Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα του Δήμου Πάρου, σχετικά με τα έργα που έχουν γίνει για την βελτίωση των σχολικών υποδομών

Έμφαση στην αναβάθμιση των σχολικών χώρων

  • Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:16

Αναλυτική ενημέρωση, σχετικά με τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών πραγματοποίησε ο Δήμος Πάρου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, κύρια προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και ιδίως των παιδιών, τα οποία είναι το παρόν και το μέλλον του τόπου. Τονίζεται, ότι ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού του Τεχνικού Προγράμματος διατίθεται κάθε χρόνο για τη βελτίωση και συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων του νησιού και για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, ενώ επιπλέον, σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Περιφέρεια, ΕΣΠΑ, ΠΕΔ κλπ οι μελέτες, η υλοποίηση και η επίβλεψή τους γίνεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάρου.

Έργα σε εξέλιξη

Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα έργα για τα σχολεία του νησιού, που αυτή τη στιγμή έχουν ήδη δρομολογηθεί, αναφορά γίνεται στη μελέτη για το 2ο Γυμνάσιο Παροικιάς.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου αναμένεται για τη συνέχιση της διαδικασίας ανέγερσης του 2ου Γυμνασίου Πάρου. 

Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί οι παρακάτω εγκρίσεις: 

α) γεωλογικής καταλληλόλητας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, 

β) καταρχήν έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Ελλάδος, Αττικής και Κυκλάδων, 

γ) έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από τη Δ/νση Δασών Ν. Κυκλάδων και

δ) έγκριση περιβαλλοντικού προελέγχου για την υποβολή σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ) του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου. 

Επίσης, στην τελική φάση βρίσκεται η υπογραφή του συμβολαίου που θα ολοκληρώσει τη μεταγραφή του οικοπέδου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Δήμο Πάρου, για να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του.

Ταυτόχρονα, αναφορά γίνεται στο ιστορικό ενεργειών για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πάρου, με το Δήμο να σημειώνει, ότι με την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, η διαδικασία ανέγερσης του 2ου Γυμνασίου Πάρου μπήκε σε νέα φάση ενεργειών όπως αυτή προβλέπεται στο κείμενο νομικό πλαίσιο, η οποία περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών, την εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος.

Επιπλέον, σημειώνεται πως όσον αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Παροικιάς, το έργο έχει ενταχθεί στον άξονα προτεραιότητας Ι «Αστική Αναζωογόνηση 2019» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση Λυκείου Πάρου», με προϋπολογισμένη δαπάνη 300.000 ευρώ από τα οποία τα 198.575 ευρώ θα καλυφθούν από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τα υπόλοιπα από πόρους του Δήμου Πάρου. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ Δεκέμβριου 2021 και Ιανουαρίου του 2022.

Για το Γυμνάσιο Παροικιάς, τονίζεται, πως με ιδίους πόρους, ο Δήμος Πάρου προκήρυξε συνοπτικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου με προϋπολογισμό 57.661,29 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), τον Ιούνιο του 2020. Το έργο περιλαμβάνει τις εργασίες, όπως χωματουργικά –καθαιρέσεις, κατασκευές ξύλινες – μεταλλικές και λοιπά – τελειώματα. Η κατασκευή του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των μελετών για το νηπιαγωγείο στο Αγροκήπιο Παροικιάς, η οριοθέτηση των χρήσεων γης στο οικόπεδο και η «τοποθέτηση» του νηπιαγωγείου στον ευρύτερο χώρο, καθώς επίσης η μελέτη «Κατασκευή νηπιαγωγείου στη Δ.Ε. Παροικιάς» έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στην πράξη «Ωρίμανση έργων κρίσιμων υποδομών του Δήμου Πάρου».

Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται επίσης το έργο επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων Δήμου Πάρου. Το έργο κρίθηκε απαραίτητο για τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών και αύλειων χώρων και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Η συνολική δαπάνη του έργου έχει προϋπολογισθεί στο ποσό των 300.00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 

Τέλος, σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται το έργο κατασκευής του υπερσύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αρχιλόχου, έργο πνοής ύψους 690 χιλ. ευρώ για τα παιδιά της Πάρου, η έναρξη του οποίου έγινε στις 03/03/2021. Ο ανάδοχος ανέλαβε να κατασκευάσει εντός 12 μηνών βρεφονηπιακό σταθμό στη θέση «Αγία Μαρίνα» του οικισμού Μαρμάρων της Δημοτικής Κοινότητας Αρχιλόχου, ο οποίος θα έχει δυναμικότητα 25 νηπίων και 12 βρεφών.

Έργα που υλοποιήθηκαν

Στο πλαίσιο των έργων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί αναφέρονται οι τρεις διώροφες προκατασκευασμένες αίθουσες για τις ανάγκες του Γυμνασίου Παροικιάς, που ο Δήμος προμηθεύτηκε και εγκατέστησε το καλοκαίρι, προς αντικατάσταση των υφισταμένων μονώροφων, όπως επίσης οι επισκευές - συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και διαθρωτικές παρεμβάσεις στα σχολεία για την μετατροπή τους σε ενεργειακά κτίρια. 

Επίσης, σημειώνονται οι παρεμβάσεις, για τοποθέτηση φίλτρων νερού για παροχή πόσιμου νερού σε όλα τα σχολεία. η διανομή δωρεάν βασικού σχολικού υλικού σε παιδιά με γονείς ωφελούμενους Κ.Ε.Α. ή με μέλος οικογένειας με αναπηρία >65% στο πλαίσιο της κοινωνικής μέριμνας, καθώς και οι λοιπές εργασίες συντήρησης από τις υπηρεσίες του Δήμου Πάρου.

Έργα που προγραμματίζονται

Τέλος και σε ό,τι αφορά στα έργα που έχουν δρομολογηθεί προς ωρίμανση και υλοποίηση, αναφέρονται:

  • Δημοτικό Σχολείο Νάουσας Πάρου: Το έργο αφορά συντηρήσεις και επισκευές του Κτιρίου (συνολικής δομημένης επιφάνειας 2.125,17m2 ) και του Αύλειου χώρου (συνολικής επιφάνειας 4.925,00m2 ) του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας Πάρου και κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των χρηστών αυτών και την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η συνολική δαπάνη του έργου έχει προϋπολογισθεί στο ποσό των 372.000 ευρώ.

  • ΕΠΑΛ Πάρου: Το έργο αφορά συντηρήσεις και επισκευές του κτιρίου (συνολικής δομημένης επιφάνειας 4.114,04m2 ) και του Αύλειου χώρου (συνολικής επιφάνειας 10.426,23m2 ) του ΕΠΑΛ Πάρου και κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των χρηστών αυτών και την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η συνολική δαπάνη του έργου έχει προϋπολογισθεί στο ποσό των 600.000 ευρώ.

Έργα πνοής που έχουν ολοκληρωθεί

Αναφορικά με τα μεγάλα έργα που αποπερατώθηκαν στο πλαίσιο της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, στη σχετική ενημέρωση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Το Ενιαίο Ειδικό Σχολείο Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Πάρου: Ένα πάγιο και επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, έγινε πραγματικότητα με την έναρξη λειτουργίας του, το σχολικό έτος 2020-2021

  • Κατασκευή πολυχώρου στο ΕΠΑΛ Πάρου: Ο Δήμος Πάρου το 2017 υλοποίησε με ιδίους πόρους και προσωπικό την ανακατασκευή του πολυχώρου στο ΕΠΑΛ Πάρου. Ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού, ένα όραμα χρόνων, που θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς όλων των σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού.

  • Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου-Μάρπησσας

  • Κατασκευή Νηπιαγωγείου Αγκαιριάς Πάρου

Αναφορά όμως γίνεται και στα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Παροικιάς, για το οποίο τονίζεται ότι αντιμετωπίζει ένα χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα, με τις διαδικασίες για την επέκταση του να έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2010, ενώ δυστυχώς μέχρι σήμερα το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και τα τρία τελευταία χρόνια στάσιμο.

Αφού παρατίθεται αναλυτικό ιστορικό ενεργειών για το «ξεπάγωμα» του έργου, σημειώνεται ότι προκειμένου να προχωρήσει το έργο, έχει προταθεί η χρηματοδότηση της μελέτης «Επέκταση 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς» να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης «Ωρίμανση έργων κρίσιμων υποδομών του Δήμου Πάρου» στις 05-05-2021. Στην ίδια συμπεριλήφθηκε και η μελέτη ‘Κατασκευή νηπιαγωγείου στη Δ.Ε. Παροικιάς». Οι δύο παραπάνω μελέτες, σε περίπτωση έγκρισης τους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα εκπονηθούν από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε με προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Πάρου.