Παρουσίαση του πιλοτικού έργου “Smart Island” της Amazon Web Services στη Νάξο το απόγευμα της Τρίτης

Η Νάξος στο “άρμα” της Amazon γίνεται “έξυπνο” νησί

Μετάβαση στη νέα ψηφιακή “εποχή” με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων

Σε Smart Island (έξυπνο νησί) μετατρέπεται η Νάξος, μέσα από την ανάπτυξη μίας δέσμης 17 δράσεων, που αξιοποιούν την πλέον σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία της Amazon, προκειμένου το ίδιο το νησί αλλά και οι Μικρές Κυκλάδες να επιτύχουν τη μετάβαση στη νέα “εποχή”.

Η παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος “Smart Island” της Amazon Web Services απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων των παρισταμένων στην εκδήλωση, παρουσία και του Γενικού Διευθυντή της Amazon, Cameron Brooks, καθώς στοχεύει να αναβαθμίσει ψηφιακά τη Νάξο, μέσω νέων υποδομών σε τομείς όπως η έξυπνη κινητικότητα, η τηλεϊατρική, αλλά και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για τους κατοίκους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση για το πιλοτικό πρόγραμμα, ουσιαστικά πρόκειται για μία ιδέα που είχε συζητήσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κύριο μέτοχο της Amazon (Τζεφ Μπέζος) σε συνάντησή τους σε Κυκλαδονήσι, το περυσινό καλοκαίρι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς επίσης, ο Ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Erik Holmgren, αλλά και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.

Επιπλέον, οικοδεσπότης της βραδιάς υπήρξε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος. Την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησαν κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και στελέχη της αυτοδιοίκησης του Α΄ και Β΄ βαθμού.

Νάξος: “Φάρος” διάχυσης παγκόσμιων τεχνολογικών επιτευγμάτων

Τους εκπροσώπους της Amazon και όλους τους συνεργάτες τους για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος “Naxos, Smart Island” καλωσόρισε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Ο ίδιος αφού πραγματοποίησε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της Νάξου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του νησιού από την Amazon, με σκοπό τη μετατροπή του σε smart island, με “πυξίδα” τα σύγχρονα ψηφιακά τεχνολογικά μέσα.

“Καλωσορίζουμε την αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο Amazon Web Services και τους άξιους συνεργάτες της, προκειμένου να καταστήσουμε τη Νάξο, φάρο διάχυσης των παγκόσμιων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε πάλι το επίκεντρο των εξελίξεων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιανός, ο οποίος σημείωσε ακόμη πως, “Η Νάξος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και κυρίως να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία και να στηρίξει την ψηφιακή καινοτομία”.

“Θέλουμε να καταστήσουμε τα νησιά του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “κοιτίδα” πρότυπου ψηφιακού μετασχηματισμού” πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας μία σύντομη αναφορά και στα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει καταγράψει η Νάξος μέχρι σήμερα.

“Όλοι όσοι υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση οφείλουμε να ανταποκριθούμε δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να συμβάλουμε στην ψηφιακή επανάσταση και στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών τοποθετώντας τον πολίτη – χρήστη στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης νέων ψηφιακών υπηρεσιών” σχολίασε παρακάτω, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο, “αυξάνεται η διαφάνεια, η συμμετοχικότητα, η προσβασιμότητα με το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους θεσμούς”.

Ο κ. Λιανός προτού ευχαριστήσει την Amazon για το πρόγραμμα, καλωσόρισε όλους στο “δωδεκάμηνο ταξίδι ψηφιακής εμπειρίας και καινοτομίας, τα αποτελέσματα του οποίου θα διαχυθούν σε όλα τα νησιά”.

Το πιλοτικό έργο

Αφού προηγήθηκε μία σύντομη παρουσίαση του πιλοτικού έργου μέσω βίντεο, τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Amazon, ο οποίος μίλησε γι αυτό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση, “Το Smart Island είναι ένα πιλοτικό έργο το οποίο θα αξιοποιήσει την τεχνολογία AWS Cloud με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και της συνολικής εμπειρίας των πολλών επισκεπτών που υποδέχεται το νησί κάθε χρόνο. (...)

Η AWS και περισσότερες από 20 ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες συνεργάζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νησιού της Νάξου. (...) Το smart island αναπτύσσεται σε τέσσερις πυλώνες, την τηλεϊατρική (μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων), την ποιότητα ζωής (δημιουργία 12 συστημάτων online ραντεβού), τη βιωσιμότητα (δημιουργία έξυπνης γειτονιάς, έξυπνη μαρίνα) και τις ψηφιακές δεξιότητες (υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων).

Πρωταρχικός στόχος του Smart Island είναι η ανάπτυξη λύσεων οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η Νάξος, και σχετίζονται με τη διαχείριση υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και τη μεγάλη εξάρτηση από τις υποδομές της ηπειρωτικής χώρας λόγω απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης. Το έργο του Smart Island φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εφαρμογής λύσεων υψηλής τεχνολογίας που θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Το έργο αποδεικνύει παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος”.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Smart Island προγραμματίζονται να αναπτυχθούν μεταξύ άλλων λύσεις για την ψηφιακή καταγραφή αφίξεων - αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων, για τη μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone. Επίσης, συνολικά, τονίσθηκε πως, “η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. Η ενσωμάτωση των εν λόγω τεχνολογιών θα κάνει τις δημόσιες υπηρεσίες πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές, ενώ στο πλαίσιο του έργου οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς καθώς και τοπικοί παράγοντες από όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας”.

Η Νάξος παράδειγμα σε όλο τον κόσμο

Σημαντικός υπήρξε ο χαιρετισμός του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καθώς η Amazon Web Services επέλεξε τη Νάξο ως πρώτο διεθνή σταθμό του προγράμματος “Smart Island”, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για “μία μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκινάει από εδώ”. Όπως ανέφερε, στόχος είναι “να μπορέσουμε να συνθέσουμε δυνατότητες πολλών ελληνικών εταιρειών, πολυεθνικών και εγχώριων startups, δομών του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτείας κεντρικά. Και να δούμε πώς, ξεκινώντας από τη Νάξο, με την αρωγή της Amazon Web Services, πώς θα μπορούσε ένα “Έξυπνο Νησί” να μοιάζει και για τη χώρα μας και για τις άλλες χώρες να αποτελέσει case study, να αποτελέσει παράδειγμα. Αθροίζοντας, σωρεύοντας δυνατότητες της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, ενέργειας, τραπεζικής και του κράτους”.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: “Η Amazon Web Services είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη και αυτό που πιλοτικά κάνει η Amazon Web Services σήμερα, στη Νάξο, σε συνεργασία με μία πλειάδα σπουδαίων εταιρειών, από μεγάλες τράπεζες μέχρι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, δεν θα ωφελήσει μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι προφανές και όλοι το καταλαβαίνουμε, αλλά θα αποτελεί από αύριο πρώτο θέμα διεθνώς. Θα αποτελέσει πρότυπο για την εφαρμογή τέτοιου τύπου τεχνολογιών σε όλα τα νησιά του κόσμου και θα διαφημίσει τη Νάξο, τις Κυκλάδες και την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης” τόνισε σχετικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 

 

 

Ετικέτες: