Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου για το ΣΒΑΚ Παροικίας

  • Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021 - 15:55

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου θεωρεί ότι η πρόταση των μελετητών για το ΣΒΑΚ Παροικίας, είναι μια μελέτη, που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Οι απαντήσεις βέβαια που καλείται να δώσει είναι μέσα στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας και των σημερινών δραστηριοτήτων μέσα στη πόλη. Οι όποιες βελτιώσεις που θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα υλοποίησης της μελέτης θα καλυτερεύουν αλλά δεν θα αποτελούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα μέχρις ότου απομακρυνθούν από τον κόλπο της Παροικιάς το Εμπορικό ΚΑΙ το Επιβατικό Λιμάνι.
Οι σκέψεις μας πάνω στην πρόταση των μελετητών:

1. Τα περισσότερα μέτρα βελτίωσης της ζωής των κατοίκων εργαζομένων και επισκεπτών της Παροικίας, εναπόκεινται στην πολιτική βούληση της Δημοτικής αρχής, και είναι θέματα που θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί ήδη: Πεζοδρόμια, οργάνωση θέσεων στάθμευσης, σωστές υποδομές για κυκλοφορία ΑΜΕΑΙ κλπ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από έργο της μέχρι σήμερα. Την οποιαδήποτε παρέμβαση της την παραπέμπει είτε στο masterplan του λιμανιού είτε στο ΣΒΑΚ.
2. Το Σχέδιο Δράσης αφήνει ανοικτό τον χρόνο πραγματοποίησης αυτών ακριβώς των επεμβάσεων, παρ’ όλο που είναι προαπαιτούμενες (π.χ. για τους ποδηλατόδρομους), χωρίς χρονική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής.
3. Η νέα θέση στάσης των ΚΤΕΛ, θεωρούμε ότι δεν είναι η καλύτερη. Οι παρεμβάσεις στο Πάρκο του Αγ. Νικολάου ουσιαστικά το αχρηστεύουν και δημιουργούν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Στερούν από την Παροικιά ένα ακόμα ελεύθερο χώρο.
4. Πρέπει να τεθεί εκ νέου το θέμα της καθολικής υπογειοποίησης των στύλων της ΔΕΗ, καθώς η πλειονότητα είναι σε θέσεις που (θα) παρεμποδίζουν κινήσεις πεζών, ΑΜΕΑΙ και ποδηλάτων. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εξαιρετικά δαπανηρή και αργή διαδικασία, που πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο.

Έχουμε δε να προσθέσουμε τις δικές μας συμπληρώσεις/αντιπροτάσεις:
1. Δημιουργία μιας μεγάλης κυκλικής διαδρομής, από τον κόμβο Γκίκα-(Πεπέ)-(Παραλία)-Εκατονταπυλιανής – Νικολάου Στέλλα. Με αυτόν τον (δοκιμασμένο παλαιότερα) τρόπο, ελαχιστοποιούνται οι διασταυρώσεις και σε συνεργασία με την Ροτόντα Γκίκα και τη μονοδρόμηση της Νικολάου Στέλλα προς Ροτόντα Γκίκα, εξασφαλίζεται ομαλή ροή προς και από το Λιμάνι.
2. Η στάση ΚΤΕΛ να τοποθετηθεί απέναντι από το Κέντρο Υγείας στον υπάρχοντα χώρο στάθμευσης ή εναλλακτικά επί της Ν. Στέλλα στο ύψος του Κέντρου Υγείας. Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει το μειονέκτημα ότι το πεζοδρόμιο έχει μικρό πλάτος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιστρέφεται η πορεία στην Φρ. Βελέντζα και το Πάρκο μένει αλώβητο.
3. Η μελέτη δεν έχει πρόβλεψη για στάθμευση μοτοποδηλάτων – ποδηλάτων . Μια λύση θα ήταν να αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό η παλιά αφετηρία των ΚΤΕΛ.
4. Η μελέτη του Β’ Περιφερειακού δεν μπορεί να παραπέμπεται στις καλένδες. Παράλληλα να επιταχυνθεί η μελέτη του Περιφερειακού Λιβαδιών, καθώς παρ’ όλα τα ευχολόγια, ο πληθυσμός και τα αυτοκίνητα συνεχώς αυξάνονται.
5. Εξασφάλιση νέων Χώρων Στάθμευσης, καθώς το καθεστώς της ενοικίασης και όχι αγοράς, που έχει αποφασίσει η Δημοτική Αρχή, έχει αποδειχθεί επίφοβο. Φυσικά, μικρό λεωφορείο πρέπει να συνδέει αυτά με το Λιμάνι και τον Οικισμό, με συχνές διαδρομές.
6. Μετατροπή της Γιάννη Πάριου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας/Πεζόδρομο, από τον Μύλο μέχρι την Ζωοδόχο Πηγή, καθώς αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την αναβάθμιση της κινητικότητας των πεζών, της ποιότητας ζωής των κατοίκων και αναδεικνύει το μεγάλο πλεονέκτημα του δυτικού προσανατολισμού του Οικισμού. Πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑΙ μόνο.
7. Μεταφορά όλων των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, όπου θα γίνεται η φροντίδα τους και οι διαδικασίες παράδοσης – παραλαβής τους. Εξυπηρέτηση προς και από το Λιμάνι με μικρό λεωφορείο.
8. Μελέτη και μετατροπή κόμβων, λόγω επικινδυνότητας: Διασταύρωσης Λευκών, Διασταύρωσης Γηπέδου, Γεφυράκι Χαρίκλειας, άνοδος από Χείμαρρο Κατσίκη προς Περιφερειακό.
Το σύνολο των παρατηρήσεων και προτάσεών μας, εν συντομία, φαίνεται στον χάρτη που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1uOWbXFrNPRWAZcylDKpXisHf4JUfKg7F/view?u...