Νομιμοποίηση του λιμενικού έργου στις Ποίσσες Κέας

  • Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Τη μελέτη για την νομιμοποίηση του υφιστάμενου λιμενικού έργου στην περιοχή Ποίσσες Κέας αναλαμβάνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ «Εύδημος ΑΕ», κατόπιν της σύναψης  προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Κέας.

Δεδομένου ότι το αυτοτελές τμήμα τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος του Δήμου Κέας, δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνική επάρκεια, κρίθηκε απαραίτητη η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον συγκεκριμένο αναπτυξιακό οργανισμό για την σύνταξη της μελέτης του έργου.

Ο Ο.Τ.Α. Εύδημος Α.Ε., διαθέτει οργανωμένη τεχνική υπηρεσία καθώς και τεχνική και επιχειρησιακή ικανότητα προκειμένου να αναλάβει τις διαδικασίες υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Διαθέτει επίσης τον απαιτούμενο σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, τον κατάλληλο αριθμό και ειδικότητες τεχνικού προσωπικού και συνεργατών προκειμένου να αναλάβει αρμοδιότητες εκτέλεσης μελετών.

Το περιεχόμενο της σύμβασης

Στο πλαίσιο εφαρμογής της νομιμοποίησης των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων, θα πραγματοποιηθεί η αναγκαία συλλογή στοιχείων, η επιτόπια έρευνα και η σύνταξη των απαιτούμενων μελετών για την προετοιμασία του φακέλου νομιμοποίησης του υφιστάμενου λιμενικού έργου (προβλήτα), το οποίο βρίσκεται στη νότια πλευρά της ακτής του όρμου, της περιοχής «Ποίσσες», της νήσου Κέας.

Αναλυτικότερα, μετά τη συλλογή στοιχείων, θα εκπονηθεί υποβρύχια επιθεώρηση, για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και αναλυτικά θα εκπονηθούν τα οι κάτωθι εργασίες:

1. Τοπογραφική και βυθομετρική αποτύπωση του υφιστάμενου έργου και της θαλάσσιας περιοχής σε όλο το πλάτος του όρμου (περίπου 330μ), καθώς και χερσαίου τμήματος που θα περιλαμβάνει και τη ζώνη παραλίας.

2. Υποβρύχια επιθεώρηση.

3. Ακτομηχανική διερεύνηση με ποιοτικές και υπολογιστικές μεθόδους (χρήση εμπειρικών εξισώσεων), για πιθανές επιπτώσεις του υφιστάμενου έργου στην παρακείμενη ακτή.

4. Τεχνική περιγραφή του υφιστάμενου έργου, ως προς το ύφαλο και το έξαλλο τμήμα της κατασκευής, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα συμπεράσματα των προαναφερθέντων μελετών, προκειμένου αυτή να υποβληθεί στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

5. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του υφιστάμενου έργου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η οποία θα αναλύει τις επιπτώσεις του υφιστάμενου έργου στο ανθρωπογενές, το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον.

Τέλος, θα παρασχεθεί η απαιτούμενη υποστήριξη στον Δήμο Κέας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και της υποβολής φακέλου, μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης του έργου.

Ο Εύδημος Α.Ε. Ο.Τ.Α. αναλαμβάνει να εκπονήσει, να ελέγξει, να θεωρήσει και να εγκρίνει τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες που θα απαιτηθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η ισχύς της σύμβασης αρχίζει από την υπογραφή της και η διάρκειά της ορίζεται έως 6 μήνες. Στο χρονικό αυτό διάστημα περιλαμβάνεται η εκπόνηση του έργου μέχρι την οριστική παραλαβή του.

Ο προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 8.680 ευρώ.

Ετικέτες: