Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το σημαντικό έργο που θα αγγίξει τα 920.000 ευρώ

Προ των πυλών ένα σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μπατσί της Άνδρου

Το όραμα πολλών ετών, για τη δημιουργία ενός υπερσύχρονου Πολιτιστικού Κέντρου στο Μπατσί Άνδρου, φαίνεται ότι παίρνει "σάρκα και οστά", καθώς όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Άνδρου, ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία του, αλλά και χώρου στάθμευσης, που θα εκτείνεται από το αγροτικό ιατρείο Μπατσίου έως τον περιφερειακό δρόμο (προς τον Φάρο). Το έργο που σύντομα θα δημοπρατηθεί θα αγγίξει σε προϋπολογισμό, τα 920.000 ευρώ.

Κ. Θωμάς: "Ένα πολύ σημαντικό έργο με πολλαπλά οφέλη"

Ο πρώην δήμαρχος της περιοχής και νυν ειδικός συνεργάτης του Δήμου Άνδρου, Κυριάκος Θωμάς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτό το σημαντικό έργο, που θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό της περιοχή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "για να οριοθετήσουμε τη φάση του έργου, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το έργο και έχει ετοιμαστεί ο φάκελος. Από εκεί και πέρα θα γίνει η ένταξη σε κάποιο από τα προγράμματα, ίσως στο "Αντώνης Τρίτσης", για να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα. Από τη δική μου την πλευρά, θα ήθελα εκφράσω την ικανοποίησή μου και ως πρώην δήμαρχος της περιοχής, για ένα πολύ σημαντικό έργο, που θα βοηθήσει τόσο την τοπική οικονομία με το συνεδριακό και εν γένει τουριστικό κομμάτι, αλλά παράλληλα θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες,  καθώς αυτό το κτήριο που θα διαμορφωθεί, θα μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος προβολών, σχολικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, κλπ. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τον δήμαρχο, Δημήτρη Λοτσάρη, γιατί με τις κινήσεις του μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε σήμερα σε αυτό το σημείο να περιμένουμε την οριστική εξέλιξη στο συγκεκριμένο έργο."

Η ανακοίνωση του Δήμου

Ο Δήμος Άνδρου, με μία λιτή ανακοίνωση ενημέρωσε τον κόσμο, για την ολοκλώρση της μελέτης για το έργο. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στο Μπατσί. Το Πολιτιστικό Κέντρο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου 12,5 στρεμμάτων το οποίο εκτείνεται από το αγροτικό ιατρείο Μπατσίου έως τον περιφερειακό δρόμο (προς τον Φάρο). Αποτελείται από ισόγειο πολύxωρο κατάλληλο για εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαλέξεις κτλ χωρητικότητας 246 καθήμενων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία υποστηρικτικών χώρων, γραφείου, αποθήκης WC, WC ΑΜΕΑ, κυλικείο. Η κυρία χρήση του υπόλοιπου οικοπέδου θα είναι χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων (PARKING) δίνοντας ιδιαίτερη “ανάσα” στον οικισμό κατά τους θερινούς μήνες. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 920.000 ευρώ.

Το οικόπεδο αποτελεί δωρεά προς την κοινότητα Μπατσίου του αείμνηστου Ιωάννου Μαγουλά ο οποίος εκτός από το κτίριο του αγροτικού ιατρείου δώρισε και το παρόν οικόπεδο. Ας είναι αιωνία του η μνήμη. Μία ακόμη δέσμευσή μας απέναντι στην κοινωνία παίρνει σταδιακά τον δρόμο της υλοποίησης. Σύγχρονες υποδομές που θα δώσουν νέα ώθηση και θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν, κυρίως στις περιόδους χαμηλής έντασης. Ταυτόχρονα θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων των κατοίκων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Ανταγωνιστές μας τα προβλήματα. Σύμμαχοι μας όλοι εσείς. Μαζί θα προσχωρήσουμε για μια Άνδρο με σύγχρονο και φιλικό πρόσωπο. Η αρχή έγινε. Μαζί θα βαδίσουμε για την Άνδρο που ονειρευόμαστε."

Τι αφορά η μελέτη

Η έκθεση αφορά τη μελέτη ενός Πολιτιστικού Κέντρου στο Μπατσί της Άνδρου. Θα  κατασκευαστεί ένα ισόγειο υπόσκαφο κέντρο, εντός του θεωρούμενου  τμήματος  εντός  οικισμού,  με  μία  μόνον  όψη  ορατή,  προς  τη θάλασσα. Η απόφαση για υπόσκαφο κτίριο ελήφθη διότι ένα συμβατικό κτίριο τέτοιας χρήσης θα ήταν ογκώδες και θα αποτελούσε μία αντιαισθητική εξαίρεση 

στις αραιοκατοικημένες όμορφες ιδιοκτήσιες. Επίσης οι ενεργειακές του ανάγκες θα είναι μικρότερες, και θα δείχνει την διάθεση και το ενδιαφέρον του Δήμου για πράσινα κτήρια. Η κατασκευή θα γίνει με σκελετό και τοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος. Όλες οι αυλές και οι δίοδοι πρόσβασης θα είναι με πέτρινα στηθαία και με δάπεδο από πλάκες Καρύστου ή Πηλίου. Η πλάκα οροφής θα επεκτείνεται και έξω από το κτίριο και στο τμήμα αυτό θα είναι διάτρητη για να προσφέρει σκίαση έξω αλλά και μέσα στον πολυχώρο. Με το πέρας της κατασκευής, η οροφή θα σκεπαστεί με χώμα ώστε το φυσικό έδαφος να απανέλθει στην αρχική θέση του και θα φυτευτεί με ίδιους θάμνους με εκείνους που ευρίσκονται στον ακάλυπτο του υπόλοιπου αγροτεμαχίου.

Οι αρχές του σχεδιασμού και η περιγραφή των επιπέδων 

Η κατασκευή χαρακτηρίζεται από στοιχεία που τη συνδέουν με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο επιδιώκει να ενταχθεί, καθώς ενσωματώνονται στο σχεδιασμό στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού και της μορφολογίας του. Παράλληλα, ο πρωτοποριακός  σχεδιασμός  του υπόσκαφου το καθιστά σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής. Ο σχεδιασμός αυτός αποκαλύπτει μία όψη του κτιρίου και καλύπτει τις υπόλοιπες πλευρές, καθώς και την οροφή, με χώμα. Οι παρεμβάσεις αυτές προστατεύουν και μονώνουν  το   κτίριο. Η εκτεθειμένη πρόσοψη,   η   οποία είναι νότιοανατολικά προσανατολισμένη, επιτρέπει την διείσδυση του ηλιακού φωτός το οποίο ζεσταίνει το εσωτερικό. Η κατασκευή τοποθετείται σε βάθος  από 2,30 ως 0,80μ από το φυσικό έδαφος και το κτήριο προσανατολίζεται σύμφωνα με τη φυσική κλίση του εδάφους ώστε να αποκτά τη βέλτιστη δυνατή θέα. 

Το κτήριο θα κατασκευαστεί σε μία μόνο στάθμη, θα είναι υπόσκαφο με κύρια χρήση στην κατηγορία συνάθροιση κοινού. Στο χώρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων μπορεί  να  φιλοξενηθεί  πληθώρα  διαφορετικών  εκδηλώσεων  που  περιλαμβάνουν εκθέσεις, διαλέξεις, συζητήσεις αλλά και εκδηλώσεις που απαιτούν την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η πρόσβαση  γίνεται από 2 κλιμακοστάσια στο πίσω τμήμα του κτιρίου που θα οδηγούν σε ένα αίθριο. Το αίθριο επεκτείνεται σε όλο το πλάτος του κτηρίου, ώστε να ενισχύει το φυσικό φωτισμό και αερισμό. Στην πρόσοψη, η οποία θα έχει επένδυση λιθοδομής πάχους 15-20εκ. Θα υπάρχει μία αυλή σε όλο το πλάτος του κτηρίου και πέραν αυτού από την οποία θα υπάρχουν άλλες δύο προσβάσεις στον πολυχώρο. Μία σειρά κολώνες θα συμπληρώνουν την εικόνα.