Κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης οχληρών φορτίων στην Ίο

  • Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιητών υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο “Κατασκευή και Λειτουργία Λιμενικής Εγκατάστασης Οχληρών Φορτίων στη θέση «Αλμυρός» της Ίου”, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις και υπάρχουν οι εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά στη λειτουργία νέας λιμενικής εγκατάστασης για την εξυπηρέτηση εμπορικών πλοίων.

Ο υφιστάμενος λιμένας της Ίου αποτελεί την κύρια και μοναδική θαλάσσια πύλη εισόδου του νησιού και έχει χαρακτηριστεί ως λιμένας τοπικής σημασίας. Η λιμενική εγκατάσταση περιλαμβάνει το τμήμα ακτοπλοΐας, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του, καθώς και το λιμένα μικτής χρήσης που εκτείνεται νότια και σε συνέχεια του τμήματος ακτοπλοΐας. Σε αυτούς εξυπηρετούνται συμβατικά πλοία, ταχύπλοα μεταφοράς επιβατών και οχημάτων, εμπορικά πλοία, αλιευτικά, ημερόπλοια, μικρές λέμβοι κατοίκων νησιού, περιστασιακές διερχόμενες λέμβοι κλπ. Η εξυπηρέτηση όλων των τύπων πλοίων δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η προσέλευση εμπορικών πλοίων ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η τουριστική και επιβατική κίνηση είναι αυξημένη.

Η πλειονότητα των μεταφερόμενων φορτίων της εμπορευματικής δραστηριότητας αφορά αδρανή υλικά και τσιμέντο. Επίσης, οι προσβάσεις στον υφιστάμενο λιμένα διέρχονται από τον χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό Όρμου Γερμανώλη (Γιαλός) και η εκφόρτωση των χύδην υλικών διακόπτεται τη θερινή περίοδο κατά την οποία η συγκέντρωση επισκεπτών είναι αυξημένη. Αυτό συνεπάγεται την απαίτηση έγκαιρης συγκέντρωσης των απαιτούμενων ποσοτήτων υλικών κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα ως άνω στοιχεία διαπιστώνεται ότι λόγω α) της φύσης των διακινούμενων εμπορευμάτων (χύδην φορτία), β) του τουριστικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής του λιμένα, καθιστούν δυσλειτουργική και μη βιώσιμη τη διατήρηση των δραστηριοτήτων αυτών στην υφιστάμενη θέση. Επομένως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη μεταφοράς της εμπορικής δραστηριότητας σε νέα καταλληλότερη θέση για τη απρόσκοπτη εκφόρτωση των οχληρών φορτίων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται νέα λιμενική εγκατάσταση οχληρών φορτίων στον Αλμυρό Ν. Ίου.

Τα απαιτούμενα έργα

Τα προτεινόμενα λιμενικά έργα περιλαμβάνουν, κρηπιδώματα μήκους 204,3 μ. για την εξυπηρέτηση της παραβολής ενός εμπορικού πλοίου (Φ/Γ) μήκους 120 μ., με πλαγιοδέτηση και την πρυμνοδέτηση ενός πλοίου μήκους έως 80 μ., κυματοθραύστη μήκους στη στέψη 55 μ., στηθαίο προστασίας του χερσαίου χώρου, τάφρο συλλογής ομβρίων υδάτων, αγωγό εκροής ομβρίων, εξοπλισμό ανωδομής, εκβαθύνσεις επιφάνειας 2.270 μ2 καθώς και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) δικτύων.

Τα οφέλη

Η μεταφορά των οχληρών και επικίνδυνων φορτίων εκτός των οικιστικών πυκνώσεων του παραλιακού μετώπου και της χώρας της Ίου έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ειδικότερα η απρόσκοπτη λειτουργία του εμπορικού λιμένα διευκολύνει τις επιχειρήσεις του νησιού που η λειτουργία τους σχετίζεται με τη διακίνηση οχληρών και επικίνδυνων φορτίων να προγραμματίσουν τις παραδώσεις σύμφωνα με την ζήτηση και όχι σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις λειτουργίας που διέπουν κάθε χρόνο τις εμπορικές λειτουργίες του κεντρικού λιμένα της Ίου. Η πρακτική αυτή θα βελτιστοποιήσει τις χρηματικές ροές των επιχειρήσεων αυτών, αποδεσμεύοντας κεφάλαια, που σήμερα είναι δεσμευμένα με τη μορφή προϊόντων (στοκ) και τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων.

Επιπλέον, η απομάκρυνση των οχληρών θα μειώσει αισθητά τα επίπεδα ηχητικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή των υφιστάμενων έργων. Επιπλέον, αναμένεται και η αποφόρτιση του οδικού δικτύου που εξυπηρετεί το παραλιακό μέτωπο και τον οικισμό της Ίου από τα βαρέα οχήματα μεταφοράς οχληρών φορτίων με προφανείς θετικές επιπτώσεις για τούς ως άνω οικισμούς (Ίου και Γιαλού).

Οι ωφέλειες από την υλοποίηση του έργου εκτιμώνται σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο νησιού και αφορούν αφενός στην βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος των σχετικών με την λειτουργία του λιμένα επιχειρήσεων και αφετέρου με την βελτίωση των ακτοπλοϊκών και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού.

Οι περιβαλλοντικές ωφέλειες αναμένονται να είναι εξίσου σημαντικές καθώς η απομάκρυνση των πηγών αέριας ρύπανσης προερχόμενων από τη διαχείριση χύδην υλικών και η αποφόρτιση του οδικού δικτύου από τα βαρέα οχήματα αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για τα νησιά των Κυκλάδων, πόσο μάλλον για τη νήσο της Ίου με το ιδιαίτερα πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο.