Αντίδραση από την Πάρο με φόντο τη μείωση των πρωινών δρομολογίων και το πρόβλημα στην εξυπηρέτηση νεφροπαθών

“Φουρτούνα” στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις φέρνει η πανδημία

  • Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021 - 06:16
φωτο: ferries in greece

Αγωνία κι έντονη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Πάρου, καθώς και άλλων νησιών, όπως της Μήλου, η μείωση των πρωινών δρομολογίων προς τα νησιά, από χθες μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, με φόντο τις ανάγκες μετακίνησης πολιτών για σοβαρά θέματα υγείας.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Βάσης Πάρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ανέδειξε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι νεφροπαθείς του νησιού της Πάρου, καθώς με τις αλλαγές και τις μειώσεις δρομολογίων – εξαιτίας της πανδημίας -, οι ίδιοι θα πρέπει να διανυκτερεύουν στη Νάξο, προκειμένου να κάνουν την αγωγή τους στο Νοσοκομείο – Κ.Υ..

Σχετικά με το εν λόγω θέμα, αντέδρασε άμεσα ο Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, γνωστοποιώντας χθες, μέσω ανάρτησής του στο facebook πως, για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των νεφροπαθών, ανταποκρίθηκε το Express Σκοπελίτης, τα δρομολόγια του οποίου τροποποιούνται.

Να μην περικόπτονται δρομολόγια”

Μεταξύ άλλων, η Κομματική Οργάνωση Πάρου του ΚΚΕ, σημείωσε πως, “Με το «έτσι θέλω» ανακοινώθηκε η τροποποίηση των δρομολογίων της Blue Star από 6/1 έως και 17/1, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι «επιφυλάσσουν» για το μέλλον στα νησιά μας”, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, “καθημερινά, εκτός Κυριακής, να μην υπάρχει πρωϊνό πλοίο από Πειραιά για τα νησιά μας και το Σάββατο κανένα πλοίο ούτε προς, ούτε από Πειραιά”.

Στη λιτή ανακοίνωση, υποστήριξε πως αυτές οι αλλαγές θα έχουν σαν συνέπεια, “οι νεφροπαθείς του νησιού μας να πρέπει να μετακομίσουν οικογενειακά στη Νάξο για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης τους, αφού δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα να πηγαίνουν στη Νάξο το πρωί και να επιστρέφουν με το απογευματινό πλοίο”.

Τα μέλη της, γνωστοποίησαν δε, πως, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να απαιτήσει λύση.

“Ήδη από το πρωί (5/1) το Κόμμα μας έχει κάνει παρέμβαση για το θέμα αυτό στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με τη βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και εκκρεμεί η απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό”.

Η Κομματική Οργάνωση, στον επίλογό της ζητά: “α. Να μην περικοπούν τα δρομολόγια προς τα νησιά μας και β. Άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των νεφροπαθών της Πάρου χωρίς να ξεσπιτωθούν”.

Μ. Κωβαίος: Άμεση ανταπόκριση και λύση για τους νεφροπαθείς

Σε απάντηση της ανησυχίας των δημοτών της Πάρου προέβη σε ενημερωτική ανάρτηση ο Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας, δόθηκε λύση, μέσω της αλλαγής δρομολογίων του Express Σκοπελίτης. Ως εκ τούτου, το πλοίο θα προσεγγίζει κάθε Τρίτη και Πέμπτη και για το χρονικό διάστημα από 7 μέχρι και 19 Ιανουαρίου, στο Πίσω Λιβάδι Πάρου για να μεταφέρει τους νεφροπαθείς στη Νάξο.

Αυτούσια η αναφορά του Δημάρχου έχει ως ακολούθως, “Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνω ότι ύστερα από προσωπικές μου ενέργειες και την υποστήριξη των παραγόντων που αναφέρω παρακάτω, δόθηκε επιτέλους λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι νεφροπαθείς του νησιού μας. Στο αίτημά μου για την τροποποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων με τρόπο που να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες αιμοκάθαρσης των συμπολιτών μας, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ανταποκρίθηκε άμεσα και αισθάνομαι την υποχρέωση να τον ευχαριστήσω από καρδιάς. Οι δυο πλοιοκτήτριες εταιρίες, Μικρές Κυκλάδες και Hellenic Seaways, άλλαξαν το πλέγμα των δρομολογίων τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καταλλήλως. Ενώ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επιλήφθησαν άμεσα του θέματος. Σε όλους αυτούς οφείλονται θερμές ευχαριστίες. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στον καπετάν-Γιάννη Σκοπελίτη, ο οποίος από την πρώτη μας επικοινωνία εξέφρασε τη ρητή του επιθυμία να συμβάλει με κάθε τρόπο στην εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους για τη μετάβασή τους στη Νάξο. Η οικογένεια του προσφέρει τα μέγιστα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων και την εξυπηρέτηση των Κυκλαδιτών σε κάθε τους ανάγκη επί 3 γενιές τώρα. Τους είμαστε ευγνώμονες.

Επίσης, μόλις ενημερώθηκα από τον καπετάν-Γιάννη ότι αύριο, Πέμπτη 07/01/2021, το Express Σκοπελίτης θα περάσει από το Πίσω Λιβάδι στις 10:25 το πρωί. Η έκδοση των εισιτηρίων θα γίνεται από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Santorineos Travel και στους νεφροπαθείς θα χορηγείται μηδενικό εισιτήριο”.

Επιμένουν στην επαναφορά των αρχικών δρομολογίων

Κατόπιν των ανωτέρω, η Κομματική Οργάνωση βάσης του ΚΚΕ επανήλθε, εκδίδοντας νέα ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει ότι λύση στα προβλήματα της ακτοπλοϊκής μετακίνησης, δεν αποτελούν οι εμβαλωματικές παρεμβάσεις, αλλά οι ουσιαστικές. Συγκεκριμένα, τα μέλη της υποστήριξαν πως, απαιτείται η επαναφορά όλων των πρωινών δρομολογίων.

“Δεν είμαστε εμείς που θα αμφισβητήσουμε το πραγματικό ενδιαφέρον όσων κινητοποιήθηκαν για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των νεφροπαθών του νησιού μας” αναφέρουν αρχικά τα μέλη, σημειώνοντας παρακάτω όμως, πως, “Απλά επειδή διαπιστώνουμε μεγάλη ευφορία να επισημάνουμε ότι: α. To πρόβλημα δημιουργήθηκε από την εφοπλιστική αυθαιρεσία που αποφάσισε, και οι αρμόδιοι αποδέχτηκαν, την περικοπή των δρομολογίων και β. Η «λύση» της μεταφοράς που δόθηκε , δεν λύνει και το πρόβλημα της ταλαιπωρίας των 15 περίπου ανθρώπων (ασθενείς και συνοδοί), που για 4 ή 5 ώρες με τα πάντα κλειστά θα περιμένουν στη Νάξο το πλοίο της επιστροφής”.

Ως εκ τούτου, τονίζουν στη δεύτερη ανακοίνωσή τους, πως, “Η επαναφορά των δρομολογίων όπως έχουν εγκριθεί είναι αυτή τη στιγμή η λύση για τους νεφροπαθείς και τη διακίνηση των νησιωτών. Γι’ αυτό δεν ακούσαμε κουβέντα. Απαιτούμε λοιπόν, την άμεση επαναφορά των πρωϊνών δρομολογίων”.