Ο δήμαρχος Νάξου μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το σημαντικό έργο που θα προσφέρει δυνατότητα άθλησης στον κόσμο του νησιού

Έρχεται το Αθλητικό Κέντρο της Νάξου

Ένα εξαιρετικής σπουδαιότητας έργο φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για τη Νάξο, καθώς στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε ομόφωνα, η αποδοχή μελέτης για το έργο της «Ανάπλασης περιοχής κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Κατασκευή γηπέδων προπονήσεων και υπαίθριου γυμναστηρίου», όπως εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 2.305.000 για το έργο, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, πρόγραμμα «ΤΠΑ ΥΠΑΙΘΑ - Τομέας Αθλητισμού», Άξονας Προτεραιότητας «Υποδομές στον τομέα του αθλητισμού», η οποία θα περιλαμβάνει τα παραξάτω υποέργα: Υποέργο 1: «Ανάπλαση περιοχής κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Κατασκευή γηπέδων προπονήσεων και υπαίθριου γυμναστηρίου», προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ. Υποέργο 2: «Σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης», προϋπολογισμού 5.000 ευρώ.

Δ. Λιανός: "Με αυτή την παρέμβαση ολοκληρώνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις εντός της Χώρας της Νάξου"

Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτό το σημαντικό έργο που ετοιμάζεται στο νησί και θα φέρει πολλά οφέλη για τους κατοίκους του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, "είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο γιατί με αυτή τη παρέμβαση ολοκληρώνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις εντός της Χώρας της Νάξου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η ανάπλαση περιλαμβάνει κατασκευή βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου και ανοικτού γηπέδου μπάσκετ, καθώς και υπαίθριου χώρου εκγύμνασης, που θα μπορούν οι Ναξιώτες να πραγματοποιούν τις αθλητικές δραστηριότητές τους. Θα φτιαχτεί και χώρος στάθμευσης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι περιφραγμένες και ο χώρος θα είναι πλέον ενοποιημένος. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, μέσα στη Χώρα της Νάξου, το οποίο θα το χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Αθλητισμού και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον συντοπίτη μας υπουργό, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στο να προχωρήσει το έργο".

"Ήταν ένα αίτημα δεκαετιών η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου"

Σε ερώτηση για το πως έχει υποδεχτεί ο κόσμος του νησιού αυτή την είδηση, ο κ. Λιανός, τόνισε, ότι, "Θα μπορεί η Ναξιώτισσα και ο Ναξιώτης να έχουν ένα τόπο να αθληθούν. Ήταν ένα αίτημα δεκαετιών η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και όλοι έχουν χαρεί με την συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς αυτός ο χώρος θα προσφέρει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Τα Αθλητικά Σωματεία και όλος ο κόσμος ανυπομονούν για αυτό. Πλέον περιμένουμε την οριστική ένταξη του έργου καθώς ήδη το έχουμε υποβάλλει".

Τα βασικά έργα που προβλέπει η μελέτη

Στην μελέτη προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου προπονήσεων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, υπαίθριου γυμναστηρίου και η πλήρης ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου που βρίσκεται σε άμεση γειτονία με το ΔΑΚ (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο) Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη τεχνικά και λειτουργικά αθλητική εγκατάσταση. Αναλυτικά θα περιλαμβάνει, γήπεδο προπονήσεων ποδοσφαίρου, γήπεδο προπονήσεων, υπαίθριο γυμναστήριο, κερκίδες θεατών, χώρους στάθμευσης οχημάτων, υπαίθριο καθιστικό, αποθηκευτικούς χώρους, πεζοδρόμια πρόσβασης, περίφραξη με τρεις προσβάσεις, τον περιβάλλοντα χώρο.

Το γήπεδο προπονήσεων ποδοσφαίρου θα είναι διαστάσεων 36,00x55,00μ (40,00x59,00μ με τις ζώνες ασφαλείας, περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου). Το γήπεδο προπονήσεων καλαθοσφαίρισης θα είναι διαστάσεων 32,00x19,00μ (28,00x15,00μ με τις ζώνες ασφαλείας, περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου). Ανάμεσα στα δύο γήπεδα κατασκευάζονται δύο σειρές κερκίδων 61 θέσεων συνολικά. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται άμεσα από την είσοδο των πεζών στο νοτιοανατολικό όριο, αλλά και από τις δυο άλλες προσβάσεις μέσω των εσωτερικών διαδρόμων. Αποδυτήρια δεν κατασκευάζονται. Θα χρησιμοποιούνται τα αποδυτήρια του ΔΑΚ είτε του κλειστού Γυμναστηρίου.

Η πρόσβαση στον χώρο των εγκαταστάσεων και ο χώρος στάθμευσης

Στην πλευρά του οικοπέδου προς τον περιφερειακό δρόμο κατασκευάζεται πεζοδρόμιο καθαρού πλάτους 2,00μ ώστε να αποτελέσει συνέχεια των υφιστάμενων πεζοδρομίων με την κατασκευή πεζογέφυρας στο ύψος της υφιστάμενης γέφυρας. Γίνεται περίφραξη όλου του χώρου με λιθοδομή και κιγκλιδώματα. Η πρόσβαση θα είναι ελεγχόμενη με τέσσερις προσβάσεις. Η μια είναι διαμορφωμένη ήδη στην οδό Μ. Μαργαρίτη. Η δεύτερη είναι όπως σήμερα από την Ελευθερίου Βενιζέλου, η τρίτη θα είναι με διπλό κλιμακοστάσιο αποκλειστικά για πεζούς και θα υπάρχει και η υπόγεια πρόσβαση από το αλσύλλιο του ΚΕΓΕ. Κάτω από το κλιμακοστάσιο δημιουργούνται δυο βοηθητικοί χώροι για την φύλαξη οργάνων και εργαλείων. Στην οδό Μ. Μαργαρίτη, στο όριο του οικοπέδου υπάρχει δημοτικό πηγάδι για την ανάδειξη του οποίου κατασκευάζεται υπόσκαφος θόλος στον οποίο δημιουργούνται πέτρινα καθιστικά. Στο πηγάδι τοποθετείται υποβρύχια αντλία για το πότισμα των φυτεύσεων που δημιουργούνται με την παρούσα εργολαβία στον περιβάλλοντα χώρο.

Δημιουργούνται ράμπες για την εύκολη πρόσβαση όλων των χώρων από ΑμΕΑ. Για την πρόσβαση στο κλειστό γίνεται τοπική αποξήλωση των πλακοστρώσεων από τσιμεντόπλακες του περιβάλλοντος χώρου για να κατασκευαστούν τέσσερις ράμπες πρόσβασης. Επίσης, προβλέπεται ασφαλής και άνετη πρόσβαση οχημάτων συντήρησης, τροφοδοσίας και ασφάλειας – έκτακτης ανάγκης δημιουργώντας πεζόδρομο - δρόμο ήπιας κυκλοφορίας σε όλους τους χώρους του οικοπέδου που καταλήγει στη βασική κεντρική είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση. Για τους χρήστες της αθλητικής εγκατάστασης θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης οχημάτων στην ανατολική πλευρά της, πλησίον των κύριων εισόδων της. Ο χώρος αυτός θα δύναται να φιλοξενήσει 2 λεωφορεία, 40 ΙΧ οχήματα, 2 ΙΧ οχήματα ΑΜΕΑ και 19 δίκυκλα. Η επιφάνεια του θα είναι έγχρωμο βαρέως τύπου βιομηχανικό δάπεδο, με την απαιτούμενη από οπλισμένο σκυρόδεμα ελαχίστου πάχους 8cm ή ινοπλισμένη κονία (με ίνες προλυπροπυλενίου) και του αντίστοιχου περιθωρίου, με σμύριδα ή χαλαζιακή άμμο.

Αθλητικά όργανα στις εγκαταστάσεις

Τα όργανα και τα συστήματα ζυγών, που θα τοποθετηθούν, πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατάλληλα για χρήση σε εξωτερικό χώρο, θα έχουν στιβαρότητα και σταθερότητα και δεν θα φέρουν καμία επικίνδυνη επιφάνεια. Τα όργανα και τα συστήματα ζυγών πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Ποιότητας και Ασφάλειας. Το Ευρωπαϊκό πρότυπο βάσει του οποίου κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί το κάθε όργανο είναι το ΕΝ16630 (Μόνιμα εγκατεστημένα υπαίθρια όργανα γυμναστικής). Ο εξοπλισμός θα ανταποκρίνεται πλήρως προς τους όρους των προδιαγραφών της μελέτης, θα είναι κατασκευασμένος από υλικά άριστης ποιότητας, θα ανταποκρίνεται στη χρήση και λειτουργία για την οποία προορίζεται. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια του χρήστη.