Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ύδρευσης της Ίου

  • Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:18

Αίτηση χρηματοδότησης κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Ίου για τα έργα υποδομών ύδρευσης στο νησί, σύμφωνα με την σχετική απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Τα αιτούμενα προς χρηματοδότηση έργα αφορούν σε υποδομές παροχής νερού, τηλεμετρικά συστήματα διαρροών του δικτύου ύδρευσης και ψηφιακούς μετρητές και είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.362.820 ευρώ.

Το αίτημα αφορά στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον πυλώνα ανάκαμψης 1 «Πράσινη μετάβαση» άξονας προτεραιότητας 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Η πράξη αποτελείται από 4 υποέργα που αφορούν στην κατασκευή των νέων έργων αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών ύδρευσης της Ίου, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού για την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος τηλεμετρίας, την προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και εξοπλισμού ασύρματης λήψης μετρήσεων και την παροχή επιστημονικών υπηρεσιών του βασικού μελετητή του έργου.

Ο Δήμος Ιητών με την κατασκευή έργων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού έχει ως στόχο να συμβάλλει στην εξασφάλιση επαρκούς ποσότητα και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.

Υποδομές παροχής νερού

- Κατασκευή νέων εξωτερικών δικτύων και έργων επέκτασης – ενίσχυσης υφιστάμενων εξωτερικών δικτύων μεταφοράς πόσιμου νερού από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες στο κεντρικό φρεάτιο ή τη δεξαμενή υδροδότησης του οικισμού.

- Αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων διανομής πόσιμου νερού μέσω:

• δημιουργίας ζωνών και επαρκών βρόγχων,με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου ύδατος, των υδραυλικών χαρακτηριστικών λειτουργίας των δικτύων και την καλύτερη λειτουργικότητα και ευελιξία του δικτύου σε περιπτώσεις βλάβης ή απομόνωσης τμημάτων για συντήρηση ή ακόμα για την περίπτωση απομόνωσης της κεντρικής δεξαμενής η/και του κεντρικού φρεατίου.

- Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού με τον απαιτούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (π.χ. διυλιστήρια, διατάξεις αποσκλήρυνσης αποσιδήρωσης - απονιτροποίησης νερού κ.λπ.).

- Κατασκευή υποδομών αποθήκευσης (λιμνοδεξαμενές, φράγματα, δεξαμενές κ.λπ.) και διανομής (π.χ. αντλιοστασίων κ.λπ.) πόσιμου νερού ή αναβάθμιση υφιστάμενων.

Τηλεμετρία – έργα τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυο ύδρευσης

Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος/τηλεχειρισμός) σε νέα ή υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού (π.χ. κεντρικού μετρητικού συστήματος τροφοδοσίας του δικτύου ύδρευσης, συστήματος διαχείρισης παροχής και πίεσης του δικτύου ύδρευσης, παρακολούθησης και αυτομάτου ελέγχου των υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων). Όλα τα συστήματα αυτά θα πρέπει να προτείνονται σε λειτουργικά εσωτερικά δίκτυα διανομής και

εξωτερικά υδραγωγεία, που αποτελούνται από νέα υλικά (π.χ. PVC, HDPE) και όχι πεπαλαιωμένους αγωγούς για τους οποίους έχει παρέλθει η περίοδος σχεδιασμού τους, ώστε να εξασφαλίζεται η προστιθέμενη αξία της παρέμβασης.

Ψηφιακοί μετρητές νερού

Προμήθεια ψηφιακών υδρομετρητών με σκοπό την ανίχνευση απωλειών, τη μείωση του χρόνου και της συχνότητας μέτρησης και συμβολή στη βέλτιστη λειτουργία του δικτύου. Η θετική αξιολόγησης μιας τέτοιας προμήθειας προϋποθέτει ότι ο δικαιούχος έχει προβεί, τα τελευταία χρόνια, σε συστηματικές ενέργειες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης που διαχειρίζεται και έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά το Μη Τιμολογούμενο Νερό (ΜΤΝ).

Τα υποέργα της προτεινόμενης πράξης

Υποέργο 1: Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Ίου

Το υποέργο περιλαμβάνει:

- Επέκταση διυλιστηρίου νερού. Πρόκειται για νέα μονάδα επεξεργασίας δυναμικότητας 1.000m3/d η οποία χωροθετείται εντός του περιβάλλοντος χώρου της υφιστάμενης μονάδας. Για την εξυπηρέτηση του νέου διυλιστηρίου προτείνεται και η εγκατάσταση νέας δεξαμενής αποθήκευσης καθαρού νερού. Σήμερα το επεξεργασμένο νερό αποθηκεύεται σε μία μικρή δεξαμενή 100m3 περίπου πριν τη διανομή του στα δίκτυα του Δήμου. Η νέα δεξαμενή θα έχει χωρητικότητα 350m3 και θα λειτουργεί μαζί με την υφιστάμενη.

- Νέο αγωγό προσαγωγής από τις δεξαμενές καθαρού νερού στο κεντρικό αντλιοστάσιο μεταφοράς στη δεξαμενή Χώρας (L=1km / HDPE DN400 PN10).

- Αντικατάσταση αντλιών του κεντρικού αντλιοστασίου ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και δημιουργία χώρων για τη στέγαση του υδραυλικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού.

- Νέο αγωγό μεταφοράς από το αντλιοστάσιο στη νέα δεξαμενή Χώρας (L=3km / D.I. DN300).

- Νέο αγωγό μεταφοράς από τη νέα δεξαμενή Χώρας στη νέα δεξαμενή Αλμυρού (L=0.15km / D.I. DN200 & L=5km / D.I. DN150).

- Νέο αγωγό μεταφοράς από τη νέα δεξαμενή Αλμυρού στα δίκτυα διανομής Κάτω Κάμπου και Κουμπάρας (L=4.9km / D.I. DN150).

- Νέο αγωγό μεταφοράς από τη νέα δεξαμενή Μυλοπότα στο εσωτερικό δίκτυο της ομώνυμης περιοχής (L=4.7km / D.I. DN200).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίσθηκε σε 4.326.000 χωρίς ΦΠΑ.

Υποέργο 2: Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού και λογισμικού για την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος τηλεμετρίας των υποδομών ύδρευσης του Δήμου Ιητών.

Το υποέργο περιλαμβάνει:

Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού και λογισμικού για την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος τηλεμετρίας των υποδομών ύδρευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίσθηκε σε 507.420 € με Φ.Π.Α..

Υποέργο 3: Προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και εξοπλισμού ασύρματης λήψης μετρήσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίσθηκε σε 379.400 € με Φ.Π.Α..

Υποέργο 4:

- Παροχή επιστημονικών υπηρεσιών βασικού μελετητή για το έργο «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Νήσου Ίου», συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ 24%). Αντικείμενο του υποέργου είναι η παροχή επιστημονικών υπηρεσιών βασικού μελετητή για την υλοποίηση του Υ.Ε. 1.

Μία βράβευση για τη διαχείριση των υδατικών πόρων

Να υπενθυμιστεί ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Ιητών απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Smart Municipality of the Year 2022, στην κατηγορία «Διαχείριση Υδατικών Πόρων – On Line Σύστημα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων – On line Σύστημα Παρακολούθησης πιθανών διαρροών νερού στο δίκτυο ύδρευσης».

Όπως είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Δ. Γκίκας: « Ο Δήμος Ιητών, έχοντας σαν στόχο την βελτίωση του επιπέδου λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες της Ίου, αλλά και την αντιμετώπιση υπαρχουσών και αναδυόμενων αναγκών, σχεδίασε και αποφάσισε την υλοποίηση μιας σειράς έργων, παρεμβάσεων και δράσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το On line Σύστημα Παρακολούθησης πιθανών διαρροών νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Η βράβευση αυτή είναι αποτέλεσμα μεθοδικής εργασίας σε αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Και αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για την υλοποίηση ακόμη περισσότερων σχεδίων και δράσεών μας».

Ετικέτες: