Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θήρας ενέκρινε τον κανονισμό εκτέλεσης εργασιών για εκσκαφές και τομές σε κοινόχρηστους χώρους

Ευταξία στην εκτέλεση εργασιών σε κοινόχρηστους χώρους

Κανονισμό εκτέλεσης εργασιών και χορήγησης αδειών για εκσκαφές και τομές επί οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θήρας.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του αν. προϊστάμενου του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, κ. Δ. Ποιμενίδη, ο Δήμος Θήρας μέσω του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Προγραμματισμού και Πολεοδομικών Εφαρμογών χορηγεί άδειες τομής και διενέργειας εκσκαφών για την εκτέλεση εργασιών σε οδούς αρμοδιότητάς του καθώς και σε κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες διέλευσης δικτύων από Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ,ΔΕΥΑΘ), παρόχους δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

Όπως σημειώνεται, «έχει παρατηρηθεί πολλάκις ότι κατά την εκτέλεση των ως άνω εργασιών οι υπόχρεοι δεν συμμορφώνονται ως προς την έντεχνη και ορθή αποκατάσταση των τομών και του οδοστρώματος ή του πεζοδρομίου εγκαίρως και σύμφωνα με τους κανόνες και τους όρους της χορηγηθείσας άδειας τομής. Σε πολλές δε περιπτώσεις δεν κατατίθενται καν αιτήσεις για χορήγησης άδειας από τους ενδιαφερομένους και οι εργασίες πραγματοποιούνται εν αγνοία της αρμόδιας Υπηρεσίας και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας».

Όπως καθίσταται σαφές στην εισήγηση, «το γεγονός αυτό δημιουργεί άμεσα ή ύστερα από παρέλευση μικρού χρονικού διαστήματος κινδύνους για την ασφαλή χρήση των οδών και των κοινόχρηστων χώρων καθώς και για τη δημόσια υγεία ενώ προκαλεί σημαντική ζημία στην περιουσία του Δήμου και των δημοτών».

Παράλληλα, λόγω αυτού, «ο Δήμος Θήρας, κατ’ έτος σχεδόν, προβαίνει στην εκτέλεση έργων συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του και των κοινοχρήστων χώρων, εξ αιτίας κυρίως των κακότεχνων αποκαταστάσεων από τομές οδοστρωμάτων, προκειμένου να διασφαλίζει την ομαλή και απρόσκοπτη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων αλλά και να διατηρεί τους κοινόχρηστους χώρους σε ικανοποιητική κατάσταση από πλευράς λειτουργικής και αισθητικής». Επιπλέον, «οι κακότεχνες αποκαταστάσεις επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό οικονομικά το Δήμο μας και κατ’ επέκταση τους δημότες, καθώς αποτελούν εργασίες τις οποίες όφειλαν να έχουν εκτελέσει έντεχνα οι διενεργήσαντες τις τομές στις οδούς και τους κοινόχρηστους χώρους».

Η λήψη σχετικής κανονιστικής απόφασης και η κατάρτιση του συγκεκριμένου κανονισμού, σύμφωνα με το αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου, θα αποσαφηνίσει και θα απλοποιήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης και ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ενώ παράλληλα θα ρυθμιστούν τα ανωτέρω ζητήματα που έχουν σχέση με την εκτέλεση εργασιών σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους ή πεζοδρόμια.

Ο Κανονισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις προδιαγραφές εκτέλεσης εργασιών, τους όρους χορήγησης άδειας εκτέλεσης εργασιών, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη λήψη της άδειας, τεχνικές οδηγίες εκτέλεσης εργασιών, την αποσαφήνιση των ευθυνών, καθώς επίσης και τον ορισμό διοικητικών προστίμων και κυρώσεων, για όσους δε συμμορφώνονται με τα οριζόμενα εντός των άρθρων του Κανονισμού.

Ετικέτες: