναστολή όλων των νέων αδειών που αφορούν τουριστικά κτίρια καθώς εκεί οι συντελεστές είναι μεγάλοι”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “για όσο διάστημα διαρκέσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έπρεπε να γίνει αναστολή για να έχουμε μία σωστή αποτύπωση βάσει της οποίας θα δούμε πώς θα δομηθεί το νησί”. Υποστηρίζοντας δε, πως, “Μέσα στην οργάνωση της δουλειάς είναι και η αναστολή”, διευκρίνισε πως, “δεν θα ήμασταν σοβαροί αν δεν κάναμε αναστολή”.

Κατόπιν των ανωτέρω και προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Αντώνης Σιγάλας θέλησε να υποστηρίξει πως, “Αυτό δεν γίνεται γιατί η Σαντορίνη είναι κορεσμένη, αλλά για να βάλουμε τάξη στο νησί μας και να βάλουμε τάξη στη δόμηση”.

Ερωτηθείς τέλος, για παράπονα που μπορεί να εισπράξει για το “πάγωμα” των αδειοδοτήσεων, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Τίποτα δεν κάνεις χωρίς πιέσεις και παράπονα. Και παράπονα θα υπάρξουν και πιέσεις, αλλά πρέπει να υπάρξει κι ένα πράγμα που δεν υπήρξε ποτέ κι αυτό είναι η τάξη στο νησί μας, να σεβαστούμε το περιβάλλον και να προχωρήσουμε σε μία ήπια ανάπτυξη”.