Το τουριστικό πρόγραμμα της Κέας για το 2023

  • Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:17

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Kέας το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής για το νησί, του έτους 2023, για την υλοποίηση του οποίου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ. Στο πρόγραμμα μελετήθηκε η προσφορά και η ζήτηση καθώς και οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνουν την υφιστάμενη κατάσταση και αναλύθηκαν το όραμα και οι στόχοι για το έτος 2023. Επίσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των δράσεων το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 194.053,12 ευρώ.

Βασικοί άξονες του προγράμματος

Τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των τουριστών-επισκεπτών στην Κέα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το 2023 υπάρχει αισιοδοξία ότι η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί και πιθανότατα να αυξηθεί περαιτέρω. Απαιτείται συνέχιση της επιτυχημένης στρατηγικής, με επιπλέον  νέες καινοτόμες δράσεις, που θα δώσουν νέα ώθηση στον τουρισμό του νησιού.

Η συνεργασία φορέων και τοπικής κοινωνίας με δράσεις εξωστρέφειας είναι απαραίτητες ώστε να παρουσιαστεί η Κέα ως ένας ελκυστικός προορισμός. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνει το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ και να ενεργοποιηθούν όλα τα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας, ενημέρωσης και προβολής.

Στόχοι τουριστικής προβολής

Στόχος και επιδίωξη μιας επιτυχημένης στρατηγικής για το 2023 είναι η ανάπτυξη κατάλληλων δράσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν οικονομικά και κοινωνικά το νησί, σεβόμενες το περιβάλλον, την παράδοση και στο σύνολό της την φυσιογνωμία της Κέας. Διαχρονική είναι η επιδίωξη να ενδυναμωθεί το τουριστικό brand name της Κέας, όπως και η ανάδειξη των ποιοτικών στοιχείων, που παρουσιάζουν το φυσικό κάλλος του νησιού και συμβάλλουν στην εικόνα της Κέας ως τουριστικό προορισμό.

Παράλληλα, σημαντική είναι η αξιοποίηση των τοπικών πόρων και ανάπτυξη δραστηριοτήτων με στόχο τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου προϊόντος, όπως επίσης και η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της και της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της. Επιπλέον στόχος είναι η προώθηση των περιπατητικών διαδρομών και η ανάδειξη της Κέας ως προορισμό καταδυτικού ενδιαφέροντος.

Το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου Κέας για το 2023 χωρίζεται σε 3 μεγάλους άξονες:

1ος άξονας: Δράσεις δημοσιότητας και προβολής προορισμού

Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ

Ο στόχος του Δήμου Κέας μέσω της υπηρεσίας αυτής είναι να υλοποιεί τις προτεινόμενες δράσεις που αφορούν στην τουριστική προβολή του νησιού μέσω του διαδικτύου. Η ενημέρωση των ιστοσελίδων, οι προωθητικές ενέργειες, ο σχεδιασμός αφισών, η εδραίωση του Δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η προβολή των εκδηλώσεων, η συντήρηση και βελτίωση των τουριστικών ιστοσελίδων του Δήμου, η γραφιστική επιμέλεια τουριστικών εντύπων κρίνονται απαραίτητα για την σωστή προβολή της Κέας και των δράσεων του Δήμου.

Δημιουργία βίντεο – ψηφιακή διαφήμιση

Στόχος είναι να προάγει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού και να αποτελεί κάλεσμα για τους ταξιδιώτες. Θα περιλαμβάνει πλάνα από παραλίες, ηλιοβασιλέματα, μονοπάτια, αρχαιολογικούς χώρους, φαγητό και ποτό, πλάνα από συγκεκριμένες περιοχές του νησιού καθώς και επιμέρους θέματα όπως τοπική κουζίνα, κουλτούρα και παράδοση , ιστορικά ναυάγια, παραλίες και χαλάρωση.

Φιλοξενία δημοσιογράφων – τηλεοπτικών συνεργείων

Ο στόχος του Δήμου Κέας είναι με τη φιλοξενία (έξοδα μετακίνησης-διαμονής και διατροφής) δημοσιογράφων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών, bloggers κλπ από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, να εξασφαλίσει σωστή προβολή της Κέας και των δράσεων του Δήμου σε ένα σημαντικό κοινό με χαμηλό κόστος.

Επαφές με ΜΜΕ

Ο Δήμος Κέας αποσκοπεί στην καλλιέργεια επαφών με ελληνικά και διεθνή μέσα, με στόχο την προώθηση της Κέας ως τουριστικό προορισμό μέσω της συγγραφής άρθρων, καταχωρήσεων σε περιοδικά, της παραχώρησης συνεντεύξεων και της μαγνητοσκόπησης εκπομπών, καλύπτοντας το κόστος της υπηρεσίας, την ενοικίαση μέσων μεταφοράς για τον εξοπλισμό ή τη μετακίνηση των συντελεστών και τις λειτουργικές ανάγκες, όπως την ενοικίαση εξειδικευμένου και τεχνικού εξοπλισμού. Η στρατηγική προβολής επικεντρώνεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που ο Δήμος Κέας μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες και τη σύντομη απόδραση σε έναν ποιοτικό τουρισμό με μοναδικές επιλογές διαμονής, ψυχαγωγίας και εστίασης.

Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις

Η εξωστρέφεια αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα για μακροπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η συμμετοχή του Δήμου Κέας μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μέσω του ΕΟΤ. Η συμμετοχή του Δήμου Κέας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις έχει δύο στόχους, την προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου στη συγκεκριμένη χώρα και την προσωπική επαφή των εκπροσώπων με το κοινό που επισκέπτεται την έκθεση και την ανάπτυξη επαφών και συνεργασιών μεταξύ της αντιπροσωπίας μας και των επαγγελματιών της χώρας υποδοχής. Ο Δήμος Κέας προτίθεται να πάρει μέρος σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.

2ος άξονας: Υποστηρικτικές δράσεις

Χαρτογράφηση, συντήρηση και καθαρισμός μονοπατιών

Αφορά στην ανάδειξη του δικτύων μονοπατιών πεζοπορίας τη σηματοδότηση, τον καθαρισμό τους και τη χαρτογράφηση τους. Περιλαμβάνει επιτόπια έρευνα και καταγραφή διαδρομών και μονοπατιών και κατηγοριοποίηση τους (υψομετρικές διαφορές, βαθμός δυσκολίας, αποστάσεις, φωτογραφίες και σημεία ενδιαφέροντος).

Διαχείριση φωτογραφικού αρχείου Δήμου Κέας

Η φωτογραφία είναι αναμφισβήτητα η γλώσσα της εποχής. Είναι σημαντικό εργαλείο για το Δήμο Κέας ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης, προβολής δημιουργώντας έναν οπτικό λόγο προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Η διαχείριση του φωτογραφικού αρχείου και η συνακόλουθη αξιοποίηση του ανάλογα τη θεματολογία και τη στοχοθεσία της εκάστοτε περίστασης κρίνεται αναγκαία για την αποδοτική προβολή του νησιού σε κάθε τομέα.

3ος άξονας: Διοργάνωση αθλητικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων

Αθλητικές διοργανώσεις

Στοχεύοντας στην προσέλκυση επισκεπτών εναλλακτικού τουρισμού ο Δήμος Κέας προτίθεται να διοργανώσει εκδηλώσεις που θα προβάλλουν την ομαδική άθληση, τον υγιεινό τρόπο ζωής στην πράξη, την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών μονοπατιών και της θάλασσας, την αγάπη και το σεβασμό προς τη φύση και τη ζωή. Μέσω των εκδηλώσεων αυτών προάγονται ταυτόχρονα η κοινωνική συμμετοχή, ο εθελοντισμός και η ευγενής άμιλλα ως πρότυπο ζωής στους επισκέπτες του τόπου. Θα υλοποιηθούν δύο διοργανώσεις, το Kea Run, που αποτελεί αγώνα δρόμου σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και το Kea Challenge που αποτελεί αγώνα δρόμου σε παραδοσιακά και χαρτογραφημένα μονοπάτια.

Γιορτές παραγωγών – τοπικά πανηγύρια

Αφορά στην παρουσίαση τοπικών προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς και χειροτέχνες. Το στήσιμο της έκθεσης- παρουσίασης, τους πάγκους των παραγωγών, τα προϊόντα που εκτίθενται είναι ευθύνη της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κέας και του Δήμου Κέας με την οργάνωση βραχυχρόνιων αγορών όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός. Επίσης οι παρουσιάσεις αυτές θα γίνονται και στα πλαίσια της αναβίωσης των τοπικών πανηγυριών και την προβολή της τοπικής μουσικής και των τοπικών κερασμάτων από τους διοργανωτές τους. Στόχος είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων

Η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων κατά τους θερινούς μήνες τόσο για ψυχαγωγικούς λόγους όσο και για προβολή υψηλού καλλιτεχνικού και πολιτισμικού περιεχομένου κρίνεται ως αποδοτικός τρόπος προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι συναυλίες - θεατρικές παραστάσεις αυτές είτε διοργανώνονται σε ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών είτε σε ευρύτερες περιοχές του Δήμου Κέας με απώτερο στόχο της ψυχική και συναισθηματική ανάταση των παρευρισκόμενων. Ο Δήμος προτίθεται να διοργανώσει το “Μια Γιορτή για την Καρθαία”, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες και θεατρικές παραστάσεις.