Ο Κώστας Μπιζάς παίρνει θέση ενόψει του νέου νομοσχεδίου για την χρήση του αιγιαλού

Προτάσεις με στόχο τις ελεύθερες παραλίες της Πάρου

Το νομοσχέδιο για την χρήση του αιγιαλού είναι προς ψήφιση και άπαντες βρίσκονται σε αναμονή για να μάθουν το τι θα προβλέπει και τι πρόκειται να αλλάξει, σε σχέση με τη χρήση των παραλιών. Σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσαν νέα ανακοίνωση οι Σύλλογοι που είχαν πρωτοστατήσει στις κινήσεις πολιτών το περασμένο καλοκαίρι για τις ελεύθερες παραλίες, στην οποία επαναλαμβάνουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θεωρούν ότι θα βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Θέση, μέσω της εφημερίδας, παίρνει και ο νέος δήμαρχος του νησιού, Κώστας Μπιζάς, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα του πως μέσω του νέου νομοσχεδίου θα δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κ. Μπιζάς: "Εγώ συμμετείχα σε κάποιες από αυτές τις ειρηνικές πορείες"

Ο νέος δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη", τόνισε ότι, "η κίνηση των πολιτών ήταν για τις ελεύθερες παραλίες και είχε ξεκινήσει από τους συμπολίτες μας σε ότι αφορά την Πάρο. Οι συμπατριώτες μας είχαν διαπιστώσει πλήθος παραβάσεων και είχαν γίνει γενικές συνελεύσεις στον "Αρχίλοχο", με αποτέλεσμα αυτών των συνελεύσεων ήταν να γίνουν και κάποιες ειρηνικές πορείες σε κάποιες παραλίες. Θεωρώ ότι η κινητοποίηση των Παριανών μέσω αυτού του κινήματος, είναι αυτό που μεταλαμπαδεύτηκε και στα υπόλοιπα μέρη της πατρίδας μας και σε ένα βαθμό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, ότι έχει υπάρξει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα βγει προσεχώς σε διαβούλευση που θα επανακαθορίσει τους όρους και τις διαδικασίες για την παραχώρηση παραλιών. Εγώ συμμετείχα σε κάποιες από αυτές τις ειρηνικές πορείες, γιατί ήθελα να δείξω, ότι συμπαραστέκομαι στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μου, καθώς είναι απαράδεκτο κάποιος να έχει νοικιάσει μία έκταση και να βάζει ομπρελοκαθίσματα σε διπλάσια έκταση."

"Θέλω να πιστεύω ότι το νέο νομοσχέδιο θα δώσει λύση στα προβλήματα που υπήρχαν"

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσδοκίες που έχει από το νέο νομοσχέδιο, λέγοντας, ότι, "θέλω να πιστεύω ότι το νέο νομοσχέδιο θα δώσει λύση στα προβλήματα που υπήρχαν. Πρώτα πρέπει να υπάρχει μία έγκαιρη ενοικίαση του χώρου και συμβάσεις να υπογράφονται νωρίς, ώστε να μη φτάνουμε Ιούλιο ή Αύγουστο, κάποιος να υπογράψει σύμβαση με την Κτηματική διότι θα δουλεύει 2 μήνες παράνομα. Το δεύτερο πολύ σημαντικό, είναι να τηρούνται οι όροι της σύμβασης, δηλαδή αν κάποιος νοικιάζει 500 τ.μ. να είναι σε αυτά και όχι σε 1000 τ.μ. και με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Να μένει επίσης ένας διάδρομος για τους συμπολίτες μας και τους παραθεριστές. Αυτά πρέπει να λυθούν με το νέο νομοσχέδιο, έχουμε διαβάσει κάποια πράγματα αλλά αναμένουμε πως θα λειτουργήσει και στην πράξη"

Η νέα ανακοίνωση των Συλλόγων

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν, κατά σειρά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου Αρχίλοχος, η Κίνηση Πολιτών Πάρου, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες και οι Φιλ οι της Πάρου & Αντιπάρου, αναφέρουν ότι: "Αναμένοντας το προς ψήφιση κείμενο του Νομοσχεδίου για την Απλή Χρήση Αιγιαλού και Παραλίας, ώστε να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, συνοψίζουμε τις αδιαπραγμάτευτες βασικές αρχές που μάς οδήγησαν στις καλοκαιρινές μας πρωτοβουλίες και αποτυπώνονται ήδη στο κείμενό μας που έχει σταλεί από 29/12/2023 προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος με συγκεκριμένες προτάσεις μας για ένα νομοθετικό πλαίσιο και την εφαρμογή του που θα βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση."

Οι προτάσεις των πολιτών

Αναλυτικά οι προτάσεις τους είναι:

1. Οι παραλίες μας είναι δημόσιο αγαθό και όχι «δημόσια περιουσία», όπως τις περιγράφει ο τίτλος του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Οι παράλιες περιοχές σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή αποτελούν δημόσιο αγαθό προς προστασία. Οποιουδήποτε είδους οικονομική αξιοποίησή τους οφείλει να αναγνωρίζει την συνταγματική τους υπόσταση ως δημόσιου αγαθού κα όχι να τις αντιλαμβάνεται ως μέσο προσοδοφορίας.

2. Η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς.

3. ΟΙ παραλίες αποτελούν ζωτικά οικοσυστήματα. Με αυτήν την ιδιότητά τους επίσης προστατεύονται συνταγματικά. Καμμιά παραλία προστατευόμενη από την σύμβαση NATURA ή άλλο προστατευτικό νομικό πλαίσιο δεν θα πρέπει να εκμισθώνεται.

4. Σε κάθε περίπτωση, για να διασφαλίζεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να προστατεύουν τα δημόσια αγαθά του τόπου τους, στην περίπτωση παραχωρήσεων για οικονομική εκμετάλλευση, πρέπει να διασφαλίζεται νομοθετικά και πρακτικά η πλήρης διαφάνεια σε όλα τα στάδια της παραχώρησης: Δηλαδή:

- Στο στάδιο επιλογής παραλιών προς παραχώρηση και πριν την ανάρτηση των προκηρύξεων, να απαιτείται έγκριση από την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.

- Στο στάδιο της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων να γίνονται σαφείς και εύκολα πρoσβάσιμοι στους πολίτες οι όροι και τα όρια της κάθε παραχώρησης.

- Στο στάδιο των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, να πληροφορούνται οι πολίτες ποιες παραλίες ελέγχθηκαν και τι διαπιστώθηκε από τους ελέγχους.

- Στο στάδιο των κυρώσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρέχουν απρόσκοπτη πληροφόρηση στους πολίτες για το είδος των κυρώσεων και την τελική εφαρμογή τους.

5. Οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση θα αποδειχθεί ατελέσφορη εφόσον δεν αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα που αναδείχθηκε το καλοκαίρι: την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών εμπλεκόμενων φορέων και τις ακραίες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογική υποστήριξη. Το πρόβλημα αυτό αποδεικνύεται αξεπέραστο ειδικά στη νησιωτική χώρα, όπου οι κεντρικές υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελείς) βρίσκονται μακριά από τα επίμαχα σημεία. Είναι σαφές πως και ο έλεγχος των όρων παραχώρησης και η άμεση αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα (απομάκρυνση παράνομα τοποθετημένων ομπρελών η/και κατασκευών) θα πρέπει να βαρύνει τις υπηρεσίες που λειτουργούν στο κάθε νησί και έχουν δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης και άμεσης αντίδρασης με βασικό υπεύθυνο εκείνον που γνωρίζει τα τοπικά χαρακτηριστικά, έχει δυνατότητα άμεσης εποπτείας και παρέμβασης και λογοδοτεί στους πολίτες: τη Δημοτική αρχή.

Ευελπιστούμε ότι το Νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι σύμφωνο με τις παραπάνω βασικές αρχές που εκφράζουν τα κινήματα πολιτών για τις παραλίες. Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα και δημόσια αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων των πολιτών. Ελπίζουμε να αξιοποιήσει και τις προτάσεις μας που, στηριγμένες στην άμεση αντίληψη των προβλημάτων, στοχεύουν στην επίλυση των δυσλειτουργιών, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά χωρικά και λειτουργικά δεδομένα και δυνατότητες (τεχνολογικές, υπηρεσιακές, κ.λ.π).

Τ. Παντελαίου: "Αυτό που ξεκινήσαμε, θεωρούμε ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του αλλά πάμε αρκετά καλά"

Η γενική γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάρου "Αρχίλοχος", Τόνια Παντελαίου, είχε μιλήσει πρόσφατα στην "Κοινή Γνώμη" και είχε τονίσει για τη σημαντική πρωτοβουλία των πολιτών που συνεχίζεται και το νέο χρόνο, ότι, "συνεχίζουμε. Αυτό που ξεκινήσαμε, θεωρούμε ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του αλλά πάμε αρκετά καλά. Η δική μου επιθυμία και στόχευση είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία σοβαρή αντίσταση σε αυτό που πάει να γίνει και το θεωρώ ισοπέδωση της κυκλαδικής φυσιογνωμίας και όχι μόνο της Πάρου. Η Πάρος είναι στο μεταίχμιο, καθώς μετά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, έρχεται η Πάρος που απειλείται περισσότερο από τα υπόλοιπα νησιά, με τον υπερτουρισμό και την υπερδόμηση. Το μεγαλύτερο καμάρι μου, μετά από όλη αυτή τη κίνηση, είναι ότι πλέον δεν υπάρχει μία, αλλά υπάρχουν πολλές ομάδες που λειτουργούν πολύ καλά, για τα δεδομένα της Ελλάδας και όχι μόνο των Κυκλάδων."