Πρόβλεψη για την επέκταση του ΧΥΤΑ, τη δημιουργία ΜΕΒΑ και ΣΜΑ στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Πάρου

Η αναβαθμισμένη διαχείριση των αποβλήτων επί χάρτου

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ενέκρινε με απόφασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πάρου, έπειτα από τις προβλέψεις, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) αλλά και για την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας του ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε, η γενική στρατηγική της διαχείρισης αποβλήτων αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης, καθώς και στην εφαρμογή της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής οικονομίας. Στόχος, είναι η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών για όλα τα ρεύματα αποβλήτων, η χρήση των συστημάτων ΣΣΕΔ, αλλά και οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών.

Συμπερασματικά, στο ΤΣΔΑ Δήμου Πάρου τονίζεται, ότι στο νησί υπάρχει μία καλπάζουσα αύξηση των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και των κατασκευών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραθεριστών σε τουριστικά καταλύματα ή ιδιόκτητα κτήρια. Τονίζεται μάλιστα, ότι οι κατασκευές επιφέρουν πολλά ΑΕΚΚ και η αύξηση του εποχικού πληθυσμού αυξάνει τις ανάγκες ορθής διαχείρισης των αποβλήτων και ετοιμότητας των αρμοδίων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ΤΣΔΑ, με την κατασκευή των πράσινων σημείων, την επέκταση του ΧΥΤΑ, την κατασκευή μονάδας ΜΕΒΑ και Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων (ΣΜΑ), έργα τα οποία σχεδιάστηκαν υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών του Δήμου, προβλέπεται ότι πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα θα βελτιωθούν αισθητά.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής παρούσα ήταν υπάλληλος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού ης Υπηρεσίας ∆όμησης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας για να δώσει διευκρινίσεις επί του θέματος και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών του Σώματος. Παρουσίασε το Τοπικό Σχέδιο ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ∆ήμου Πάρου. Τόνισε ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να κατατίθεται κάθε πενταετία .Αναλυτικά μίλησε για τα οχήματα, τους σταθμούς μεταφόρτωσης, καθώς και για τα πράσινα σημεία. Η περισυλλογή, οι κάδοι και τα πράσινα σημεία ανήκουν στο ∆ήμο Πάρου. Επιπλέον έκανε αναφορά στο με αρ. πρ. 370/21-03-2022 του ΦΟ∆ΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. σύμφωνα με το οποίο στις δράσεις του Τ∆ΣΑ θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα εξής:

  • Κατασκευή της Β ́ φάσης και αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων (Ε.Ε.Σ.) του ΧΥΤΑ Πάρου. Υποβολή Πρότασης Χρηματοδότησης στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
  • ∆ημιουργία μονάδας ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων ∆ήμου Πάρου. Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης μέσω Σ∆ΙΤ(ιδιωτικοί Πόροι και ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τη δημόσια συμμετοχή).

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε ομόφωνα το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Πάρου, αποδεχόμενη το σχετικό έγγραφο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το οποίο στις δράσεις του Σχεδίου θα πρέπει να περιλαμβάνονται η κατασκευή της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ και η αναβάθμιση της ΕΕΣ, όπως και η δημιουργία ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων στο Δήμο Πάρου.

Ωστόσο, τα μέλη κ.κ. Μαρινόπουλος και Τσιγώνιας, μειοψήφισαν στο σκέλος της απόφασης της Επιτροπής, που αφορά στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ για τη δημιουργία της μονάδας ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης, δηλώνοντας κάθετα αντίθετοι ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης, δηλαδή στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τα υπόλοιπα μέλη εξέφρασαν την επιφύλαξη τους.

Ετικέτες: