“Πράσινο φως” για τη φορητή μονάδα αφαλάτωσης στην Άνδρο

Αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, η οικονομική προσφορά για την “Προμήθεια φορητής μονάδας καθαρισμού και αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού ελάχιστης παραγωγής 48 m3/ώρα”.

Το ζήτημα αφορά στο πρόβλημα της ποιότητας του νερού των γεωτρήσεων που τροφοδοτούν την περιοχή Μπατσίου στην Άνδρο. Ειδικότερα, η δημοπρατούμενη προμήθεια αφορά φορητή μονάδα καθαρισμού και αφαλάτωσης υφάλμυρου ύδατος, δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 48 m3/ώρα πόσιμου νερού με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του οικισμού Μπατσίου του Δήμου Άνδρου.

Το εν λόγω σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή Μπατσίου Δήμου Άνδρου και συγκεκριμένα θα τροφοδοτείται από νερό γεωτρήσεων, που βρίσκονται στην περιοχή «Μοναστήρι». Το νερό που προέρχεται από την συγκεκριμένη θέση, υδροδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Μπατσίου, που αποτελεί και μία από τις τουριστικότερες περιοχές της Άνδρου. Από τις αναλύσεις, όμως που έχει διεξάγει ο Δήμος, συμπεραίνεται η ακαταλληλότητα του νερού, το οποίο, όσον αφορά σε ολική σκληρότητα, αλλά και την συγκέντρωση των χλωριόντων, κυμαίνεται σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια του μέγιστου επιτρεπτού.

Eπιτακτική η ανάγκη υλοποίησης βασικών έργων υποδομών

Ως εκ τούτου, καθίσταται άμεση και επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης βασικών έργων υποδομών όπως είναι τα έργα αναβάθμισης της ποιότητας του νερού ύδρευσης, που θα διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη οικονομία και απροβλημάτιστη λειτουργία του δικτύου και των οικιακών συσκευών της περιοχής. Σε αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά η προμήθεια της φορητής μονάδας καθαρισμού και αφαλάτωσης υφάλμυρου ύδατος, Παράλληλα, τα έργα αυτά θα διασφαλίσουν την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας (τουριστικής και άλλης), την βιωσιμότητα της οικιστικής υποδομής της περιοχής και ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο διαβίωσης για τους μόνιμους κατοίκους. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η εγκατάσταση Φορητής Μονάδας Επεξεργασίας Νερού, κάνοντας το έτσι κατάλληλο προς πόση.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία ανέλαβε το έργο, προσφέρει φορητή μονάδα αφαλάτωσης με παραγωγή πόσιμου νερού περισσότερη κατά 2,6% από την ζητούμενη από τις τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης, υπερκαλύπτονται οι απαιτήσεις όσο αφορά:

• κατακράτηση αλάτων από τις οσμωτικές μεμβράνες (99,5% έναντι 99% των προδιαγραφών)

• μέση ειδική ανηγμένη ροή των μεμβρανών (26,1 lmh έναντι 28 lmh των προδιαγραφών)

• αντίστροφη έκπλυση κάθε φίλτρου θολότητας με φιλτραρισμένο υφάλμυρο νερό (έναντι απλού υφάλμυρου ακατέργαστου νερού των προδιαγραφών)

• ύπαρξη αναδευτήρων στους κάδους δοσιμέτρησης μεταθειώδους νατρίου και καυστικής σόδας

• παροχή ανά φυσίγγιο φίλτρανσης (2,22 m3/h έναντι 2.5 m3/h των προδιαγραφών)

• ύπαρξη διάταξης μείωσης συγκέντρωσης αρσενικού

• ύπαρξη δοσιμετρικής διάταξης θειϊκού οξέος και οργάνου μέτρησης pH στην προκατεργασία του συστήματος για την μείωση των καθαλατώσεων ανθρακικού ασβεστίου

• ταχύτητα φίλτρανσης (14,47 m/h έναντι 17 m/h των προδιαγραφών)

Ως προς τα λοιπά χαρακτηριστικά της μονάδας αφαλάτωσης, καλύπτονται πλήρως οι απαιτήσεις των τεχνικών προδιαγραφών, σύμφωνα με την ανάλυση της τεχνικής προσφοράς του υποψηφίου.

Η εταιρεία παρέχει τριήμερη εκπαίδευση των τεχνικών του Δήμου, εγγυημένη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη μετά την πώληση, τρεις πλήρεις σειρές εγχειριδίων, 24ωρη απόκριση σε περιπτώσεις βλαβών, καθώς και 10ετή κάλυψη ανταλλακτικών, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των τεχνικών προδιαγραφών.

Οικονομική προσφορά και απόφαση

Η οικονομική προσφορά του διαγωνιζόμενου αναλύεται ως εξής:

• Προμήθεια φορητής μονάδας καθαρισμού και αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού ελάχιστης παραγωγής 48m3/ώρα με κόστος 465.465,00 ευρώ

• Φορητός τοπικός σταθμός ελέγχου μονάδας καθαρισμού και αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού με κόστος 30.225,00 ευρώ

Κατόπιν ελέγχου της οικονομικής προσφοράς και λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες προμήθειες άλλων Δήμων, καθώς και τις τρέχουσες τιμές της αγοράς φορητών μονάδων καθαρισμού - αφαλάτωσης υφάλμυρου ύδατος και ελέγχου τους, η Επιτροπή Διαγωνισμού διαπιστώνει ότι η οικονομική προσφορά της διαγωνιζόμενης εταιρείας είναι ικανοποιητική και συμφέρουσα για τις ανάγκες του Δήμου Άνδρου και επομένως κρίνεται αποδεκτή.