Ελεύθερες παραλίες χωρίς ιδιωτική εκμετάλλευση, προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα των λουομένων στην ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό επιχειρούν να διατηρήσουν οι Δήμοι

Διασφάλιση του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση

  • Πέμπτη, 29 Απριλίου, 2021 - 06:19

Με φειδώ πραγματοποιούνται οι παραχωρήσεις των παραλιών για εκμετάλλευση σε ιδιώτες στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς προασπίζεται το δικαίωμα των λουομένων να επισκέπτονται ελεύθερα τις παραλίες στα νησιά, χωρίς να αναγκάζονται να επιβαρύνονται οικονομικά στα οργανωμένα τμήματά τους.

Με αφορμή το γεγονός, ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκμίσθωσης τμημάτων παραλιών από τους Δήμους προς ιδιώτες, για την τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών, ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, προκύπτει και πάλι ευρεία συζήτηση στα δημοτικά όργανα, αναφορικά με τα περιθώρια που δίνονται από τα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση των παραλιών από επιχειρήσεις, αναλογικά με τα τμήματα που παραμένουν ελεύθερα, για τους λουόμενους που δεν επιθυμούν να επιβαρυνθούν οικονομικά ή απλώς προτιμούν να απολαύσουν την παραλία, ως παρθένο τοπίο.

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση επ’ αυτού πραγματοποίησε η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση “Κοινό Τηνίων”, για τους κατοίκους και επισκέπτες της Τήνου, σχετικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της οποίας ενημέρωσε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μπακτής, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, γνωμοδότησε υπέρ της παραχώρησης τμημάτων παραλιών σε ιδιώτες, με αυστηρές ωστόσο προϋποθέσεις, αλλά και με σημείωση, προκειμένου μικρότερες παραλίες του νησιού να παραμείνουν ελεύθερες, χωρίς οργανωμένες δομές.

«Να μην ενοικιαστούν επιπλέον παραλίες στο νησί»

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανακύπτει και φέτος ο προβληματισμός, σχετικά με τα μεγάλα τμήματα παραλίες που αιτούνται να μισθώσουν από τους Δήμους ή/και τα αρμόδια νομικά τους πρόσωπα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές, καθώς αφενός υπάρχει η πρόθεση των Δήμων να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, αφετέρου ωστόσο, υπάρχει ανάγκη προάσπισης του δικαιώματος των λουομένων να επισκέπτονται ελεύθερες παραλίες.

Στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, ο εκπρόσωπος του “Κοινού Τηνίων”, κ. Ευάγγελος Μπακτής, ενημέρωσε σχετικά με την άποψη των πολιτών, όσον αφορά στο ζήτημα, καθώς η δημοτική κίνηση είχε προχωρήσει μέσα από την ιστοσελίδα της, αλλά και τα social media, σε σχετική δημοσκόπηση, ζητώντας από τους πολίτες του νησιού, αλλά και τους επισκέπτες να καταθέσουν την άποψή τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μπακτής, «εδώ και δύο εβδομάδες η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση “Κοινό Τηνίων” έχει ξεκινήσει μία διαδικτυακή δημοσκόπηση, για το θέμα των ενοικιάσεων των παραλιών. Σε αυτή έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής 777 άτομα. Το 58,5% εξ αυτών, δηλαδή 455 άτομα, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ενοικιαστεί ούτε μία παραπάνω παραλία, πέραν αυτών που έχουν ενοικιαστεί μέχρι σήμερα. Το 26,3%, δηλαδή 204 άτομα, ζητά αυστηρότερα όρια στην επιχειρηματική εκμετάλλευση των παραλιών. Το 11,2%, δηλαδή 87 άτομα, ζητά έλεγχο από τον Δήμο των ορίων που θέτει η υπάρχουσα νομοθεσία. Μόνο δε, το 4%, δηλαδή 31 άτομα, έχει ψηφίσει ότι επιθυμεί περισσότερα beach bars και λιγότερα ή καθόλου όρια στην ενοικίαση».

Όπως σχολίασε ο ίδιος, «η δημοσκόπηση δείχνει αυτό που “ακούγεται” εδώ και καιρό πια στην Τήνο, και εκφράζει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κατοίκων και επισκεπτών, ενώ αποτελεί και θέση του “Κοινού Τηνίων”, ότι δεν πρέπει να ενοικιαστούν επιπλέον παραλίες στο νησί. Υπάρχουν αρκετές παραλίες οι οποίες έχουν δοθεί προς εκμετάλλευση, ώστε να ικανοποιούνται οι κάτοικοι και οι τουρίστες, που προτιμούν τις οργανωμένες δομές. Πρέπει όμως να αφήσουμε χώρο και στους ανθρώπους οι οποίοι προτιμούν τις ανοργάνωτες παραλίες, ώστε να μπορούν κι εκείνοι να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να κάνουν το μπάνιο τους και να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον».

Με τη θέση του κ. Μπακτή, συμφώνησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κ. Γεώργιος Σανταμούρης, δίνοντας μάλιστα παράδειγμα, από σχετικό αίτημα που εξεταζόταν κατά τη συζήτηση του θέματος. Η επιχείρηση αιτούνταν να της μισθωθεί τμήμα παραλίας, δίπλα από τμήμα που ήταν ήδη μισθωμένο σε άλλο επιχειρηματία, αφήνοντας μόνο μερικά μέτρα ελεύθερης παραλίας. «Αυτό το θεωρώ τελείως παράλογο», σημείωσε ο κ. Σανταμούρης, «να κλείσει δηλαδή όλος ο χώρος, έως το βουνό. Αυτό πού το έχουμε ξαναδεί; […] Είμαι κάθετα αντίθετος στο να παραχωρηθεί και να κλειστεί η παραλία τελείως».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση, εκ μέρους της δημοτικής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, κ. Άννας Μαραβέλια, η οποία τόνισε πως «οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες και να διασφαλίζεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και στον αιγιαλό, αγαθά που ανήκουν σε όλους».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, πρότεινε, πως, εφόσον τίθεται θέμα σχετικά με το πόσες, ποιες και σε τι ποσοστό, παραλίες εκμισθώνει ο Δήμος σε επιχειρηματίες, σε περίπου τρία έτη, όταν λήξουν όλες οι εκμισθώσεις, να έλθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε αυτά τα δεδομένα να επανεξεταστούν. Εξήγησε δε, πως σε αυτή τη χρονική περίοδο, θα ήταν ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις άδικο να εγκριθεί η εκμίσθωση σε έναν επιχειρηματία και να απορριφθεί σε κάποιον άλλο, εφόσον τηρούνται οι υφιστάμενοι όροι.

Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ ό,τι ενέκρινε την μίσθωση αρκετών τμημάτων παραλιών, στο συγκεκριμένο αίτημα εκμίσθωσης, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σανταμούρης, αποφάσισε αρνητικά.

Προάσπιση των ελεύθερων παραλιών και στη Μύκονο

Παρά το γεγονός, ότι η Μύκονος είναι μία από τις “ναυαρχίδες” του ελληνικού τουρισμού και βρίθει επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο τη μη παραχώρηση τμημάτων σε μικρές παραλίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μυκόνου, βάσει της οποίας εγκρίνεται η εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού με απευθείας μίσθωση στις όμορες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και μετά από έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού εμβαδού του.

Εγκρίνεται επίσης η εκμίσθωση τμημάτων παραλίας μέσω δημοπρασίας σε δύο τμήματα 50τ.μ. στη Λια, ένα τμήμα 50τ.μ. στο Αγράρι, ένα τμήμα 50τ.μ. στον Κόρφο, τρία τμήματα 500τ.μ.στο Καλό Λιβάδι, δύο τμήματα 500τ.μ.στην Ελιά, δύο τμήματα 50τ.μ. στον Καλαφάτη και ένα τμήμα 50τ.μ. στο Καλαμοπόδι.

Ρητά, ωστόσο, η εισήγηση προτείνει «τη μη παραχώρηση των παραλιών Κάπαρη, Πλάκα του Πατέρα, Κανάλια, Πάνορμος, ΆιΣώστης, Μερχιά, Φραγγιά, Μυρσίνη, Φωκός, Χουλάκια και Φτελιά, καθώς και όλες τις μικρότερες αμμουδιές που περιβάλλουν τη νήσο Μύκονο, προκειμένου να προστατευθούν και να διατηρήσουν τη φυσική τους ομορφιά. Για τον ίδιο λόγο δεν επιτρέπουμε και την παραχώρηση τμημάτων παραλίας σε εκμεταλλευτές αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου αναψυκτηρίου (καντίνες)».