Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, που είχε θέσει ο Δήμος Αμοργού, αναφορικά με την παροχή επιδομάτων σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό που υπηρετεί στο νησί

«Τα χρήματά μας να λειτουργήσουν όντως ως κίνητρο»

  • Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021 - 06:17

Το αίτημα του προϊστάμενου του Κέντρου Υγείας Αμοργού, προκειμένου να καταργηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, για τα επιδόματα στήριξης που παρέχει ο Δήμος Αμοργού στο ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στο νησί ως κίνητρο, έκανε ομόφωνα δεκτό το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με την 12/2021 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού είχε εγκρίνει, όπως παρέχει τη δυνατότητα η νομοθεσία, την διάθεση επιδόματος στους ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν στο νησί, ως μία μορφή κινήτρου, προκειμένου να στελεχώσουν καίριες θέσεις στο Κέντρο Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο, θέτονταν εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή αυτών των επιδομάτων, βάσει αντίστοιχων αποφάσεων, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Αμοργού, άλλων νησιωτικών Δήμων.

Μετά από σχετική επιστολή του Επιστημονικού Προϊστάμενου του Κέντρου Υγείας Αμοργού, ο οποίος παρέθεσε το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η δομή, όπως επίσης και πρόταση, με σαφή αιτιολογία, για κατάργηση των εισοδηματικών αυτών κριτηρίων, με στόχο το επίδομα αυτό να λειτουργήσει ουσιαστικά ως κίνητρο για την στελέχωση του Κ.Υ. Αμοργού, από ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

«Να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να προσελκύσουμε ιατρικό δυναμικό»

Η επιστολή του κ. Μπουρνάκα Κωνσταντίνου, Χειρουργού Οδοντιάτρου, ανεγνώσθη στο πλαίσιο της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σταμάτη Γρίσπο και αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα νέα δεδομένα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Αμοργού στην εύρεση πάσης φύσεως προσωπικού, όπως επίσης και σχετικά με την απόφαση 12/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στην παροχή κινήτρων σε ειδικευόμενους ιατρούς και προσωπικό.

Λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση συναδέλφου μου, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, με τη λήξη της θητείας της στο Κέντρο Υγείας να αναλάβει το Περιφερειακό Ιατρείο της Αιγιάλης και τη λήξη της σύμβασης άλλης συναδέλφου, ειδικότητας Παιδιατρικής, η δυναμική του Κέντρου Υγείας σε ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί στο ελάχιστο, με μοναδικό ειδικευόμενο ιατρό εμένα, Κωνσταντίνο Μπουρνάκα, με ειδικότητα Οδοντιάτρου και άλλον έναν αγροτικό ιατρό.

Έχω επωμιστεί όλο το βάρος της εύρεσης ιατρικού προσωπικού, με σκοπό την κάλυψη της μονάδος, έχω οριστεί υπεύθυνος εμβολιασμού για το νησί μας, με επιπλέον πίεση για την κάλυψη θέσεων νοσηλευτών, οδηγών και άλλων ειδικοτήτων.

Η εποχή του covid-19 έχει επηρεάσει κατά πολύ τον τρόπο που ζούμε, αλλά και τις συνθήκες εργασίας. Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, πρέπει όλοι μαζί, Δήμος και Κέντρο Υγείας, να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να προσελκύσουμε νέο δυναμικό. Αυτό θα γίνει θεσπίζοντας νέες παροχές και κάνοντας πιο ελκυστικό το περιβάλλον που κινούμαστε και εργαζόμαστε.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις μου είναι οι εξής:

α) Η εύρεση ακινήτου για τους επιστήμονες και όχι μόνο, που έρχονται στο νησί μας ώστε να υπηρετήσουν τη θητεία τους, είναι βασικό.

β) Παροχή κινήτρων (απόφαση Δ.Σ. 12/2021) χωρίς όμως εισοδηματικά κριτήρια. Ο μισθός ενός νεοεισερχόμενου ειδικευόμενου συναδέλφου (Επιμελητή Β’) είναι 1.484 ευρώ με μηδενική εμπειρία και χωρίς να υπολογίσουμε τα χρόνια της ειδικότητας και σε συνδυασμό με τις εφημερίες, ξεπερνά το πλαφόν που έχετε ορίσει και φυσικά δεν θα πρέπει να έχει παιδιά, λόγω του επιδόματος που δίνει η πολιτεία, όπως επίσης ο/η σύζυγός της/του να μην έχει καμία επαγγελματική ή οικονομική δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

γ) Οι ιατροί που εφημερεύουν θα πρέπει να σιτίζονται – αν όχι δύο φορές την ημέρα – τουλάχιστον μία φορά.

δ) Να υπάρξει πρόβλεψη για τον αγροτικό ιατρό που μένει στη Χώρα και εξυπηρετεί στα έκτακτα περιστατικά, είτε καλύπτοντας τα κενά που προκύπτουν, λόγω διακομιδών, είτε λόγω φόρτου εργασίας του Κέντρου Υγείας και ο οποίος δεν παίρνει επίδομα από την Περιφέρεια, ώστε να συμπεριληφθεί στην οικονομική ενίσχυση του Δήμου.

Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουν και πάλι οι θέσεις των οδηγών και άλλων ειδικοτήτων».

Προχωρά η στελέχωση του Κέντρου Υγείας

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, σχετικά με τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, σημείωσε, πως «έχει παρουσιαστεί ένας επικουρικός οδηγός ασθενοφόρου και περιμένουμε τον μόνιμο οδηγό, ενώ υπάρχει ακόμα μία θέση, η οποία δεν καλύφθηκε. Βγήκε νέα προκήρυξη, την οποία την αναρτήσαμε σήμερα, για όλο το βοηθητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, όλες τις θέσεις». Η Αντιδήμαρχος, κ. Πόπη Δεσποτίδη διευκρίνισε σε δεύτερο χρόνο, ότι ο μόνιμος οδηγός πρόκειται να έλθει στην Αμοργό στις 10 Μαρτίου, ενώ υπάρχουν 4 ακόμη κενές θέσεις οδηγών, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόσφατη προκήρυξη, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος, που αφορά σε όλες τις ειδικότητες βοηθητικού προσωπικού, όπως νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγούς, πληρώματα, καθαρίστριες, τεχνικούς, κλπ.

Επίσης ανέφερε, ότι «ο κ. Μπουρνάκας έχει οριστεί Επιστημονικός Προϊστάμενος και επιβλέπων του Κέντρου Υγείας, να του ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία. Η κ. Κιοσέ έχει παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Αιγιάλης και έχει αναλάβει καθήκοντα, επίσης ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και καλή συνέχεια».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει προκήρυξη για τα δύο επικουρικά, για Παθολόγο και Παιδίατρο και βρισκόμαστε σε επαφή με έναν παιδίατρο ο οποίος ενδιαφέρεται».

Τέλος, η κ. Δεσποτίδη ενημέρωσε, ότι στο Κέντρο Υγείας ξεκίνησαν και τα τμήματα τηλεϊατρικής και πως υπάρχει διαθεσιμότητα για ραντεβού για τις ειδικότητες, οι οποίες συγκεκριμένα αναφέρονται τόσο στην ιστοσελίδα του Κ.Υ. Αμοργού, όσο και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Με αφορμή την επιστολή του προϊσταμένου του Κ.Υ. Αμοργού, ο Δήμαρχος πρότεινε «να φέρουμε ως εκτός ημερησίας θέμα σήμερα, την τροποποίηση της απόφασης που είχαμε λάβει στο πλαίσιο της πρότασης που έχει κάνει ο προϊστάμενος του Κέντρου Υγείας, προκειμένου όντως τα χρήματα που δίνουμε να αποτελούν κίνητρα, ώστε να έρθουν άνθρωποι στο νησί μας και να στελεχώσουν αυτές τις καίριες θέσεις».

Κατόπιν της σχετικής εισήγησης του Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, να αποσυρθούν τα εισοδηματικά κριτήρια από την 12/2021 απόφαση του Δ.Σ., αναφορικά με τα 500 ευρώ μηνιαίως που προβλέπονται ως κίνητρο για το ιατρικό προσωπικό και τα 100 ευρώ μηνιαίως για το νοσηλευτικό, αλλά και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

 

Ετικέτες: