Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας για τον δημοτικό προϋπολογισμό 2022

  • Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022 - 12:08

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκε από την Δημοτική Αρχή ο προϋπολογισμός του Δήμου για το  2022. Ένας προϋπολογισμός  κομμένος και ραμμένος στα πλαίσια του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου  που θέτει η κυβέρνηση για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των Δήμων στη λογική «πληρώνω για να έχω».

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ιδιαίτερα τη συστηματική και προκλητική περικοπή της θεσμοθετημένης κρατικής χρηματοδότησης. Περικοπή που ξεπερνά το 62% προς τους Δήμους από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα την πλήρη ασφυξία των Δήμων. Αυτή η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική οδηγεί στην αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των ιδίων εσόδων από τέλη, φόρους και πρόστιμα, στην ανταποδοτικότητα  των υπηρεσιών, στην υποβάθμιση της ποιότητας τους και τέλος στην ιδιωτικοποίησή τους.

Ούτε τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου δεν μπορεί να καλύψει η κρατική χρηματοδότηση για το 2022.  Όσον αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα, η μη επιχορήγηση του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού προς τον Δήμο, θα προκαλούσε αδυναμία σύνταξης του.

Οι οξυμένες λαϊκές ανάγκες για σύγχρονα σχολικά κτίρια , προνοιακές υποδομές,  κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ΚΔΑμεα, κέντρα ανοικτής προστασίας ηλικιωμένων κ.α. θα μπουν στα αζήτητα, καθώς τόσο οι τακτικές όσο και οι έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις δεν επαρκούν ενώ τα διάφορα προγράμματα κατευθύνονται σε πιο κερδοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι και τα δύο έργα που έχουν ενταχθεί σ’ αυτό, η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και η ηλεκτροκίνηση, θα ολοκληρωθούν με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο Δήμο μας!

Η μείωση της χρηματοδότησης, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με τα 5μηνα, 8μηνα που έγιναν καθεστώς, οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των Δήμων ( σε λίγο θα το δούμε με τη ΣΑΦΙ ΑΕ)  και οι συμπράξεις με ιδιώτες , οι λεγόμενες ΣΔΙΤ, προέκυψαν από τις αντιδραστικές αλλαγές Καποδίστρια, Κλεισθένη και Καλλικράτη, που όλοι τους ανεξαιρέτως υποστήριξαν.

Χειροκροτούμε τη λειτουργία του Βρεφονηπιακού σταθμού Εμπορείου, αίτημα της θηραϊκής κοινωνίας από την εποχή της κ. Ρένας Γρίβα,  έστω και 35 χρόνια μετά..

Επί της ουσίας, αναπάντητα από πλευράς Δημάρχου έμειναν και κάποια ζητήματα  όπως επί παραδείγματι:

  • η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου (δωρεά Βαμβακούση),
  • η μη χορήγηση του οικονομικού κινήτρου στους δικαιούχους (δημόσιοι λειτουργοί κ.λ.π),
  • η συμμετοχή του Δήμου στην ΚΤΕΛ Α.Ε,
  • η επαναφορά των χαμένων 6 αδειών λεωφορείων,
  • ανυπαρξία κονδυλίου για νέο σύγχρονο σχολικό συγκρότημα
  • γιατί πληρώνουν οι δημότες τη διαφημιστική καμπάνια των νησιών μας, ενώ αυτοί που ωφελούνται είναι οι αεροπορικές εταιρίες, οι εφοπλιστές και οι ξενοδόχοι;.
  • γιατί δεν ενισχύεται οικονομικά τα τελευταία δύο χρόνια το ΙΜΠΗΣ;

Με ιδιαίτερη έμφαση τονίσαμε την ανάγκη συνέχισης των μετρήσεων , από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραμονής του ναυαγίου του Sea Diamond, στα νερά της καλντέρας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε αυτόν τον προϋπολογισμό  και απαίτησε από την Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει σθεναρά γενναία κρατική χρηματοδότηση για να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες και να μειωθεί (ως και να καταργηθεί) το ύψος των ανταποδοτικών τελών και φόρων. Αντί αυτού, τόσο η Δημοτική Αρχή που υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού, όσο και οι άλλες παρατάξεις που είτε  τον καταψήφισαν, αποκρύπτοντας τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα και την πολιτική που τον επιβάλλει (κ. Ζώρζος), είτε τον υπερψήφισαν (κ. Ρούσσος και κ. Ορφανός) χαρακτηρίζοντάς τον πολυεργαλείο ο πρώτος και εργαλείο ο δεύτερος, έχουν καθοριστικές ευθύνες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης  από το κράτος για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου με προσλήψεις   μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου .
  • Κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων
  • Υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού με δωρεάν πρόσβαση στο λαό
  • Παραχώρηση στο Δήμο όλων των απαλλοτριωμένων εκτάσεων μετά το σεισμό του 1956
  • Έργα αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης από κρατικούς πόρους, με προτεραιότητα τα σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημόσια κτίρια.

Κριτήριο για εμάς είναι οι λαϊκές ανάγκες και για το λόγο αυτό καλούμε και το Θηραϊκό λαό σε επαγρύπνηση και αγώνα