Προς σύσταση ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυκόνου – Τήνου – Άνδρου
- Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022 - 06:17
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των διαθέσιμων εργαλείων για την ταχύτερη και περισσότερο ευέλικτη ανταπόκριση στις ανάγκες των Δήμων, σχετικά με την απορρόφηση σημαντικών χρηματοδοτήσεων, οι Δήμοι Μυκόνου, Τήνου και Άνδρου, προχωρούν στην επίσημη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Δήλος Α.Ε.».
Μετά τις σχετικές αποφάσεις εκ μέρους των δημοτικών οργάνων των τριών Δήμων, με τις οποίες ενέκριναν τη σύσταση του νέου Α.Ο., την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για τον οργανισμό, το σχέδιο καταστατικού, καθώς και την οικονομική συμμετοχή του κάθε Δήμου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζήτησε συγκεκριμένες διορθώσεις επί του σχεδίου καταστατικού οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν, με τους τρεις Δήμους να προχωρούν στην εκ νέου έγκρισή του.
Οι στόχοι του Αναπτυξιακού Οργανισμού
Πιο συγκεκριμένα, το καταστατικό του αναπτυξιακού οργανισμού Μυκόνου, Τήνου & Άνδρου, προβλέπει, πως η εταιρεία θα έχει επωνυμία «Δήλος Α.Ε.», ενώ η έδρα της έχει οριστεί στο Δήμο Τήνου.
Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε τριάντα έτη, η οποία μάλιστα μπορεί να παραταθεί με σχετική απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, αρχίζει δε από τη νόμιμη σύσταση της εταιρείας με την καταχώριση του εγκεκριμένου Καταστατικού της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.Μ.Η.) σύμφωνα με το νόμο.
Σκοποί του αναπτυξιακού οργανισμού, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται πως είναι η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των τριών συμμετεχόντων Δήμων και των Ενώσεών τους, με στόχο τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των βασικών τους υποδομών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βιώσιμη ανάπτυξη και να προωθηθεί η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Επίσης, η εξομάλυνση των συνεπειών κρίσεων που έχουν προκληθεί εξαιτίας ακραίων υγειονομικών καταστάσεων, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας. Κυριότερα, στόχος είναι η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων και της διαχείρισης αναπτυξιακών, επενδυτικών και ειδικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και η ωρίμανση έργων υποδομής, οριζόμενη ως η περίοδος της προπαρασκευής του έργου που καλύπτει χρονικά όλο το φάσμα σχεδιασμού, της σύνταξης μελετών, τη λήψη απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, την εξασφάλιση πόρων κ.α., η οποία ξεκινάει από τον γενικό προγραμματισμό και καταλήγει στη διακήρυξη της δημοπρασίας έως και την επίβλεψη.
Παράλληλα, μέσα από τον αναπτυξιακό οργανισμό γίνεται χάραξη και εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, η χάραξη και εφαρμογή πολιτικών δημόσιας υγείας, για την εφαρμογή πολιτικών και ενίσχυση καλών πρακτικών στον τομέα της προαγωγής και πρόληψης υγείας και γενικότερα η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης για τους συμμετέχοντες Δήμους.
Επιπρόσθετα, σκοπός του Α.Ο. είναι η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και προβλημάτων σχετικά με την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας των επιλεγμένων περιοχών παρέμβασης, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση των υποδομών καθώς και η ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως η τεχνική υποστήριξη για την αδειοδότηση και κατασκευή δικτύου καταδυτικών πάρκων και υδατοδρομίων.
Μία ακόμη στόχευση, μέσα από τη σύσταση του οργανισμού, μεταξύ άλλων, είναι επίσης η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, μεταφορά και παροχή ειδικής τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και υποστήριξης σε φορείς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε αναπτυξιακά θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής, αστικής ανάπλασης και κοινωνικών δράσεων, καθώς και για την αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε διαδημοτικούς ή περιφερειακούς σκοπούς.
Ταυτόχρονα, η τεχνική, επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη για την αξιοποίηση της δημοτικής ή δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα η ωρίμανση των επενδυτικών φακέλων, από τεχνικής και χρηματοοικονομικής πλευράς, αλλά και η ωρίμανση και διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Τέλος, στόχοι είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων ορθής διαχείρισης πόρων, προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας και συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και η συμμετοχή σε προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Μετοχικό κεφάλαιο και διοίκηση
Όπως έχει αναφερθεί ξανά σε δημοσίευμα της εφημερίδας, το μετοχικό κεφάλαιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Μυκόνου, Τήνου, Άνδρου έχει οριστεί σε 160.000 ευρώ και διαιρείται σε 160.000 κοινές δεσμευμένες ονομαστικές μετοχές.
Για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ο Δήμος Μυκόνου αναλαμβάνει 80.000 μετοχές (με αντίστοιχο κεφάλαιο 80.000 ευρώ), ο Δήμος Τήνου και ο Δήμος Άνδρου, αναλαμβάνουν από 40.000 μετοχές έκαστος, με την καταβολή 40.000 ευρώ από κάθε έναν φορέα.
Οι μέτοχοι διατηρούν πάντοτε κοινές ονομαστικές δεσμευμένες μετοχές, μη προνομιούχες και δεν εισάγονται στο χρηματιστήριο.
Προβλέπεται επίσης αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μόνο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με αυξημένη απαρτία, ενώ αφήνεται το περιθώριο να συμμετέχουν σε δεύτερο χρόνο επιπλέον φορείς στον Αναπτυξιακό Οργανισμό.
Σύμφωνα με το τροποποιημένο καταστατικό, την εταιρεία διοικεί το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε συμβούλους, μετόχους ή μη, οι οποίοι είναι πάντοτε επανεκλέξιμοι και ελεύθερα ανακλητοί. Τα μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και για θητεία η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία των δημοτικών αρχών. Εξαιρουμένου του Προέδρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως ορίζονται στο οικείο καταστατικό, δεν μπορεί να είναι αιρετοί εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων των ΟΤΑ που μετέχουν στον οργανισμό. Ο Δήμος Τήνου, ο Δήμος Άνδρου και ο Δήμος Μυκόνου ορίζουν από ένα μέλος του Δ.Σ., και ορίζονται δύο μέλη κοινής αποδοχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για όλα τα θέματα αναγόμενα στην διαχείριση και διάθεση της περιουσίας και την εκπροσώπηση της εταιρείας, γενικά τη δραστηριότητα αυτής, να παίρνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και αποφάσεις για τη πραγματοποίηση του σκοπού της, πλην όσων βάσει καταστατικού υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επίσημη διάσπαση και νέα εποχή στα Λιμενικά Ταμεία Τήνου και Άνδρου
27 Μαΐου. 2024 - 6:18 - Κτηματολόγιο: Έναρξη λειτουργίας των υποκαταστημάτων Άνδρου και Μυκόνου
1 Δεκ. 2023 - 11:31 - Ισχυρό μήνυμα νίκης ανανέωσης από Άνδρο και Μύκονο
1 Ιουλ. 2019 - 20:13 - Ο Νίκος Συρμαλένιος για τις διακοπές ρεύματος σε Τήνο και Άνδρο
9 Ιαν. 2015 - 18:22 - Επιχορήγηση για τις αφαλατώσεις
26 Ιουλ. 2013 - 6:00