Καταρτίστηκε ψήφισμα το οποίο και θα αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία για να βρεθεί λύση με την έντονη υποστελέχωση

Σε αδιέξοδο η λειτουργία του Κτηματολογίου Πάρου

Κάθε μέρα και πιο έντονο είναι το πρόβλημα στην Κτηματολογική Υπηρεσία Πάρου, με την έλλειψη προσωπικού να έχει φέρει την κατάσταση σε ακραία επίπεδα, καθώς πλέον εξυπηρετεί όλα τα αιτήματα, μία υπάλληλος. Για αυτό το λόγο στον Δήμο αποφάσισαν την κατάρτιση ψηφίσµατος για την αντιµετώπιση της προβληµατικής λειτουργίας του Κτηµατολογίου Πάρου, από τον δικηγόρο και Συµπαραστάτη του ∆ηµότη Πάρου, Αναστάσιο Θεοχαρίδη, το οποίο εν συνεχεία θα αποσταλεί προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Κ. Μπιζάς: "Να προχωρήσουν στην άμεση στελέχωση και ορθή λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου"

Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το ζήτημα και τους λόγους που οδήγησαν στη σύνταξη του ψηφίσματος, το οποίο θα σταλεί στα Υπουργεία. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "αρχικά θα περιμένουμε να συνυπογραφεί, το συγκεκριμένο ψήφισμα και από τους άλλους φορείς και Συλλόγους για να το επισημοποιήσουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία για να διεκδικήσουμε τη σωστή λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου. Εμείς, έχουμε δεχτεί έντονες οχλήσεις από συμπατριώτες μας, από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες, που έρχονται σε επαφή με το Κτηματολογικό Γραφείο και επειδή υπάρχουν πάρα πολλές και σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στη σύμβαση των συμβολαίων και την ολοκλήρωση όλων αυτών των πράξεων, για αυτό το λόγο το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση, να εκδοθεί ένα ψήφισμα για να σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία, για να προχωρήσουν στην άμεση στελέχωση και ορθή λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου. Αυτή τη στιγμή έχει μείνει μόνο μία κοπέλα, σε μία Πάρο, που τρέχει με πολύ αυξημένους ρυθμούς και πάρα πολλές αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται στο νησί, είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και δεν μπορεί ένα άτομο να ανταπεξέλθει σε όλο αυτόν τον όγκο και το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης".

Η εισήγηση για το ψήφισμα

Ο δικηγόρος και Συµπαραστάτης του ∆ηµότη Πάρου, Αναστάσιος Θεοχαρίδης, έθεσε υπόψη του Συµβουλίου την εισήγηση του ∆ικηγορικού Συλλόγου Σύρου, σχετικά µε το Κτηµατολογικό Γραφείο Πάρου, που αναφέρει, ότι "τον ∆εκέµβριο του 2023 το άµισθο Υποθηκοφυλακείο Πάρου που εξυπηρετούσε µε µεγάλη προσπάθεια τριών προσώπων τις ανάγκες της Πάρου και Αντιπάρου ως προς τις ιδιαίτερα αυξηµένες µεταγραφές δικαιοπραξιών & συναφών πράξεων, µετατράπηκε σε «Υποκατάστηµα Πάρου» του ΝΠ∆∆ «Ελληνικό Κτηµατολόγιο». Η υποθηκοφύλακας αντικαταστάθηκε από Κτηµατολόγο και αντί εγγραφών γίνονται καταχωρίσεις στην ψηφιακή πλατφόρµα του Κτηµατολογίου. Ακούγεται ως πρόοδος και εκσυγχρονισµός, αλλά ο τρόπος που εφαρµόζεται στην Πάρο καταλήγει σε αναίρεση ενός εκ των παλαιότερων θεσµών του ελληνικού κράτους, των µεταγραφών των δικαιοπραξιών, βαρών και διεκδικήσεων, της φύλαξης όλων των εγγραπτέων πράξεων, της δηµοσιότητας και της έρευνας τίτλων ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, όπως τονίζει, η εισήγηση, τα σοβαρά ζητήµατα είναι:

Έλλειψη Χώρου

Στον µικρό ελεύθερο χώρο που συνωστίζονταν καθηµερινά υπάλληλοι, δικηγόροι, επιµελητές & συναλλασσόµενοι, υποτίθεται ότι θα εγκαθίστατο χώρος Ψηφιοποίησης των εγγράφων, θα γίνονταν οι κρίσιµες κτηµατολογικές Καταχωρήσεις και θα εργάζονταν υπάλληλοι προς εξυπηρέτηση των εισερχοµένων. ∆υστυχώς, ο χώρος για τις κτηµατολογικές εργασίες είναι ασφυκτικός και ακατάλληλος: Ψηφιοποίηση δεν γίνεται. Ασφαλής έρευνα και µελέτη συµβολαίων και εγγραφών δεν είναι δυνατή. ∆ιαπιστώνεται σήµερα µια τριτοκοσµική εικόνα συνωστισµού, έντασης, διαµαρτυριών και ανασφάλειας. Κτηµατολόγιο στον υπάρχοντα χώρο δεν µπορεί να λειτουργήσει. Το διπλανό κενό γραφείο που υποδείχθηκε να εκµισθωθεί και να συνενωθεί ως µικρή και πρόσκαιρη ανάσα χώρου, δεν ενδιαφέρει κανέναν υπεύθυνο. Το γραφείο απαιτεί µεταστέγαση σε χώρο τουλάχιστον διπλάσιο του υπάρχοντος, καθώς ήδη σήµερα δεν επαρκεί ούτε ως χώρος αποθήκευσης των συµβολαίων.

Έλλειψη εξοπλισµού και αναλωσίµων

Εκεί που πριν δεν υπήρχε χώρος για την ασφαλή φύλαξη των συµβολαίων και των βιβλίων, µεταφέρθηκαν µεγάλα χαρτοκιβώτια και αφέθηκαν να κλείνουν την είσοδο. Το ΝΠ∆∆ «Ελληνικό Κτηµατολόγιο» εγκατέστησε λογισµικό σε έναν παλαιό υπολογιστή του Υποθηκοφυλακείου και αποχώρησε, περιορίζοντας κάθε εργασία σε έναν χειριστή και µία συσκευή. Ο απαραίτητος εξοπλισµός ίσως βρίσκεται µέσα στα κλειστά χαρτοκιβώτια. Υπό τις συνθήκες αυτές, µετάβαση από το χαρτί στην ψηφιακή εποχή δεν νοείται, αλλά ακόµη κι αυτό το χαρτί Α4 παραχωρείται από δικηγόρους. Ούτως ή άλλως, χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισµού δεν υπάρχει.

Έλλειψη προσωπικού

Ενώ οι προϋφιστάµενες ανάγκες του Υποθ/κείου ήταν γνωστές και επιτακτικές, στην Πάρο εστάλη και ανέλαβε καθήκοντα το ∆εκέµβριο του 2023 µία εγκυµονούσα Κτηµατολόγος (καθόλα ικανή και άξια) η οποία δύο µήνες µετά έλαβε προγραµµατισµένη 12µηνη άδεια κύησης και λοχείας. Άγνωστα τα κριτήρια επιλογής Κτηµατολόγου αλλά προφανώς γνωστές οι συνέπειες της απουσίας. Απέµεινε µία υπάλληλος η οποία µολονότι έµπειρη, εργατική και πρόθυµη, στερείται υπερφυσικής αντοχής και υποµονής και αναµένεται ότι -εάν δεν καταρρεύσει- θα λάβει δικαιωµατικά τις άδειές της. Μεγάλο µέρος του χρόνου της εξαντλείται στο να απαντά στα αδιάκοπα τηλεφωνικά ερωτήµατα για την πορεία των αιτήσεων, ιδίως όσων διαµαρτύρονται για τη µη εξυπηρέτηση ή την πολύµηνη καθυστέρηση ή όσων προσπαθούν να πετύχουν προτίµηση. Κτηµατολογικές εργασίες από έναν εξουθενωµένο από τη συνεχή ένταση υπάλληλο δεν µπορεί να προσδοκά κανείς. Κατά τις ολιγοήµερες άδειές της αναπληρώνεται από µία υπάλληλο του Κτηµατολογικού Γραφείου Νάξου όπου υπηρετούν τρία άτοµα. Είναι σαφές ότι απειλείται σοβαρά η δηµόσια πίστη και ασφάλεια των συναλλαγών ως προς την ακίνητη περιουσία Πάρου & Αντιπάρου. Εάν υποτεθεί ότι, κατά την πλέον αισιόδοξη εξέλιξη, την άνοιξη 2025 επανέλθει στη θέση της η αδειούχος Κτηµατολόγος Πάρου, η έγκριση και καταχώριση των µέχρι τότε συσσωρευµένων πράξεων θα είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντιµετωπιστούν, οπότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί οριστικά.

Α. Θεοχαρίδης: "Να µας εξηγήσουν γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση και τι µέτρα πρόκειται να ληφθούν"

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοχαρίδης, µεταξύ των άλλων, πρότεινε "να γίνει ένα συντοµότερο κείµενο µε τα βασικά θέµατα και να υπογραφεί από όλες τις συλλογικότητες, που είναι πάρα πολλές στο νησί επαγγελματικούς συλλόγους και Εξωραϊστικά Σωµατεία και επιπροσθέτως αυτό το ίδιο κείµενο µπορεί να απευθυνθεί στα αρµόδια Υπουργεία, δηλ στο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και στο Υπουργείο ∆ικαιοσύνης, προκειµένου να µας εξηγήσουν γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση και τι µέτρα πρόκειται να ληφθούν. Μπορεί επίσης να ζητηθεί κατά την κρίση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, η αντικατάσταση του προϊσταµένου του Κτηµατολογικού Γραφείου Σύρου".

Κατόπιν της εισηγήσεως, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, ανέφερε, ότι, "αυτό είναι ένα θέµα το οποίο το είχαµε ξαναδεί και είχαµε τοποθετηθεί σχετικά. Θα πρέπει να αποφασίσουµε αν συµφωνούµε µε το ψήφισµα, και εν συνεχεία να συσταθεί µια επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί µε την κατάρτιση του ψηφίσµατος σε συντοµότερη µορφή. Για συντόµευση της διαδικασίας προτείνω να συνταχθεί το κείµενο του ψηφίσµατος από τον δικηγόρο κ. Θεοχαρίδη και αφού αποσταλεί στη Γραµµατεία του ∆Σ, θα ενηµερώσουµε το σώµα σε πρώτη φάση και εν συνεχεία θα σταλεί το ψήφισµα στα αρµόδια Υπουργεία".