Με μόνο μία γιατρό καλείται να λειτουργήσει το ΠΠΙ Κέας, με τη Δήμαρχο Κέας να ζητά άμεση και μόνιμη λύση στην υποστελέχωση του

«Αδύνατον 2.500 κάτοικοι να εξυπηρετούνται από μία γιατρό»

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας, τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή της 2ης ΔΥΠΕ, απέστειλε η Δήμαρχος Κέας, ζητώντας άμεσα λύση για την υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο νησί.

Με μία μόνο υπηρετούσα ιατρό καλείται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 3 χιλιάδων κατοίκων το ΠΠΙ Κέας, εν μέσω πανδημίας και με τον αριθμό των νέων ημερήσιων διαγνώσεων Covid-19 να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της μεγάλης διασποράς της πανδημίας.

Η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, αλλά και τους προϊστάμενους της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, η οποία κοινοποιήθηκε και στους τοπικούς βουλευτές των Κυκλάδων, ζητά άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της υγειονομικής δομής του νησιού.

Αίτημα άμεσης ενίσχυσης του ΠΠΙ Κέας

Στην επιστολή της, η Δήμαρχος Κέας αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο δεκαήμερο παρουσιάζεται αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Κέα.

Για μία, όμως, ακόμη φορά το ζήτημα της υποστελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κέας, παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα.

Με μία μόνο ιατρό να υπηρετεί αυτή τη στιγμή στο Ιατρείο, χωρίς αγροτικούς ιατρούς, με δύο ακόμη θέσεις μόνιμων ιατρών μη στελεχωμένες και με τον ιατρό που αποσπάστηκε για πέντε (5) μέρες στο ΠΠΙ Κέας να έχει αποχωρήσει, η κατάσταση είναι μη βιώσιμη, πολλώ δε μάλλον εν μέσω της μεγαλύτερης έξαρσης απαρχής της πανδημίας.

Ο Δήμος Κέας πάγια τα τελευταία χρόνια, στηρίζει τη λειτουργία του ΠΠΙ, καθώς ενδεικτικά κατά τη διάρκεια μόνο του  2021 κάλυψε τη δαπάνη κατασκευής διακριτού χώρου υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων, προσφέρει δωρεάν οίκημα σε υπηρετούντα ιατρό, καταβάλει επίδομα σίτισης σε ιατρούς του ΠΠΙ, καλύπτει το κόστος απολυμάνσεων του χώρου μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα, συντηρεί το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής, διοργανώνει και αναλαμβάνει πλήρως τα έξοδα εξορμήσεων ιατρών από Αθήνα για να καλύπτει το υγειονομικό κενό στο νησί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δαπάνη για τα ανωτέρω, ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και δωρεές ιδιωτών που εξασφαλίστηκαν με μέριμνα και προτροπή του Δήμου Κέας, για τη στήριξη της λειτουργίας του ΠΠΙ Κέας.

Από την άλλη, στην Κέα λειτουργεί ο Σύλλογος Στήριξης του ΠΠΙ Κέας, «Ο Ερασίστρατος», που καλύπτει όλα τα έκτακτα έξοδα του ΠΠΙ Κέας (αναλώσιμα αντιδραστηρίων, γραφική ύλη, κάλυψη κόστους οδηγού ασθενοφόρου σε περιόδους άδειας του υπηρετούντος προσωπικού, λειτουργία προγράμματος παιδιατρικού ελέγχου, καθώς η θέση του παιδιάτρου παραμένει κενή για περίπου εννέα χρόνια), έξοδα τα οποία το 2021 ανήλθαν σε περίπου 9 χιλ. ευρώ.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια, αφού στην Κέα το υφιστάμεθα πολλά περισσότερα χρόνια, παρακαλούμε για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων και κυρίως για την άμεση ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του ΠΠΙ, δεδομένου, ότι ο αγροτικός ιατρός που βοήθησε το τελευταίο διάστημα το Ιατρείο μας έχει εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει, με εντολή σας.

Παρακαλώ θερμά για τις ενέργειές σας».

«Με έκτακτες αποσπάσεις δε λύνεται το πρόβλημα»

Μιλώντας στην εφημερίδα, η Δήμαρχος τόνισε, πως «έχουν προηγηθεί άπειρες επιστολές προς τους αρμόδιους, αλλά και τηλεφωνήματα, τόσο προς τον Διοικητή, κ. Ροϊλό, όσο και προς τον Υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα».

Όπως σημείωσε η ίδια, «εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο (σ.σ. σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της επέλασης της πανδημίας), προκειμένου να καλύψουν το πρόβλημα, μας στέλνουν γιατρούς ανά εβδομάδα, με ολιγοήμερες αποσπάσεις. Έρχεται δηλαδή ένας γιατρός για περίπου μία εβδομάδα, μετά από 3-4 ημέρες, έρχεται κάποιος άλλος, επίσης για μία εβδομάδα ή για 10 ημέρες και ούτω καθεξής. Όμως έτσι δε λύνεται το πρόβλημα». Παρά δε τις έκτακτες μετακινήσεις, κυρίως αγροτικών, ιατρών, η Δήμαρχος υπογραμμίζει, ότι «δεν είναι λίγες οι φορές, όπως και αυτή η περίοδος που διανύουμε, που το ΠΠΙ Κέας έχει μείνει με μόνη της τη μοναδική υπηρετούσα ιατρό».

Διευκρίνισε πως, έως το τέλος του 2021 υπηρετούσε αγροτική ιατρός, της οποίας ωστόσο η σύμβαση έληξε στις 31/12 και αποχώρησε.

«Αυτό που ζητάμε, είναι να δουν τις παθογένειες του συστήματος και να μπορέσουν να βρουν λύση. Δεν είναι δυνατόν περισσότεροι από 2,500 κάτοικοι να εξυπηρετούνται από μόνο μία ιατρό. Η ιατρός είναι άνθρωπος και είναι κατανοητό, πως δεν μπορεί να βρίσκεται “στο πόδι” 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κούρασης, ενώ τίθεται και ζήτημα ανθρώπινου λάθους λόγω αυτής», υπογραμμίζει η κ. Βελισσαροπούλου. «Μέχρι στιγμής, από τις συνομιλίες μου με τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια εναλλακτική λύση, πέραν των ολιγοήμερων αποσπάσεων γιατρών. Αυτό όμως που ενδιαφέρει εμάς, είναι να έχουμε μόνιμους ιατρούς και κυρίως να καλυφθεί η θέση Παιδιάτρου, που επί σχεδόν εννέα χρόνια παραμένει κενή. Από τις πέντε θέσεις που έχουμε στον Οργανισμό του ΠΠΙ Κέας, οι δύο αφορούν σε ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, μία θέση Παιδιάτρου και δύο θέσεις αγροτικών ιατρών. Σήμερα, το ΠΠΙ λειτουργεί με μόνο μία ιατρό. Αν είναι δυνατόν. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς είμαστε πάρα πολλοί οι κάτοικοι και οι ανάγκες αυτή την εποχή πάρα πολλές».

Παρ’ ό,τι μάλιστα έχουν προκηρυχθεί θέσεις ιατρών στην Κέα, δεν βρέθηκαν ιατροί που να ενδιαφέρονται, πέραν μίας ιατρού Γενικής Ιατρικής, η οποία αν και δέχτηκε τη θέση, τέθηκε σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου 2021, έπειτα από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και ως εκ τούτου, δεν υπηρέτησε ποτέ στο ΠΠΙ Κέας.  

Η Δήμαρχος υπενθυμίζει, πως ο πληθυσμός του νησιού αποτελείται από διάφορες ηλικιακές ομάδες και κυρίως από ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά και επικίνδυνο, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, να μεταβούν στην Αθήνα για ιατρικές υπηρεσίες, τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν στον τόπο τους.

Παράλληλα, οι δυσκολίες στη μετακίνηση που υπάρχουν για τους νησιώτες, παίζουν έναν ακόμη σημαντικό ρόλο, όσον αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης, καθώς επίσης και το πολύ αυξημένο κόστος για μία υπηρεσία που θα μπορούσαν να έχουν με τη μετακίνησή τους εντός Κέας, για την οποία εφόσον επιλέξουν να μετακινηθούν «πληρώνουν χρυσάφι», καθώς προστίθενται τα ακτοπλοϊκά έξοδα, οι ενδεχόμενες διανυκτερεύσεις, η σίτιση κλπ.

«Δεν γίνεται με το παραμικρό να περάσει κανείς “απέναντι”. Και πού να πάει; Ο κόσμος φοβάται να μετακινηθεί λόγω κορωνοϊού. Επίσης, ποιος μπορεί να κρίνει, μην έχοντας κάποια εξειδίκευση, ποια συμπτώματα είναι σημαντικά και ποια ασήμαντα; Ποια χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ποια όχι; Παράλληλα δε με τα περιστατικά Covid-19, υπάρχουν και τα συνηθισμένα περιστατικά, πολύ περισσότερο το χειμώνα, που μεγάλοι και μικρότεροι κρυολογούν, ενώ για τους ηλικιωμένους υπάρχει ανάγκη τακτικών εξετάσεων και συνταγογράφησης φαρμάκων, χωρίς να υπολογίζουμε και τις περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. Όλα αυτά, να υπενθυμίσω, ότι στο νησί καλείται να τα διαχειριστεί μία μόνο ιατρός».

Η κ. Βελισσαροπούλου υπογραμμίζει, πως «είμαστε ένας Δήμος που έχει εξ αρχής στηρίξει με πολλή θέρμη το ΠΠΙ. Δεν διαθέτουμε Κέντρο Υγείας. Διαθέτουμε ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Και ο Δήμος το στηρίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του για τους κατοίκους. Από την προηγούμενη δεκαετία, που υπηρετούσα από τη θέση της Αντιδημάρχου Κέας, υπήρξαμε από τους πρώτους Δήμους που πήγαμε στη Βουλή και ζητήσαμε να είναι νόμιμες οι δαπάνες των Δήμων για τα ΠΠΙ. Αλλά και στη συνέχεια, ο Δήμος συνέχισε να είναι αρωγός του Ιατρείου. Πέρσι, όπως περιγράφω και στην επιστολή μου, ο Δήμος από ίδιους πόρους και χορηγίες, έδωσε πάνω από 20.000 ευρώ για να στηρίξει τη λειτουργία του, όπως επίσης και ο Σύλλογος Στήριξης του ΠΠΙ».  

Το καλοκαίρι, η εικόνα φαίνεται να αλλάζει προς το βέλτιστο, καθώς κατά τη θερινή περίοδο, συνήθως υπάρχει ενίσχυση της υγειονομικής δομής της Κέας. Παρ’ όλα αυτά, τα νησιά δεν υπάρχουν μόνο το καλοκαίρι, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες παραθερισμού Ελλήνων και ξένων τουριστών, αλλά απαιτούν υποδομές και υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα δε όταν θέλουμε να μιλάμε για την ανάπτυξη και τη στήριξή τους.

«Θέλουμε λύση στο πρόβλημα σε μόνιμη βάση. Πρέπει να βγαίνουν προκηρύξεις ξανά και ξανά, μέχρι να βρεθεί κάποιος που να επιθυμεί να έρθει, με τα κίνητρα που προσφέρουμε. Και όχι να προκηρύσσεται μία θέση κάθε χρόνο. Εφόσον δεν υπήρξε ενδιαφέρον, οι θέσεις θα πρέπει να επαναπροκηρύσσονται άμεσα», καταλήγει η Δήμαρχος Κέας.

Ετικέτες: