Απαντήσεις σχετικά με τις αιτιάσεις, για αδυναμία στελέχωσης της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Σαντορίνης λόγω μη εύρεσης στέγης, έδωσε ο Δήμαρχος Θήρας

«Κοροϊδία» και ελλιπής ανταπόκριση της πολιτείας

Απαντήσεις, σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, όσον αφορά στη διευκόλυνση των αστυνομικών που στελεχώνουν την νεοσυσταθείσα Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θήρας, κλήθηκε να δώσει ο Δήμαρχος Θήρας.

Στο πλαίσιο της αύξησης της ασφάλειας στις δύο ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο τότε Υπ. Προστασίας του Πολίτη, τον Νοέμβριο του 2020 είχε συστήσει δύο αστυνομικές υποδιευθύνσεις της Αστυνομικής Δ/νσης Κυκλάδων, στα δύο νησιά. Παρά το γεγονός, ότι η Αστυνομική Υποδιεύθυνση της Μυκόνου φαίνεται να έχει στελεχωθεί σχεδόν πλήρως και να λειτουργεί κανονικότατα εδώ και αρκετούς μήνες, η Υποδιεύθυνση της Σαντορίνης φαίνεται να έχει μείνει αρκετά πίσω, με τους συνδικαλιστές των αστυνομικών υπαλλήλων να υποστηρίζουν ότι η επάνδρωσή της δεν έχει ξεπεράσει το 30%.

Μάλιστα, φαίνεται να υποστηρίζεται, πως ευθύνη βαραίνει τη δημοτική αρχή του Δήμου Θήρας, καθώς δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσει στέγη στους αστυνομικούς που καλούνται να στελεχώσουν τη δομή, καθώς το πρόβλημα εύρεσης στέγης είναι ιδιαίτερα έντονο.

Το ερώτημα ήλθε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας, και σχετικές απαντήσεις έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, όσο και Αντιδήμαρχοι.

Σαφές ερώτημα σχετικά με τις προτεραιότητες και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής

Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κωνσταντίνο Κανελλάκη, «ενώ έχει ιδρυθεί η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θήρας από τον Νοέμβριο του 2020, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει στελεχωθεί με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), σε πρόσφατη ενημέρωσή του, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκπομπής, ανέφερε ότι η Υποδιεύθυνση της Θήρας έχει στελεχωθεί κατά 30%. Επίσης, σε ανακοινώσεις της ΠΟΑΣΥ αναφέρεται, πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Γνωρίζω, ότι έρχονται αποσπασμένοι αστυνομικοί και ήδη έχουν αποχωρήσει 3-4 και αναμένεται εντός της εβδομάδας να φύγουν άλλοι τόσοι, καθώς μένουν σε ξενοδοχεία».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «φυσικά, όπως γνωρίζουμε όλοι αυτό οφείλεται στη δυσκολία εύρεσης στέγης. Όμως, από τη δημοτική αρχή δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό, με απευθείας αναθέσεις, για τις υπηρεσίες security κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο. Με το ποσό αυτό, συγκεκριμένα 148.800 ευρώ, θεωρώ, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ενοικιάσει τουλάχιστον 30 δωμάτια δίκλινα για 4 μήνες περίπου, για την περίοδο του καλοκαιριού και να στεγάσουμε τους αστυνομικούς», ενώ κατέληξε με τα ερωτήματα «ποια είναι η προτεραιότητά μας τελικά; Πώς προτίθεται η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του καλοκαιριού, και τι σχεδιασμός υπάρχει;».

Πλήρης στήριξη στην απόφαση περί security

Απαντώντας προς τον κ. Κανελλάκη, ο Αντιδήμαρχος Θήρας, κ. Γρηγόρης Μαντούσης, ανέφερε, ότι το ζήτημα της μίσθωσης στέγης για τους αστυνομικούς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την χρηματοδότηση της μίσθωσης των υπηρεσιών security. Συγκεκριμένα, σημείωσε, πως «το θέμα για τη μη στέγαση αστυνομικών, δεν είναι η χρηματοδότηση. […] Η φύλαξη των σχολείων και των δημοτικών χώρων το χειμώνα απέδωσε, άρα απέδωσαν και τα χρήματα που δόθηκαν εκεί».

Εξολοκλήρου η κάλυψη των αναγκών στέγασης για το υφιστάμενο προσωπικό

Μιλώντας με αφορμή άλλο ερώτημα, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Σιγάλας, ανέφερε, ότι βάσει των στατιστικών στοιχείων που συγκεντρώνει ο Δήμος Θήρας, ότι «φέτος οι εργαζόμενοι στο νησί θα αγγίξουν τις 30.000 άτομα. Οι μόνιμοι κάτοικοι εργαζόμενοι – όχι μόνο οι Σαντορινιοί, όλοι οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο νησί – είναι μόλις 12.000. Οπότε έχουμε μία εισροή εργαζομένων, που ξεπερνά τις 15.000 άτομα».

Εστιάζοντας στο ζήτημα της στελέχωσης της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θήρας, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι επικοινώνησαν μαζί του ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας για το ζήτημα. «Όταν έψαχναν να με βρουν οι δημοσιογράφοι και απαντούσα, δεν ήθελαν να με βγάλουν σε κανένα κανάλι, διότι είχα διαψεύσει την είδηση. Όλες αυτές τις γελοίες επιχειρηματολογίες για την Αστυνομία και τη στέγη. Εδώ όμως, σε αυτό το όργανο, οφείλω να είμαι ειλικρινής», υποστήριξε ο κ. Σιγάλας.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή του προς το Σώμα, «τον Απρίλιο, μία από τις επισκέψεις μου, ήταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αίτημα, ήταν να στελεχωθούν οι αστυνομικές δομές. Στις 8 Απριλίου, έπειτα από τις χειμερινές μου επισκέψεις ήρθαν 21 τριτοετείς δόκιμοι αστυνομικοί. Και αντιλαμβάνεστε το γιατί. Διότι αύξανε πτήσεις το αεροδρόμιο και διότι ερχόταν το Πάσχα. Οι δόκιμοι δεν είναι μάχιμοι. Μας έστειλαν τόσα άτομα, προκειμένου να λειτουργήσει το αεροδρόμιο. Όταν ξαναπήγα στο τέλος Απριλίου, μου εγγυήθηκαν ότι θα στείλουν κόσμο. Την 1η Μαΐου έστειλαν 17 άτομα, πρωτοετείς δόκιμους. Είχαμε 38 δόκιμους στη Σαντορίνη, που με αυτούς θα συμπλήρωναν 29 άτομα, χειμερινή δύναμη, με 8 αποσπασμένους αστυνομικούς, εκ των οποίων κάθε μήνα οι 7 ανανέωναν την απόσπασή τους. Η δύναμή μας όλο το χειμώνα ήταν 29 άτομα, συν τους επτά αποσπασμένους αστυνομικούς».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «ο Δήμος Θήρας είχε προσφέρει σπίτια – ήδη, πριν από εμάς, από την διοίκηση του κ. Ζώρζου – δημοτικά ακίνητα, ώστε να μένουν κάποιοι από αυτούς. Όταν ήρθαν οι 38 δόκιμοι, τους 8 τους βάλαμε να καταλύουν στο Αστυνομικό Τμήμα, στους 10 έδωσε κατάλυμα ιδιώτης, ενώ οι υπόλοιποι, με έξοδα του Δημοσίου, έμειναν στο ξενοδοχείο απέναντι από το κτήριο της Αστυνομίας. Την καλύψαμε την ανάγκη στέγασης».

Ευθύνη της πολιτείας η μη στελέχωση και η μη εύρεση στέγης σύμφωνα με το Δήμαρχο

Πέραν αυτού όμως, ο Δήμαρχος υπογράμμισε, πως είχε εκφράσει την αγωνία του για την κάλυψη των οργανικών θέσεων της Υποδιεύθυνσης Θήρας, με αξιωματούχους αστυνομικούς, καθώς εκεί υπάρχει η μεγάλη έλλειψη. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για το «αλαλούμ» με τη στέγαση των αστυνομικών, στην τραγική καθυστέρηση, από πλευράς Υπουργείου, να στείλει το απαραίτητο προσωπικό, καθώς νωρίτερα και πριν την έναρξη της φουλ σεζόν, θα υπήρχαν διαθέσιμα καταλύματα.

Σε αίτημά του προς την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τον ίδιο, «μου εγγυήθηκαν, ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα είχαν έρθει αστυνομικοί. Δεν ήρθε κανένας. Στις 5 Μαΐου ξαναπήγα στο Υπουργείο και απαίτησα, έως τις 15 του μήνα να έχω Αστυνομία. Έκανε δήλωση ο Υπουργός, ότι θα έστελνε 50 άτομα στη Μύκονο και 50 στη Σαντορίνη. Έφυγα από εκεί με την υπόσχεση ότι 15 Μαΐου θα έχω ήδη 40 άτομα. Στις 16 Μαΐου επικοινώνησα, καθώς δεν είχε έρθει κανείς έως τότε και μου υποσχέθηκαν ξανά, πως πριν κλείσει ο Μάιος θα έλθουν 40 άτομα. Καταλαβαίνετε, ότι αν είχαν έρθει τον Μάιο θα υπήρχε στέγη».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σιγάλας, «με κορόιδεψαν». Συνεχίζοντας, ενημέρωσε, ότι «μου έστειλαν αντ’ αυτού στις 2 Ιουνίου – προκειμένου να ξεκινήσουν δουλειά από τις 3 Ιουνίου – 25 άτομα. Εξ αυτών, τα δύο άτομα, δεν αποδέχτηκαν τη θέση και δεν ήρθαν καθόλου. Από τους 23 εναπομείναντες, οι 15 βρήκαν στέγη με έξοδα του Δημοσίου, έως 31 Αυγούστου. Και ακόμη και σήμερα παλεύουμε, με 76 ευρώ την ημέρα, να βρούμε δίκλινα καταλύματα στη Σαντορίνη, έως 31 Αυγούστου».

Επιπρόσθετα, και κλείνοντας το θέμα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι έχει πιέσει τους δωρητές, προκειμένου να αποδώσουν τα 100.000 ευρώ, που είχαν συμφωνηθεί, προκειμένου να τοποθετηθούν τα συστήματα ασφαλείας (κάμερες κλπ) στο νησί και να εξοπλιστεί το επιχειρησιακό κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του Υπουργείου, υπό την πίεση του κ. Σιγάλα, όπως ο ίδιος υποστήριξε, επισκέφτηκε τη Σαντορίνη, με σκοπό την τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ετικέτες: