Απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Δήμου Πάρου για το 2020

Πολυεπίπεδες δράσεις εν καιρώ πανδημίας

Τον απολογισμό πεπραγμένων της για το 2020 παρουσίασε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή του Δήμου Πάρου.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε από το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, τονίστηκαν οι δυσκολίες που επέφερε η πανδημία στην υλοποίηση του προγραμματισμού που είχε διαμορφωθεί, μετά τις εκλογές του 2019, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά οι ενέργειες του Δήμου Πάρου, για την αναβάθμιση των υποδομών, την υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, καθώς και την αντιμετώπιση της πανδημίας μεταξύ άλλων.

«Η Πάρος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης»

Ξεκινώντας ο κ. Κωβαίος σημείωσε πως ο απολογισμός της δημοτικής αρχής «είναι σαφής, πλήρης και με μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ αποτελεί ένα προϊόν συλλογικό και αποτέλεσμα ρεαλιστικού σχεδιασμού και καθημερινής δουλειάς», απευθύνοντας ευχαριστίες, τόσο προς τους πολιτικούς συνεργάτες του, όσο και προς το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου.

Αναφέρθηκε στην ανατροπή του προγραμματισμού, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και παραδέχτηκε, ότι «η προσπάθειά μας είχε αναμφισβήτητα και δύσκολες στιγμές, παραλείψεις και αστοχίες. Παρ’ όλα αυτά προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε και αυτά τα εμπόδια και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το νησί μας, με τη ματιά μας στο μέλλον». Μάλιστα δήλωσε, ότι «η Πάρος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και αλλάζει πρόσωπο προς το καλύτερο».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο εντός του 2020-2021 δρομολογήθηκαν ουσιαστικές ενέργειες, και ως εκ τούτου σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, λιμενικών εγκαταστάσεων, απορριμμάτων, οδικού δικτύου, ενώ προωθούνται τα ζητήματα του κυκλοφοριακού/συγκοινωνιακού (ΣΒΑΚ) και του αεροδρομίου Πάρου.

«Η υλοποίηση έργων αυτών αποσκοπούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας, στην προαγωγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού μέσω του ελέγχου οικοδόμησης καθώς και στην προστασία περιοχών απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ευρύτερα του περιβάλλοντος. Μέσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής επίσης παραμένει η επέκταση του Κεντρικού Λιμένα Πάρου για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής και της κρουαζιέρας», επεσήμανε ο κ. Κωβαίος.

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ο Δήμος παραμένει οικονομικά υγιής και νοικοκυρεμένος, ενώ το 2020 έκλεισε με έσοδα αυξημένα κατά 249.009 ευρώ σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ήδη από το 2018 ο Δήμος εξόφλησε όλες τις δανειακές υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει καμία υποχρέωση.

Αναφορικά με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην διεκδίκηση και χρηματοδότηση έργων όπως, μεταξύ άλλων, η βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου στο Πίσω Λιβάδι, η μελέτη για τη χωροθέτηση νέου επιβατικού λιμένα, η μελέτη για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων σε Δρυό και Αμπελά, καθώς και η ένταξη των Αρχαίων Λατομείων στο πρόγραμμα Cost Action 18110 - Underground Built Heritage as catalyser for Community Valorisation».

Σχετικά με τη δημοτική περιουσία, έκανε μνεία στην απόκτηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου, δύο ακινήτων στην Αττική, όπως και στην απόκτηση του 40% του Φραγκομονάστηρου.

Καθαριότητα

Παραδεχόμενος, ότι η καθαριότητα αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους τομείς της καθημερινότητας, σημείωσε, ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσουμε στο επίπεδο καθαριότητας που επιθυμούμε». Αναλύοντας τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, αναφέρθηκε στη βραδινή αποκομιδή των απορριμμάτων από κεντρικά σημεία σε Παροικιά και Νάουσα, τον καθαρισμό και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου του Αγροκηπίου Παροικιάς, την ανάσυρση παλιοσίδερων από τον υποθαλάσσιο χώρο της Πούντας και τον καθαρισμό της περιοχής «Τηλέγραφος» της Παροικιάς, όπου λειτουργούσε ως το 2003 αυθαίρετη χωματερή εναπόθεσης παλιών ελαστικών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάθεση του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στο Πίσω Λιβάδι, αλλά και στην εκπόνηση των μελετών επέκτασης του ΧΥΤΑ και εγκατάστασης μονάδας κομποστοποίησης.

Όσον αφορά στην ανακύκλωση, ο Δήμαρχος τόνισε, ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της καθημερινής μας δράσης. Προωθούμε την ανακύκλωση, δημιουργούμε υποδομές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, προστατεύουμε τους χώρους πρασίνου μας, ενημερώνουμε και καλούμε τους δημότες μας σε κοινές πρωτοβουλίες», αναφέροντας μία προς μία τις δράσεις στον τομέα αυτό, όπως την εγκατάσταση του SeaBin, μέσω του CPF και της Experiential Yahting, την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο σταθμών ανακύκλωσης θαλάσσιων απορριμμάτων και την ανάπτυξη του δικτύου ανακύκλωσης σε περισσότερα ρεύματα.

Έργα υποδομής και βελτίωσης καθημερινότητας

Στον τομέα αυτό, ο Δήμαρχος, κ. Κωβαίος, σημείωσε, πως «δεσμευθήκαμε ότι θα υλοποιήσουμε όχι μόνο μεγάλα έργα υποδομής αλλά και μικροέργα βελτίωσης της καθημερινότητας και το κάναμε πράξη».

Στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τα έργα που έγιναν για το οδικό δίκτυο και τους οικισμούς, όπως ενδεικτικά τα έργα για την ελεγχόμενη στάθμευση και το κυκλοφοριακό, τα έργα υποδομής για τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσω της ΔΕΥΑΠ, τόσο σε επίπεδο έργων, όσο και δημοπράτησης μελετών, αλλά και στον τομέα των προμηθειών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ξεχωριστά και στα έργα που δημοπρατήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν οι φάκελοί τους, αναφορικά με τις λιμενικές υποδομές, όπως ενδεικτικά τα έργα βελτίωσης στα αλιευτικά καταφύγια του Πίσω Λιβαδίου, της Νάουσας, την ανάθεση της μελέτης για τον νέο εμπορικό λιμένα, το έργο ανάπλασης του χερσαίου χώρου στο Α/Κ Αμπελά, την επισκευή του κρηπιδώματος στο Α/Κ Καλελέ κ.α.

Παιδεία, αθλητισμός, κοινωνική πρόνοια

Όπως τόνισε ο κ. Κωβαίος, «ο Δήμος Πάρου δεν σταμάτησε ούτε το 2020 την προσπάθεια για βελτίωσης της καθημερινότητας των μαθητών προσφέροντας τους ένα ασφαλές, ευχάριστο και λειτουργικό σχολικό περιβάλλον» και αναφέρθηκε στα έργα των σχολικών συντηρήσεων και επισκευών, καθώς και στην έναρξη υλοποίησης του έργου του νέου βρεφονηπιακού σταθμού Μαρμάρων, στη μελέτη του επέκτασης του 2ου Γυμνασίου Παροικιάς, αλλά και στις εργασίες για στέγαση ειδικού σχολείου στο π. δημοτικό σχολείο Καμαρών.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση, αναδιαμόρφωση και λειτουργική αποκατάσταση και πιστοποίηση 16 παιδικών χαρών, εκ των οποίων τέσσερις ανακαινίστηκαν εξ ολοκλήρου.

Στον τομέα του αθλητισμού, αναφέρθηκαν τα έργα συντήρησης των αθλητικών χώρων, αλλά και η επαναδημοπράτηση της μελέτης για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μάρπησσας, ενώ, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκδηλώσεις υπενθυμίστηκε, ότι πλην της διοργάνωσης του Final Four Παίδων στο μπάσκετ, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω πανδημίας.

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, του Κέντρου Κοινότητας, στη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που κατά τη διάρκεια της καραντίνας, συνεργάστηκε στενά με την υποστηρικτική ομάδα του Δήμου Πάρου, του Κέντρου Κοινότητας και Κέντρου Υγείας, για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε αρκετούς πολίτες του νησιού. Επίσης, αναφορικά με τις δράσεις αλληλεγγύης, σημειώθηκαν η παροχή έκτακτου συσσιτίου, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Μνήμης, αλλά και οι δωρεές του Δήμου στο Κέντρο Υγείας, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στο Γηροκομείο, στο ΕΠΑΛ, στο Αστυνομικό Τμήμα, αλλά και στη μείωση των δημοτικών τελών και την απαλλαγή για πολίτες σε ευπαθείς ομάδες.

Αντιμετώπιση πανδημίας

Τέλος, ο Δήμαρχος Πάρου αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις του Δήμου, για την ενίσχυση και στήριξη των δομών υγείας, όπως και στις ενέργειες κατά της διασποράς του ιού, λέγοντας, ότι ο Δήμος από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης εστίασε στην βοήθεια και προστασία των ευπαθών ομάδων καθώς και στη στήριξη και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και του ιατρικού του προσωπικού.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης στο Κέντρο Υγείας, στην κατασκευή ειδικού χώρου νοσηλείας τυχόν προσβληθέντων από τον ιό, την προσωρινή μεταστέγαση του ΕΚΑΒ προκειμένου ο χώρος να χρησιμοποιηθεί ως προεξεταστήριο, στη συγκρότηση ομάδας εθελοντών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για έλεγχο των ασθενών κατ’ οίκον, στις δωρεές ενίσχυσης του εξοπλισμού του Κ.Υ. Πάρου, με ίδιους πόρους ή χορηγίες κ.α.

Πολιτισμός

Δεδομένης της πανδημίας, εντός του 2020 ακυρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, ωστόσο λειτούργησαν οι δομές όπως το Σπίτι Λογοτεχνίας, που παράλληλα παρείχε στέγη στην ενισχυτική δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. τον Αύγουστο του 2020, αλλά και σε ιατρούς, το Δημοτικό Ωδείο, το Εικαστικό Εργαστήριο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Γκίκας, στην οποία έιγνε επεξεργασία της αρχιακής συλλογής με υλικό από το 1700 και έπειτα, με σκοπό της ενσωμάτωσης άνω των 700 τεκμηρίων στη συλλογή της βιβλιοθήκης, ενώ προχώρησε και η δημιουργία Πιλοτικού Ψηφιακού Αποθετηρίου.

Τουρισμός

Στον τομέα του τουρισμού, άλλη μία δραστηριότητα που η πανδημία επηρέασε άρδην, ο Δήμος έως τον Μάιο του 2020 συμμετείχε διά ζώσης σε 5 διεθνείς εκθέσεις, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε με ψηφιακή παρουσία.

Το 2020 η Νάουσα κατέκτησε την 5η θέση παγκοσμίως στη κατηγορία «ανερχόμενοι προορισμοί» των βραβείων Tip advisor Traveller's Choice Awards, η Πάρος ανακηρύχθηκε καλύτερο νησί της Ευρώπης και 2ο καλύτερο νησί παγκοσμίως για το 2020, από τους αναγνώστες του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού "Travel+Leisure", ενώ το διεθνές περιοδικό Conde Nast Traveller βράβευσε και κατέταξε την Πάρο στα 10 καλύτερα νησιά της Ευρώπης.

Σε άλλες δράσεις, αναφέρθηκαν τα γυρίσματα εκπομπών, γυρίσματα του ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, η εκτύπωση της εμπλουτισμένης έκθεσης για τον αρχαιολογικό οδηγό της Πάρου, η φιλοξενία ερευνητικής ομάδας του Παν. Αιγαίου για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάδειξης των αρχαίων λατομείων, αλλά και η τηλεδιάσκεψη, με εκπροσώπους του Παν. Πειραιώς, με θέμα τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος της Πάρου, στη σκιά της νέας πραγματικότητας μετά την πανδημία, σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και τη χάραξη στρατηγικής για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Όραμα η Πάρος ως πρότυπος βιώσιμος ευρωπαϊκός προορισμός

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε, ότι «θωρακίζουμε το μέλλον της Πάρου, ενισχύοντας συνεχώς τις υποδομές της, με εμβληματικά έργα για ύδρευση, αποχέτευση, λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια, διαχείριση απορριμμάτων, οδικό δίκτυο, κίνηση πεζών και οχημάτων στην Παροικιά, αεροδρόμιο. Υλοποιούμε μία πολυεπίπεδη και ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, που στέκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά σε υπέρτατες αξίες. Το νησί μας εξελίσσεται σε έναν τόπο όλο και πιο καθαρό και βιώσιμο, λειτουργικό, με περισσότερο πράσινο, σύγχρονο και ασφαλές».

Όπως υπογράμμισε, «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της Παιδείας και του δημόσιου σχολείου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης του σχολικού περιβάλλοντος, των σχολικών μονάδων και την υλοποίηση δράσεων για την υποστήριξη της εκπαίδευσης των μαθητών του νησιού μας. Παράλληλα, αναδεικνύουμε  με πρωτοβουλίες και δράσεις την πολιτιστική μας κληρονομιά, με τρόπο εξωστρεφές και πρωτοπόρο, ώστε αυτή να γίνει μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων των κι όχι περιττή κι ακριβή πολυτέλεια, όπως την Επιτροπή για τη διαφύλαξη του  Ιστορικού Αρχείου της Πάρου. Ασφαλώς και υπάρχουν χρόνιες παθογένειες, με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι  καθημερινά».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά τις όποιες αδυναμίες του πρώτου διαστήματος της θητείας μας όμως, θεωρώ ότι έχουμε δώσει το στίγμα μας, το οποίο είναι η οργανωμένη υλοποίηση των προτάσεών μας, θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη μέρα στο νησί μας στη λογική της προόδου και της ευημερίας. Από εκεί και πέρα, δεν ολιγωρούμε και δεν εφησυχάζουμε. Δεν επαναπαυόμαστε με όσα έχουμε πετύχει. Βλέπουμε τις απειλές που έρχονται και ετοιμαζόμαστε να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας. Ταυτόχρονα με την υλοποίηση του σχεδίου μας για το μέλλον του νησιού, το οποίο οραματιζόμαστε ως έναν πρότυπο βιώσιμο ευρωπαϊκό προορισμό στο Κέντρο των Κυκλάδων, με έμφαση στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητά του, εργαζόμαστε με σχέδιο, συνειδητοποιημένα και αποφασιστικά, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, ώστε όταν τελειώσει οριστικά η περιπέτεια του κορωνοϊού, να μπορούμε να στηρίξουμε τους δημότες μας, είτε με δράσεις και μέτρα ανακούφισης, είτε με μεγάλα έργα πνοής».

Ετικέτες: