Μαζική έκκληση των Τηνιακών προς τον Περιφερειάρχη για ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας που δόθηκαν από την ΠΝΑ σε βαρέα οχήματα για μεταφορά ανεμογεννητριών στα Πράσσα

«Τα νησιά βρίσκονται σε κίνδυνο»

Με κείμενα διαμαρτυρίας “κατακλύζουν” το email του Περιφερειάρχη φορείς και πολίτες της Τήνου, για την απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να επιτρέψει τη διέλευση οχημάτων από το οδικό δίκτυο του νησιού, που θα μεταφέρουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών στη θέση “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος”.

Δεδομένης της κάθετης αντίθεσης που έχει εκφραστεί, τόσο από την τοπική κοινωνία του νησιού, όσο και από το Δήμο Τήνου, με σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσον αφορά στην αδυναμία του οδικού δικτύου του νησιού να διαχειριστεί τον όγκο και το βάρος των οχημάτων, που προγραμματίζεται να μεταφέρουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών, η απόφαση της ΠΝΑ να δώσει το “πράσινο φως” στην μεταφορά των ανεμογεννητριών, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από το Δήμαρχο, φορείς και πολίτες της Τήνου.

Ιστορικό κοινής “γραμμής” απέναντι στα αιολικά

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και με δηλώσεις του Περιφερειάρχη και μελών του Π.Σ., έχει ταχθεί υπέρ της θέσης του Δήμου Τήνου, όπως και άλλων νησιωτικών Δήμων (Άνδρος, Πάρος, Νάξος κλπ), που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια παρέχει χρηματοδότηση για τη νομική υποστήριξη των Δήμων που έχουν προσφύγει κατά των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των τεράστιων αιολικών πάρκων, όπως αυτές έχουν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ έχει εκδώσει και σχετικά ψηφίσματα υπεράσπισης των θέσεων των νησιωτών, πως η άναρχη και υπερβολική ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς να υπάρχει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ή ολοκληρωμένο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, πρόκειται να καταστεί βλαβερή, τόσο για το ευαίσθητο οικοσύστημά τους, όσο και για την τουριστική εικόνα και αξία τους.

Η ιστορία… “επαναλαμβάνεται”

Πλέον, ωστόσο, Δήμος Τήνου και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, βρίσκονται “απέναντι”. Αφορμή, η απόφαση της Περιφέρειας να επιτρέψει τη διέλευση των βαρέων οχημάτων που θα μεταφέρουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών.

Υπενθυμίζεται, ότι μεταφορικές εταιρείες είχαν καταθέσει ξανά αιτήσεις διέλευσης των οχημάτων για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών, τόσο προς το Δήμο Τήνου, όσο και προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων τον Σεπτέμβριο, με το Δήμο Τήνου και Τοπικές Κοινότητες να γνωμοδοτούν αρνητικά ως προς την έγκρισή τους, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις από την πλειοψηφία των φορέων του νησιού, οι οποίοι εξέφραζαν με ανοιχτές επιστολές τους την ανησυχία τους, όσον αφορά στην ικανότητα του δικτύου να “αντέξει” τον φόρτο αυτόν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά ως προς τα αιτήματα των μεταφορικών εταιρειών τον Σεπτέμβριο, διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, πως δεν διευκρινίζονταν συγκεκριμένες ώρες και μέρες διέλευσης, όπως απαιτεί ο νόμος, πως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η ικανότητα διέλευσης εφόσον οι αιτήσεις δεν περιλαμβάνουν τεχνικά στοιχεία, όπως ο ελάχιστος “κύκλος στροφής”. Επίσης, υπογραμμιζόταν στην απόφαση, πως οι διελεύσεις και μεταφορές αποτελούν θέματα κυκλοφοριακού χαρακτήρα και ως εκ τούτου, σύμφωνα με το νόμο, αρμοδιότητα για την έγκριση ή απόρριψή τους έχει το Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος, διευκρινιζόταν, ότι από τους Μύλους Υστερνίων και έως το σημείο εγκατάστασης, δεν υπάρχει ικανό και επαρκές οδικό δίκτυο για παρόμοιες μεταφορές, ενώ από τη θέση της Β' Εύρεσης και μετά δεν υπάρχει καν κοινόχρηστος δρόμος, κατά την έννοια του νόμου, ο οποίος να επιτρέπει παρόμοια διέλευση.

Τότε, από την πλευρά της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΝΑ είχαν ξανά εγκριθεί τα αιτήματα των μεταφορικών εταιρειών, με τα στελέχη της Διεύθυνσης να εξηγούν, ότι η έγκριση δόθηκε κατόπιν επικοινωνίας με τις εταιρείες, κατά την οποία παρασχέθηκαν περισσότερα τεχνικά στοιχεία.

Τον Οκτώβριο κατατέθηκαν από τις εταιρείες νέα αιτήματα, με επιλογή νέων διαδρομών και από τότε, το ζήτημα βρισκόταν σε εκκρεμότητα, έως την 11η Δεκεμβρίου, όταν η Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της ΠΝΑ ενέκρινε τις άδειες διέλευσης για τα οχήματα που αφορούν στο διάστημα από 15 έως 30 Δεκεμβρίου και ώρες από τις 03.00 τα ξημερώματα, έως τις 07.00 το πρωί.

«Μη νόμιμες και ανίσχυρες» οι άδειες διέλευσης της ΠΝΑ

Άμεση υπήρξε η έντονη αντίδραση, τόσο εκ μέρους του Δήμου Τήνου, όσο και από την πλευρά των φορέων και πολιτών του νησιού, οι οποίοι πλέον στρέφονται προσωπικά στον Περιφερειάρχη, ζητώντας του εξηγήσεις αναφορικά με τη στάση αυτή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Την επομένη της έγκρισης των αδειών από την αρμόδια Δ/νση, ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική κίνηση της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, “Κοινό Τηνίων”, αναφέροντας, ότι «ο “επενδυτής” ετοιμάζεται τώρα να εκτελέσει και τις μεταφορές των ανεμογεννητριών, μέσα στις γιορτές, μέσα στο lockdown. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, έδωσε για πολλοστή φορά άδεια διέλευσης στις μεταφορικές εταιρείες, για το διάστημα από 15 έως 30 Δεκέμβρη και για τις ώρες από 03.00 έως 07.00 τα ξημερώματα. Τις ώρες δηλαδή που ο κόσμος της Τήνου πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκεται κλεισμένος σπίτι, τα τεράστια φορτηγά με τα φτερά και τους πύργους των βιομηχανικών ανεμογεννητριών θα κατεβαίνουν στο λιμάνι της Τήνου και θα περνάνε μέσα από Μουντάδο, Καρυά, Τριπόταμο, Κάμπο, Ταραμπάδο, Καρδιανή, και Υστέρνια και στην συνέχεια μέσα από την δημοτική έκταση στα Πράσσα προκειμένου να φτάσουν στο “καταπράσινο” έργο».

Επιπλέον, ζητά από τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, «να υλοποιήσει έμπρακτα το ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου το οποίο ζητά από το Υπουργείο την άμεση παύση όλων των εργασιών και το πάγωμα όλων των αδειών μέχρι την ολοκλήρωση του νέου ειδικού χωροταξικού», τονίζοντας ότι «είναι ώρα για πολιτικές αποφάσεις».

Επιστολή και από το Δήμαρχο Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτο, προς κάθε αρμόδια αρχή, στην οποία επισημαίνει, ότι οι εγκρίσεις των αιτημάτων για άδεια διέλευσης των βαρέων οχημάτων «είναι μη νόμιμες και ανίσχυρες, λόγω παραβάσεως ουσιωδών τύπων της διαδικασίας κατά την οποία εκδόθηκαν, καθώς και για λόγους που ανάγονται στην έλλειψη νομίμων αιτιολογιών αυτών και σε παραβάσεις των εφαρμοστέων κανόνων δικαίου», ενώ παρέχει αναλυτικότατη αιτιολόγηση της θέσης αυτής, από νομικής πλευράς.

Ο κ. Σιώτος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων αγνοήθηκαν, τόσο οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου που απέρριπταν τα συγκεκριμένα αιτήματα, όπως και οι εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες του Δήμου με την επενδύτρια εταιρεία, ενώ ζητά, μεταξύ άλλων, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τον Υπουργό Εσωτερικών να διατάξουν την ανάκληση των επίμαχων αδειών διέλευσης και σε κάθε περίπτωση την αναστολή της ισχύος αυτών, τουλάχιστον κατά το διάστημα για το οποίο εκδόθηκαν, έτσι ώστε να δοθεί πραγματικά η δυνατότητα ακρόασης και υπεράσπισης σε όλα τα ενδιαφερόμενα και πληττόμενα μέρη.

«Ασκείστε ουσιαστική πίεση»

Παράλληλα, όμως και οι πολίτες και φορείς του νησιού, με μαζικές αποστολές ενός εγγράφου διαμαρτυρίας, τόσο προς τον Περιφερειάρχη, όσο και προς το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου πολιτική υπεύθυνη είναι η Έπαρχος Τήνου, κ. Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου, ζητούν από τον κ. Χατζημάρκο να επιληφθεί της ανάκλησης των αδειών διέλευσης.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι κάτοικοι και φορείς της Τήνου, ζητούν από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, σχετικά:

  • με την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (αρ. 154/2019),

  • με την καταδίκη κάθε έργου που υπονομεύει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την τουριστική οικονομία των νησιών (αρ. 1/2020),

  • με την συμπαράσταση στους κατοίκους της Τήνου (αρ. 72/2020).

«Ανακαλέστε τις οποιεσδήποτε άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών, ως πολιτικός προϊστάμενος εσείς, ως ανώτατο διοικητικό όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μπορεί οι ευθύνες να βαραίνουν και προηγούμενες διοικήσεις αλλά έχετε την δυνατότητα να σταματήσετε εσείς την καταστροφή. Ασκείστε ουσιαστική πίεση και καταστήστε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως η απαίτηση σωστού χωροταξικού σχεδιασμού δεν θα μείνει μόνο στα λόγια και στα ψηφίσματα. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, πρέπει να δράσετε άμεσα. Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε κίνδυνο, προστατέψτε τα», τονίζουν μεταξύ άλλων, στο έγγραφό τους προς τον Περιφερειάρχη.

Το κείμενο αντιγράφεται από κάθε ενδιαφερόμενο ξεχωριστά και αποστέλλεται στο e-mail του Περιφερειάρχη, της γραμματείας του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Προέδρου του.