Ο δήμαρχος Τάσος Φαρούπος, μίλησε στο συνέδριο και έδωσε έμφαση στα επιτεύγματα του νησιού

Η Αντίπαρος στο επίκεντρο του συνεδρίου των “έξυπνων” πόλεων

Με το νησί της Αντιπάρου, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 8ο Διεθνές Συνέδριο Smart Data and Smart Cities (SDSC) από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2024, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το συνέδριο, όπως αναμένονταν, συγκέντρωσε κορυφαίους ειδικούς, ερευνητές και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες, όπως την χρήση 3D scanning και mobile mapping στον τομέα των “έξυπνων” πόλεων. Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Δήμος Πανταζής και ο δήμαρχος Αντιπάρου, Τάσος Φαρούπος.

Το περιεχόμενο του συνεδρίου

Το Συνέδριο Έξυπνων Δεδομένων και Έξυπνων Πόλεων (SDSC) είναι ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο που συγκεντρώνει διεθνείς εμπειρογνώμονες στην ανάλυση πόλεων, τα GIS, τα ψηφιακά δίδυμα, τις “έξυπνες” πόλεις και την επιστήμη δεδομένων από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα για να συζητήσουν τις προόδους σε μεθόδους και εφαρμογές. Παρέχει ένα φόρουμ για να συζητούνται η χρήση δεδομένων και τεχνολογίας, με σκοπό τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των μελλοντικών πόλεων. Το SDSC είναι το ετήσιο συνέδριο της Urban Data Management Society, μιας κοινωνίας άνω των 40 ετών.

Το θέμα του συνεδρίου, “Smart Data Smart Cities”, εστίασε στη χρήση των μεγάλων δεδομένων και των αναδυόμενων τεχνολογιών για τη βελτίωση της αστικής ζωής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις, εργαστήρια και συζητήσεις γύρω από τη διαχείριση δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση δεδομένων και τις έξυπνες υποδομές.

Α. Τσάτσαρης: "Η Αθήνα φιλοδοξεί να προστεθεί στη λίστα των πόλεων που έχουν ήδη διοργανώσει με επιτυχία αυτό το φημισμένο συνέδριο"

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Τοπογράφων & Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μίλησε με θερμά λόγια για το συνέδριο που φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας, ότι, "είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε αυτό το Διεθνές Συνέδριο που υποστηρίζεται από το Τμήμα Μηχανικών Τοπογράφων και Γεωπληροφορικής μας, το οποίο ενσωματώνει μια σειρά από επιστημονικά πεδία στο πρόγραμμα σπουδών του, όπως μέτρηση και συλλογή, επεξεργασία, οπτικοποίηση, διαχείριση, ανάλυση και διάδοση γεωμετρικών, καθώς και ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με ερευνητικές διαδικασίες και μεθόδους, που εντάσσονται σε ένα καινοτόμο τεχνολογικό πλαίσιο που θεωρεί τον γεωγραφικό χώρο και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον ως αποτέλεσμα της συνεχούς και αέναης αλληλεπίδρασης της φύσης και του ανθρώπου. Συνδυάζοντας τη συμβολή της στην ανάπτυξη της δυτικής επιστημονικής σκέψης από αρχαιοτάτων χρόνων με την περίφημη ελληνική φιλοξενία, η Αθήνα φιλοδοξεί να προστεθεί στη λίστα των πόλεων που έχουν ήδη διοργανώσει με επιτυχία αυτό το φημισμένο συνέδριο".

Τ. Φαρούπος: "Οι προσπάθειες μετατροπής μιας πόλης σε “έξυπνη” πόλη συνδέονται στενά με τους ανθρώπους και το περιβάλλον"

Από τη πλευρά, ο δήμαρχος Αντιπάρου, Τάσος Φαρούπος, πήρε το λόγο στο συνέδριο και μίλησε για τα όσα έχει καταφέρει το νησί, στο πλαίσιο μιας “έξυπνης” πόλης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι, "είναι μεγάλη τιμή για μένα να στέκομαι μπροστά σας σήμερα. Είμαι εδώ για να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις φιλοδοξίες μας για τη μετατροπή της Αντίπαρου σε ένα “έξυπνο” νησί. Η Αντίπαρος, ένα μικρό νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, δεν είναι απλώς ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι επίσης κέντρο καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Το ταξίδι μας για να γίνουμε ένα “έξυπνο” νησί ξεκίνησε με ένα ξεκάθαρο όραμα. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική γοητεία και τον χαρακτήρα του νησιού μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι οι “έξυπνες” πόλεις δεν αφορούν αποκλειστικά την τεχνολογία. Οι προσπάθειες μετατροπής μιας πόλης σε “έξυπνη” πόλη συνδέονται στενά με τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Με οδηγό αυτό το όραμα, ξεκινήσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν μετατρέψει την Αντίπαρο σε μια πρότυπη “έξυπνη” πόλη. Έχουμε εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις σε διάφορους τομείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Φαρούπος, παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του νησιού ανά τομέα.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Βελτίωση των κυβερνητικών υπηρεσιών, καθιστώντας τις πιο προσιτές και αποτελεσματικές για τους πολίτες . Η νέα μας πύλη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παρέχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε μια ενοποιημένη υπηρεσία. Αυτό περιλαμβάνει υπηρεσίες από την έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων έως την πληρωμή λογαριασμών. Οι πολίτες μπορούν επίσης να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα για ογκώδη συλλογή αντικειμένων, να συμμετέχουν σε δημοτικές δραστηριότητες και να ενημερώνονται για τα δημόσια πράγματα.

Βιωσιμότητα

Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και απομακρυσμένου ελέγχου των υδάτινων πόρων του νησιού. Βελτιώθηκε το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εγκαθιστώντας “έξυπνους” υπόγειους κάδους. Επιπλέον, αναβαθμίστηκε ο στόλος των οχημάτων συλλογής απορριμμάτων με συστήματα ελέγχου διαδρομής GPS. Επίσης, η Αντίπαρος συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα Circul Greece για μια ολοκληρωμένη κυκλική οικονομία. Επιπλέον, επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, ο Δήμος έχει ήδη εγκαταστήσει περισσότερους από τριακόσιους φανούς δρόμων που τροφοδοτούνται από αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ σχεδιάζεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο

Το μητροπολιτικό δίκτυο WiFi, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν από το 2016. Με τα τριάντα WiFi hotspot του παρέχει αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο σε κατοίκους και επισκέπτες.

Μεταφορές

Πραγματοποίηση μελέτης για την ηλεκτροδότηση ενός ferry boat μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος NESOI και εγκατάσταση τεσσάρων έξυπνων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο Δήμος έχει αναπτύξει το Antiparos Routes, μια εφαρμογή πλοήγησης και οδηγού για smartphone, η οποία παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τις πεζοπορικές διαδρομές του νησιού. Μεταξύ άλλων, το Antiparos Routes παρέχει πληροφορίες για τη δυσκολία διαδρομής, τον απαιτούμενο χρόνο, το μήκος, την τοπική χλωρίδα και πανίδα και φωτογραφίες της περιοχής.

Συμμετοχή των πολιτών

Στον Δήμο Αντιπάρου πιστεύουν ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη για την επιτυχία της μετατροπής μιας πόλης σε “έξυπνη” πόλη. Ως εκ τούτου, δημιούργησαν πλατφόρμες στην πύλη antiparos.gr για να μοιραστούν οι πολίτες τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για όποια ζητήματα αντιμετωπίζουν. Έτσι, οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν.

Οι βραβεύσεις της Αντιπάρου και οι στόχοι

Κλείνοντας ο κ. Φαρούπος, μίλησε για το σήμερα βλέποντας και το μέλλον, τονίζοντας, ότι, "οι προσπάθειές μας να μετατρέψουμε το νησί μας σε ένα “έξυπνο” νησί δεν πέρασαν απαρατήρητες. Το 2023, μας απονεμήθηκε το ασημένιο μετάλλιο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα Best City Awards. Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Διερευνούμε συνεχώς νέους και καινοτόμους τρόπους αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ζωής στο νησί μας. Δεσμευόμαστε στη συνεχή μάθηση και βελτίωση και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με άλλες “έξυπνες” πόλεις παγκοσμίως. Αυτό θα μας βοηθήσει να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές και να μάθουμε ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου. Είμαι βέβαιος ότι το νησί μας θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη “έξυπνων” πόλεων, καθώς έχουμε το όραμα, την αφοσίωση και τους πόρους να κάνουμε το νησί μας πρότυπο για βιώσιμες κοινότητες".