Θετικός ο Δήμος Μήλου στη στήριξη του νέου διεθνούς παραγωγής ντοκιμαντέρ για την Αφροδίτη της Μήλου

Διεθνές ενδιαφέρον για την «γενέτειρα» της Αφροδίτης

Προϋπόθεση να συμπεριληφθεί η θέση του Δήμου αναφορικά με τον επαναπατρισμό του αγάλματος

Ένα νέο ντοκιμαντέρ, με θέμα την ιστορία του αγάλματος της θρυλικής Αφροδίτης της Μήλου, διεθνούς παραγωγής, αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα άμεσα στο νησί, με το Δήμο Μήλου να δηλώνει τη βούλησή του να έχει ενεργή συμμετοχή σε αυτό.

Η πρόταση της Anemon Productions, ελληνικής εταιρείας παραγωγής, για την εγκατάσταση αντιγράφου του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου στο νησί, ως δράση προώθησης του νέου ντοκιμαντέρ «Αφροδίτη της Μήλου: Η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο» ή “Venus de Milo: Beauty without hands”, όπως είναι ο αγγλικός του τίτλος, συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου.

Κοινός τόπος πλειοψηφίας και μειοψηφίας υπήρξε το γεγονός, ότι η ανάδειξη της σχέσης του νησιού με το παγκοσμίου φήμης άγαλμα θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο, ωστόσο προβληματισμός εκφράστηκε, όσον αφορά στο αν η συγκεκριμένη παραγωγή θα καταφέρει να συμπεριλάβει τη θέση του Δήμου Μήλου, όσον αφορά στον επαναπατρισμό του αγάλματος, ή θα εστιάσει στη σκοπιά του μουσείου του Λούβρου, που θέλει την Αφροδίτη να παραμένει στις εγκαταστάσεις του.

Πρόταση εγκατάστασης αντιγράφου της Αφροδίτης στη Μήλο

«Μαζί με τη Μόνα Λίζα, είναι η σταρ του Μουσείου του Λούβρου. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες συρρέουν κατά εκατομμύρια, ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής. Έχει υπάρξει πηγή δέους και έμπνευσης από τότε που ανακαλύφθηκε σε ένα ελληνικό νησί το 1820. Από τους ρομαντικούς στους σουρεαλιστές, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και συγγραφείς την λατρεύουν σχεδόν εμμονικά. Είναι η καλλονή χωρίς χέρια, η Αφροδίτη της Μήλου. Δύο μέτρα λευκού μαρμάρου και μυστηρίου, πάνω στο οποίο έχουν αποτυπωθεί όνειρα και φαντασία, για τους προηγούμενους δύο αιώνες.

Όμως, γιατί αυτή; Τι τις δίνει αυτή την αύρα, αυτή τη δύναμη; Πώς, από όλα τα αρχαία αριστουργήματα, εκείνη έχει αναδειχθεί ως αυτό το διαχρονικό και παγκόσμια τεράστιο είδωλο;

Καθώς εορτάζονται τα διακόσια χρόνια από την άφιξή της στο Λούβρο, θα επανεξετάσουμε την ιστορία της, ώστε να σηκώσουμε το πέπλο σε ένα από τα ομορφότερα μυστήρια στην ιστορία της τέχνης».

Με τις προηγούμενες τρεις παραγράφους, προοικονομείται το περιεχόμενο του νέου ντοκιμαντέρ των YUZU και ANEMON Productions, σε συνεργασία με το γαλλογερμανικό ARTE France και τη συμμετοχή των συνδρομητικών καναλιών SVT, Cosmote TV και Ceska TV, με την υποστήριξη του CNC της περιφέρειας Ile-de-France και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία της Mathilde Damoisel, έχει ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματά του, ενώ μέσα στο φθινόπωρο το συνεργείο αναμένεται να επισκεφτεί και το νησί της Μήλου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική εταιρεία παραγωγής Αnemon, απέστειλε αίτημα προς το Δήμο Μήλου, προκειμένου να διοργανωθούν κοινές δράσεις προώθησης του ντοκιμαντέρ.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αιτήθηκε την πραγματοποίηση μίας δράσης φέτος, σε συνεργασία με το Δήμο Μήλου, η οποία μάλιστα μπορεί να ενταχθεί και στο ντοκιμαντέρ. Κυρίως όμως, προτείνεται να ανατεθεί η δημιουργία ενός πιστοποιημένου αντιγράφου της Αφροδίτης της Μήλου από τα εργαστήρια του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με σκοπό να τοποθετηθεί σε κάποιο εξωτερικό χώρο του νησιού.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε το αίτημά της τονίζοντας, πως «πιστεύουμε, ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, θα προβληθεί στο ευρύ κοινό η σχέση της Μήλου με το άγαλμα που εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου, καθώς πολλοί ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ότι το ιστορικό αυτό άγαλμα βρέθηκε στο νησί. Έχοντας λάβει έγκριση από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Αθανασούλη, θα θέλαμε να συνδυάσουμε τη δημιουργία του αντιγράφου με τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ το φθινόπωρο του 2021 και στη συνέχεια να διοργανώσουμε προβολές του ντοκιμαντέρ μαζί με τον Δήμο το καλοκαίρι του 2022. Πιστεύουμε ότι αυτές οι στοχευμένες δράσεις με αφορμή την επέτειο από την εύρεση του αγάλματος θα προβάλλουν τη Μήλο και την ιστορία της, ενώ επίσης μπορούν να λειτουργήσουν και ως μέρος μίας επιπλέον προσπάθειας για την ενδεχόμενη επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου στον τόπο που “γεννήθηκε”».

 Ενδεχόμενη «παρακαταθήκη» για τη Μήλο το αντίγραφο

Κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Μήλου, κ. Αβέρκιος Γαϊτανής, σημείωσε ότι «πίσω» από την παραγωγή αυτή βρίσκονται αρκετά συνδρομητικά κανάλια της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει πως το ντοκιμαντέρ αυτό αναμένεται να μεταδίδεται σε τηλεοράσεις διεθνώς για αρκετά χρόνια.

Θέση του κ. Γαϊτανή είναι, πως η παραγωγή θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του αιτήματος του Δήμου Μήλου για διεκδίκηση του επαναπατρισμού του αγάλματος στο νησί, ενώ ειδική μνεία έκανε στην εμπλοκή και επισήμως του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Όσον αφορά στην πρόταση για την εγκατάσταση αντιγράφου του αγάλματος στη Μήλο, κάτι που η τοπική κοινωνία, μέσω των δημοτικών αρχών της διαχρονικά, έχει επιδιώξει εδώ και δεκαετίες και που πάντοτε έμπαινε στον «πάγο», λόγω των αρνήσεων από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Γαϊτανής σημείωσε, ότι η κατασκευή και εγκατάσταση του αντιγράφου έστω και μέσω της συγκεκριμένης παραγωγής, αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Μάλιστα, υπογράμμισε, πως η κινηματογράφησή του μέσω του ντοκιμαντέρ στη Μήλο, θα προσδώσει ένα μεγάλο συμβολισμό, με φόντο τη διεκδίκηση του Δήμου.

Όσον αφορά στο χώρο τοποθέτησής του, ο κ. Γαϊτανής τόνισε, πως η τοποθέτησή του εντός του αρχαιολογικού χώρου των Κατακομβών, όπου και εικάζεται ότι βρέθηκε το άγαλμα, θα απαιτούσε χρονοβόρες διαδικασίες εκ μέρους του Υπουργείου και ως εκ τούτου θα προταθεί η τοποθέτησή του λίγο έξω από τον χώρο αυτό, ενδεχομένως σε δημοτική έκταση.

Επιπλέον, πρότεινε να αναζητηθούν χορηγοί, προκειμένου να συμπληρώσουν την χορηγία της παραγωγής του ντοκιμαντέρ, έτσι ώστε το αντίγραφο του αγάλματος να κατασκευαστεί από καλύτερα υλικά που να επιτρέπουν τη διατήρησή του για μεγάλο διάστημα σε εξωτερικό χώρο και με απώτερο στόχο το αντίγραφο να παραμείνει στη Μήλο.

Ναι στη στήριξη των δράσεων, υπό προϋποθέσεις

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας του πρώην Δημάρχου, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, τονίστηκε πως από την προηγούμενη διοίκηση έχουν γίνει ιδιαίτερες προσπάθειες, αφενός για την επιστροφή του αγάλματος, με την καμπάνια “Take me home” και αφετέρου για την τοποθέτηση εγκεκριμένου αντιγράφου της Αφροδίτης στο νησί, που όμως κολλούσαν πάντοτε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, κατηγορήθηκε η νυν δημοτική αρχή, για απραξία σε ό,τι αφορά στη συνέχιση του αγώνα για τη διεκδίκηση του επαναπατρισμού του αγάλματος, με τον Δήμαρχο να απαντά, ότι δεν υπάρχει καμία απραξία, αλλά διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος, χαμηλότερων τόνων, αλλά εξίσου έντονη.

Σχετικά με την πρόταση της παραγωγής, από τη μείζων μειοψηφία τονίστηκε, ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να συμφωνήσει να συμμετέχει ενεργά σε μία δράση, της οποίας δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα και πουθενά δεν αναφέρεται ότι μπορεί να έχει κάποιο λόγο σε αυτή. Ειδικότερα, σημειώθηκε ότι, τουλάχιστον από την πρόταση που υποβλήθηκε, δεν φαίνεται να προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Μήλου στο ντοκιμαντέρ, όπου θα μπορέσει να τεθεί ξεκάθαρα η επιχειρηματολογία του Δήμου υπέρ του επαναπατρισμού του πρωτότυπου αγάλματος. Ως εκ τούτου, υποστηρίχθηκε από τη μειοψηφία ότι, εφόσον δεν υπάρχει κάποια τέτοια αναφορά, ενδεχομένως το τελικό αποτέλεσμα να παραβλέπει τη θέση του Δήμου και να προβάλει τη θέση του Λούβρου, που εμμένει στην παραμονή της Αφροδίτης στη Γαλλία.

Παρά τον προβληματισμό, κοινή παραδοχή όλων ήταν το γεγονός, ότι μία προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του αγάλματος και σύνδεσής του με το νησί της Μήλου, κινείται σε σωστή κατεύθυνση και εφόσον διασφαλιστεί η διατύπωση στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ της θέσης του Δήμου, τότε η στήριξη θα πρέπει να είναι δεδομένη.

Τελικώς, αποφασίστηκε η έγκριση της πρότασης της ελληνικής εταιρείας παραγωγής, με την προϋπόθεση, ότι ο Δήμος θα μπορεί να έχει συμμετοχή στο ντοκιμαντέρ, προκειμένου να συμπεριληφθεί η θέση του.