Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το γεωπληροφοριακό σύστημα καταγραφής στοιχείων υποδομής και πλατφόρμας καταγραφής βλαβών

Προς υλοποίηση το «έξυπνο» σύστημα για βλάβες οδικού δικτύου Μυκόνου

  • Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022 - 06:15

Κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το Γεωπληροφοριακό Σύστημα Καταγραφής στοιχείων υποδομής και πλατφόρμας καταγραφής βλαβών οδικού δικτύου, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου.

Η κοινοπραξία, που κατέθεσε προσφορά ύψους 157.728 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, έναντι του ενδεικτικού προϋπολογισμού ύψους 173.600 ευρώ για το έργο, αναδείχθηκε μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο «Υπηρεσία Γεωπληροφοριακού Συστήματος Καταγραφής στοιχείων υποδομής και πλατφόρμας καταγραφής βλαβών οδικού δικτύου».

Υπενθυμίζεται, ότι αντικείμενο του έργου αποτελεί η καταγραφή όλων των στοιχείων της οδικής υποδομής (παγίων) με την εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας κινηματικής χαρτογράφησης με όχημα, καθώς και η ανάπτυξη και η θέση σε λειτουργία ενός γεωπληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα υποστηρίζονται ψηφιακά εργασίες που αφορούν στην καταγραφή, διαχείριση και επεξεργασία των βλαβών του οδικού δικτύου του Δήμου.

Το πρώτο τμήμα του συστήματος αφορά στο λογισμικό διαχείρισης της υποδομής του οδικού δικτύου και των καθημερινών εργασιών του προσωπικού, ενώ το δεύτερο αφορά σε μια εφαρμογή για tablet ή κινητά τηλέφωνα (mobile app) που θα χρησιμοποιούν τα κλιμάκια του Δήμου Μυκόνου που διενεργούν τους ελέγχους και οι ανάδοχοι που είναι επιφορτισμένοι με τη διόρθωση των βλαβών του οδικού δικτύου.

Μέσα από το λογισμικό διαχείρισης οι υπάλληλοι του Δήμου θα μπορούν προγραμματίζουν επιθεωρήσεις, να αποθηκεύουν, να επεξεργάζονται και να αποστέλλουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τις βλάβες του οδικού δικτύου στη mobile εφαρμογή, μέσω της οποίας στη συνέχεια, τα αρμόδια στελέχη θα μπορούν να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις του οδικού δικτύου. Ταυτόχρονα, το τεχνικό προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με την επιδιόρθωση των βλαβών θα μπορεί να βλέπει το πρόγραμμα των επιθεωρήσεων και αφού επιδιορθώσει τη βλάβη να στέλνει αναφορά προς έγκριση σχετικά με την επιδιόρθωση της βλάβης, μέσω δικτύου WiFi ή 3G/4G στη βάση γεωχωρικών δεδομένων που θα δημιουργηθεί.

Το έργο περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών που αφορούν στην ψηφιακή καταγραφή στοιχείων του οδικού δικτύου με χρήση μεθόδων κινηματικής χαρτογράφησης (mobile mapping) στην ανάπτυξη, στον έλεγχο και στην ολοκλήρωση εφαρμογών του Συστήματος, στην εκπαίδευση των χρηστών στο Δήμου Μυκόνου, στην Πιλοτική Λειτουργία του Συστήματος και στην τελειοποίηση του συστήματος ενσωματώνοντας βελτιώσεις όπως προκύψουν από την Πιλοτική Λειτουργία.

Το συνολικό μήκος οδικού δικτύου του Δήμου Μυκόνου ανέρχεται προσεγγιστικά σε 200 χλμ. συνυπολογίζοντας και τις δύο κατευθύνσεις αυτού.