Σε τροχιά υλοποίησης ο ψηφιακός ξεναγός για τον πολιτισμό και τα δρώμενα της Σαντορίνης, με τη δημοπράτηση του πρώτου υποέργου από το Δήμο Θήρας

Ψηφιακή καινοτομία στην πολιτιστική εμπειρία

Δημοπρατήθηκε το πρώτο υποέργο, στο πλαίσιο της πράξης “Ψηφιακός ξεναγός στον πολιτισμό και τα δρώμενα της Σαντορίνης”, από το Δήμο Θήρας, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής και την εφαρμογή της τεχνολογίας beacon.

Με στόχο τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη στους σημαντικούς αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους του νησιού, αλλά και την live ενημέρωσή του για τα δρώμενα και τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει, ο Δήμος Θήρας αναβαθμίζει σε ψηφιακό επίπεδο τις υπηρεσίες του, με την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτιστικού ξεναγού.

Πριν από λίγες μέρες και μετά και την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος προχώρησε στη δημοπράτηση του πρώτου υποέργου της πράξης, με στόχο την εξεύρεση αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει την ανάπτυξη της εφαρμογής για κινητά και τάμπλετ, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσει και την καινοτόμο τεχνολογία beacon, για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Η τεχνολογία beacon, βασίζεται στην τεχνολογία bluetooth και μέσω ειδικών συσκευών που τοποθετούνται στρατηγικά σε χώρους ενδιαφέροντος, μπορεί να ειδοποιεί τον επισκέπτη, που έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό/τάμπλετ του, όταν αυτός βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις συσκευές bluetooth, όσον αφορά σημεία ενδιαφέροντος και χρήσιμες ενημερώσεις.

Εμπλουτισμός της ταξιδιωτικής εμπειρίας

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θήρας, τη σημερινή εποχή η δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου αποτελεί πόλο έλξης για το τουρισμό παγκοσμίως. Πολλές χώρες στοχεύουν στη προσφορά υπηρεσιών χαμηλού κόστους, υψηλής ποιότητας, και εμπλουτισμένου περιεχομένου έτσι ώστε να παρέχεται βέλτιστη απεικόνιση σε μουσεία, υπαίθρια αρχαιολογικά περιβάλλοντα, και τοπία.

Ένα αναγνωρίσιμο πρόβλημα εντοπίζεται από τη πλευρά του επισκέπτη. Οι περισσότεροι επισκέπτες των χώρων αυτών σπάνια θυμούνται τι έχουν δει μετά το πέρας της ξενάγησης. Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η παροχή μιας ενισχυμένης εκπαιδευτικής εμπειρίας προς τους επισκέπτες.

Η λύση βασίζεται στην υπόθεση της παραμονής του επισκέπτη σε ένα χώρο ανάλογα με την απαίτηση παροχής περισσότερης πληροφορίας για το προβαλλόμενο αντικείμενο/μνημείο. Με σκοπό να ξεπεραστούν τα θέματα ανεπαρκούς έκθεσης και ανεπαρκούς διατήρησης της ταξιδιωτικής εμπειρίας, κρίνεται αναγκαία η είσοδος στους χώρους με ένα πιο οργανωμένο τρόπο.

Το υποέργο το οποίο δημοπρατήθηκε από το Δήμο Θήρας περιλαμβάνει:

Α) Mobile εφαρμογή για την προβολή των πολιτιστικών σημείων του νησιού τα οποία θα είναι:

• Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου (χρήση και beacon τεχνολογίας)

• Αρχαία Θήρα (χρήση και beacon τεχνολογίας)

• Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (χρήση και beacon τεχνολογίας)

• Αρχαιολογικό Μουσείο (χρήση και beacon τεχνολογίας)

• Εκκλησιαστική Συλλογή Πύργου

• Εκκλησία Παναγίας Επισκοπή Γωνιά

• Αγία Ειρήνη Περίσσα

• Γουλάς Εμπορείου (χρήση και beacon τεχνολογίας)

Β) Επιλογή τεχνολογίας beacon σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης σε δύο (2) γλώσσες.

Γ) Ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablet. Θα παρέχεται ολοκληρωμένη και αναλυτική πληροφόρηση για τα ετήσια δρώμενα στο νησί αλλά και του συνόλου των πολιτιστικών γεγονότων και φεστιβάλ. Η πρόσβαση θα επιτρέπεται σε όλους τους χρήστες, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι ή όχι και θα γίνεται είτε μέσω διαδικτυακής πύλης είτε μέσω mobile application για iOS & Android συσκευές.

Δ) Κεντρικό ψηφιακό Αποθετήριο εγγράφων και αρχείων πολυμέσων. Το υποσύστημα θα είναι μία cloud εφαρμογή στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να εναποθηκεύσουν αρχεία φωτογραφιών, βίντεο, γραφικών, ήχου και κειμένου σε μια ασφαλή, κεντρική συλλογή. Τα αρχεία θα είναι οργανωμένα σε φακέλους, που θα τηρούνται από άτομα ή τμήματα και θα έχουν αντίγραφο σε πολλούς διακομιστές. Οι χρήστες θα εισάγουν εύκολα όλα τα αρχεία, θα ενσωματώνουν φίλτρα, θα διατηρούν ή θα αλλάζουν τους φακέλους και θα τα επανατοποθετούν σε ένα διατεταγμένο, σαφές, εξατομικευμένο σύστημα

Ε) Πλατφόρμα καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το εν λόγω υποσύστημα θα τροφοδοτείται από πολιτιστικούς φορείς αλλά και στελέχη του Δήμου για το σύνολο των εκδηλώσεων πολιτισμού που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο σε όλη τη διάρκεια του έτους. Για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες η πληροφορία θα είναι στα Αγγλικά και στα Κινέζικα. Θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί και θα λειτουργεί και ως κεντρικό αποθετήριο με ιστορικά δεδομένα και με προτάσεις σε επισκέπτες του νησιού

ΣΤ) Ψηφιακή Εφαρμογή προβολής του νησιού της Νέας Καμένης και του ηφαιστείου της Σαντορίνης σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Το νησάκι της Νέας Καμένης έχει κηρυχθεί με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ως τόπος «ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Είναι, επίσης, η νεότερη ηφαιστειακή χέρσος της Ανατολικής Μεσογείου. Τα παλαιότερα πετρώματά του είναι ηλικίας 430 ετών και τα νεότερα 50.

Κριτήρια επιλογής των περιοχών

Τα σημεία έχουν επιλεγεί με κριτήριο την ανάδειξη των επιλεγμένων περιοχών, βάσει του εθνικού και τοπικού σημείου ενδιαφέροντος, βάσει της ιδιομορφίας του περιβάλλοντος και της προσέγγισης του, βάσει της ιστορικής ή περιβαλλοντικής αξίας του προς ανάδειξη χώρου ή μνημείου, ή/και βάσει του εθνικού σχεδιασμού και της στρατηγικής των αρμόδιων Υπουργείων και τις κατά καιρούς οδηγίες που υπάρχουν.

Για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος των εφαρμογών θα υπάρχουν οδηγίες για τις λεπτομέρειες πρόσβασης σε κάθε χώρο στους επισκέπτες της πύλης όπως σύντομη περιγραφή, διεύθυνση, ωράριο λειτουργίας, μέσα πρόσβασης, χώροι στάθμευσης, κόστος εισόδου (αν υπάρχει), κ.λπ. Επιπλέον θα υπάρχει δυνατότητα αναζήτηση στον χάρτη χώρων ενδιαφέροντος σε ακτίνα οριζόμενη (πχ. 500 μέτρων) από το σημείο επιλογής του χρήστη με σκοπό την πληροφόρηση ή την οργάνωση επίσκεψης σε αυτούς. Ειδικά για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, η αναζήτηση θα μπορεί να γίνεται είτε με βάση το σημείο εντοπισμού της υφιστάμενης θέσης του ενδιαφερόμενου ή με βάση το σημείο επιλογής του χρήστη στον χάρτη.

Χρηματοδότηση του έργου

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Η δαπάνη για την εν λόγω σύμβαση βαρύνει τη σχετική πίστωση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020 ποσού 1.000,00€ και 99.000,00€ για το 2021.

Η σύμβαση περιλαμβάνεται στο υποέργο Νο 1 της Πράξης: «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΞΕΝΑΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» με βάση τη σχετική απόφαση ένταξης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Ετικέτες: