Κόντρα ξενοδόχων με το Δήμο Θήρας με φόντο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
- Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:19
Τα πυρά του ενάντια στο Δήμο Θήρας για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το νησί, στρέφει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνης Ηλιόπουλος, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού.
Με ανακοίνωσή της, η Ένωση μεταξύ άλλων αναφέρεται σε ζητήματα δόμησης για νέα ξενοδοχεία, στο σημαντικό κομμάτι της στέγασης των εργαζομένων του νησιού, αλλά και το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμάτων.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ανέπτυξε τις ανησυχίες του για μία σειρά καίριων θεμάτων, ενώ παράλληλα επεσήμανε τους στόχους των συγκεκριμένων προτάσεων της Ένωσης.
“Το σοβαρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι να απορρίμματα”
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, το θέμα των απορριμμάτων είναι ένας ζήτημα για το οποίο απαιτείται άμεση λύση, την οποία δεν μπορεί να δώσει, όπως υποστηρίζει, ο Δήμος.
«Το σοβαρότερο που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι να απορρίμματα. Αυτό πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση και αφού ο Δήμος δεν μπορεί να βρει τη λύση, να βρει τη λύση το Υπουργείο, η Πολιτεία, η Κυβέρνηση. Βλέπουμε πλέον ότι ο Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Ακούμε πάρα πολλές προτάσεις και εισηγήσεις αλλά στη ουσία δεν προχωράει τίποτα, με αποτέλεσμα να θάβουμε τα σκουπίδια μπροστά στον κεντρικό δρόμο και στην Καλντέρα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν παρουσιάζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο τον χρόνο.
Όσο για την αιτία που έχει φέρει την κατάσταση σε αυτό το σημείο τόνισε ότι δεν είναι λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης αποφάσεων, λήψη αποφάσεων δεν υπάρχει και δεν γίνεται επείγουσα διαχείριση του προβλήματος».
Η πρόταση για την στέγαση του προσωπικού των ξενοδοχείων
Την ίδια ώρα, ο κ, Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα στέγασης του προσωπικού των ξενοδοχείων.
«Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Όταν κάποιος φτιάχνει ένα ξενοδοχείο, να υποχρεούται να φτιάχνει και στέγη προσωπικού. Επειδή όμως πολλοί ξενοδόχοι, δεν μπορούν να “κάψουν” τα τετραγωνικά και να τα κάνουν δωμάτια προσωπικού, είπαμε να μας δίνουν μία επιπλέον δόμηση, η οποία θα είναι αποκλειστικά για χρήση δωματίων προσωπικού που αυτά να απαγορεύεται να μετατρέπονται σε δωμάτια πελατών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.
Airbnb και αναζήτηση στέγης
Την ίδια δυσκολία στην εύρεση στέγης αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που πηγαίνουν για να δουλέψουν στη Σαντορίνη, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των airbnb.
«Η πρόταση μας για να περιοριστεί το airbnb είναι να μπουν κάποια πλαίσια, ώστε να μην νοικιάζονται παραπάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό των σπιτιών για να μπορούν να υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια και για τους δημόσιους υπαλλήλους που δουλεύουν στο κομμάτι της Υγείας και της εκπαίδευσης. Αν δεν περιοριστεί ο χρόνος ενοικίασης αυτών των καταλυμάτων και αν δεν περιοριστεί και ο αριθμός που θα επιτρέπεται σε κάθε περιοχή τότε δεν θα λυθεί το πρόβλημα της», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά οι προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενεργείται για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού, η Ένωση Ξενοδόχων με ανακοίνωσή της κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις.
Συγκεκριμένα προτείνουν:
• Να περιοριστεί ο αριθμός των κλινών για νέες τουριστικές μονάδες σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές στις 100 (50 δωμάτια), ώστε να μην έχουμε μεγάλες και μη διαχειρίσιμες μονάδες σε σχέση με το μέγεθος του νησιού.
• Να μειωθεί για όλες τις κατασκευές ο συντελεστής δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές σε 8% έως το πολύ 10% και με μέγιστη δόμηση τα 3.000 τ.μ. για τουριστικές μονάδες.
• Να δημιουργηθεί βιομηχανική περιοχή στον Μονόλιθο, ώστε όλες οι βιοτεχνικές μονάδες να είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο του νησιού.
• Να προστατευτούν οι εκτάσεις γεωργικής γης και κυρίως οι αμπελώνες. Η εμπειρία του επισκέπτη δεν πρέπει να περιορίζεται στο ξενοδοχείο, την ταβέρνα και στην παραλία, αλλά σε όλο το φάσμα των προϊόντων που ο τόπος αυτός παράγει αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει.
• Να προστατευτούν όλοι οι οικισμοί, αλλά κυρίως οι παραδοσιακοί οικισμοί και να ενταχθούν σε διατάγματα που να προσδιορίζουν τους όρους δόμησης. Το Εμπορείο, ο Πύργος και το Μεγαλοχώρι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
• Η μοναδική καλντέρα πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους οικισμούς. Θα πρέπει να μελετηθούν οι οικισμοί της Οίας, των Φηρών, του Ημεροβιγλίου κλπ. με ιδιαίτερη προσοχή και να προσδιοριστούν ειδικοί όροι δόμησης και χρήσης.
• Να προβλεφθούν διατάξεις στην αδειοδότηση ανέγερσης ξενοδοχείων, όπου θα επιτρέπεται η ανέγερση επιπλέον τετραγωνικών από τον συντελεστή δόμησης, εντός της ίδιας ιδιοκτησίας και θα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την στέγαση του προσωπικού, που όμως δεν θα επιτρέπεται να μετατραπούν σε δωμάτια πελατών, με αυστηρές χρηματικές ποινές στους παραβάτες, έως και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα των αναγκών στέγασης προσωπικού. Επίσης να υποχρεώνονται τα ξενοδοχεία να δημιουργούν χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων πελατών τους (κυρίως στα εντός οικισμών).
• Στους παραδοσιακούς οικισμούς να μην επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων με μοντέρνα αρχιτεκτονική, παρά μόνο στην λογική της ένταξης σε αυτόν και της προσαρμογής στο ύφος και στην μορφή του οικισμού. Να μην επιτρέπεται η επέκταση των παραδοσιακών οικισμών.
• Να περιοριστεί η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών χωρίς σήμα του ΕΟΤ, στην αγορά του διαμοιρασμού (Airbnb). Να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κατοικιών ανά οικισμό που θα διατίθενται, καθώς αλλοιώνεται η έννοια της εντοπιότητας του οικισμού, απομακρύνοντας τους μόνιμους κατοίκους.
• Στους παραδοσιακούς οικισμούς θα πρέπει γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος και να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αλλοίωση όψεων κτιρίων, να αφαιρεθούν τα αλουμινένια κουφώματα, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες (με επιδότηση στους ιδιοκτήτες για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας σε μη εμφανή θέση) και τα κλιματιστικά όπου είναι ορατά, να προηγείται πάντα έγκριση για κατασκευή οποιασδήποτε πέργκολας ή τοποθέτηση τέντας, να επιτρέπονται μόνο παραδοσιακές ξύλινες ταμπέλες και οποιαδήποτε παράβαση θα πρέπει να τιμωρείται με πρόστιμο και με αναστολή λειτουργίας αν πρόκειται για επιχείρηση, μέχρι αποκαταστάσεως.
• Να απαγορεύεται η είσοδος αυτοκινήτων στους οικισμούς και να προβλεφθεί η δημιουργία χώρων στάθμευση περιμετρικά αυτών. Να επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένες ώρες η παράδοση εμπορευμάτων.
• Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο πρέπει επίσης να προβλέπει την χωροθέτηση για το νέο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι με μαρίνα, τον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων και την νέα γραμμή τελεφερίκ.
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι οι προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με τον Δήμαρχο Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα, για να φιλοξενήσουμε στην εφημερίδα και την δική του άποψη, απέβησαν άκαρπες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η τεχνολογία στις υπηρεσίες του τουρισμού
20 Μαΐου. 2024 - 6:17 - “Κόκκινο πανί” το θέμα των σκουπιδιών στην Σαντορίνη
20 Φεβ. 2023 - 6:18 - Ο κορυφαίος προορισμός της χώρας υποδέχεται τον τουρισμό
14 Μαΐου. 2021 - 6:19 - Στο επίκεντρο η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος
7 Ιαν. 2025 - 6:23 - Σαντορίνη: Το πρόγραμμα καθαγιασμού των υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 13:53