Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα συμμετοχής για την κατάθεση σχολίων και απόψεων από τους κατοίκους του νησιού

Στα "χέρια" των Τηνιακών το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Ενεργοποιήθηκε για το κοινό η ψηφιακή πλατφόρμα συμμετοχής για την κατάθεση σχολίων και απόψεων για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ) του προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα συμμετοχής (ΠΛαΣ) του προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πλέον ενεργή, παρέχοντας στους πολίτες και τους φορείς της Τήνου τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις απόψεις και τις προτάσεις τους για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ). Η πλατφόρμα αυτή, που βρίσκεται στη διεύθυνση https://polsxedia.ypen.gov.gr, αποτελεί βασικό εργαλείο για τη συλλογή τοπικής γνώσης και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις πολεοδομικές μελέτες.

Αντικείμενο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Τήνου (ΔΕ Πανόρμου, Εξωμβούργου, Τήνου) είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου βαθμού στην έκταση των Δ.Ε. Τήνου, Εξωμβούργου και Πανόρμου του Δήμου Τήνου, που περιλαμβάνει στο σύνολο 59 επιμέρους οικισμούς, που περιλαμβάνονται σε μία Δημοτική Κοινότητα και δώδεκα Τοπικές Κοινότητες.

Π. Κροντηράς: "Να υπάρχει συμμετοχή των δημοτών και να κατατεθούν όσο περισσότερες απόψεις και προτάσεις γίνεται"

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή τη κρίσιμη διαβούλευση, που άρχισε στο νησί αναφορικά με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι "βασική αρχή της Δημοτικής μας Αρχής είναι η ενημέρωση των δημοτών σε όλα τα ζητήματα. Αυτή η πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σημαντική ενέργεια, προκειμένου κάθε δημότης μας να μπορεί να παρακολουθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη, να καταθέτει τις προτάσεις του και συγχρόνως να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να κρίνει το τι προτείνεται και σε άλλα νησιά, για να έχει μία άποψη συνολική για το τι γίνεται και σε γειτονικά νησιά. Το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, για μία μελέτη που θα καθορίσει τα επόμενα 30 χρόνια, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, να υπάρχει συμμετοχή των δημοτών και να κατατεθούν όσο περισσότερες απόψεις γίνεται και όσο περισσότερες προτάσεις και από τους φορείς και από τους δημότες".

"Στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχει εγκεκριμένη αυτή η μελέτη"

Όσο για το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωση, διευκρίνισε πως "η σύμβαση έχει υπογραφεί πριν από κάποιος μήνες, προχωράει καλά και πιστεύω ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει κατατεθεί το πρώτο στάδιο της μελέτης, προκειμένου να παρουσιαστεί στους φορείς του νησιού και από κει και πέρα να πάρει τον δρόμο της ολοκλήρωσης. Πιστεύω ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχει εγκεκριμένη αυτή η μελέτη που θα καθορίσει πραγματικά τις χρήσης γης και όλα όσο αφορούν και το χωροταξικό και την Πολεοδομία στο νησί."

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες της Τήνου

Οι κάτοικοι της Τήνου, μέσω της πλατφόρμας συμμετοχής, μπορούν να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους από τα πρώτα στάδια της μελέτης για την καλύτερη αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων και προβλημάτων. Επίσης, να ενημερωθούν και να σχολιάσουν τα προτεινόμενα εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι κρίσιμη για την επιτυχή ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς οι προτάσεις και οι ιδέες τους παρέχουν πολύτιμες προοπτικές για την επίλυση των υπό εξέταση ζητημάτων, εκφράζουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και ενισχύουν την ποιότητα των μελετών.

Από τι αποτελούνται τα Τ.Π.Σ.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούνται από:

  • Την Κύρια Μελέτη ΤΠΣ, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον τυχόν συμπληρωματικές μελέτες ή τεχνικές εκθέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σχεδιασμού της περιοχής μελέτης (π.χ. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Γενικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών, Χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, πυρκαγιάς, Χάρτες Αξιολόγησης Τρωτότητας σε Εδαφική Διάβρωση, Μελέτη καθορισμού ΖΥΣ, κ.λπ.).

  • Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας (ΠΜΓΚ), ως υποστηρικτική της Κύριας Μελέτης ΤΠΣ, σε κλίμακα 1:25000 για το σύνολο της περιοχής μελέτης και 1:10000 για τις προς πολεοδόμηση περιοχές και τους οικισμούς που οριοθετούνται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ της υπ’ αρ. 37691/12.09.2007 (Β’ 1902) απόφασης Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον η περιοχή δεν καλύπτεται από μελέτη της προηγούμενης περιόδου σχεδιασμού μέσω ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ.

  • Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων ρυθμίσεων και κατευθύνσεων που προκύπτουν από την Κύρια Μελέτη.

  • Μελέτη προσωρινής οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων, εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών και των οικισμών που οριοθετούνται για πρώτη φορά μέσω του ΤΠΣ, ως υποστηρικτική της Κύριας Μελέτης (σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ν.4258/2014)

Συχνές ερωτήσεις για τη συμμετοχή στη διαβούλευση

Ακολουθούν κάποιες από τις συχνότερες ερωτήσεις που έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και αφορούν στη διαβούλευση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Οι απαντήσεις, που έχουν δοθεί από το Υπουργείο, έχουν υποβοηθητικό χαρακτήρα και αφορούν το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) με Αναθέτουσα Αρχή το Δημόσιο, τα οποία αναφέρονται σε εκτεταμένες γεωγραφικές ενότητες ή και Δημοτικές Ενότητες ή Δήμους και εξομοιώνονται τοις πράγμασι με τα ΤΠΣ. Σκοπός είναι να κατανοηθεί η διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού και να εξοικειωθούν οι χρήστες με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες αυτού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι απλοποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις που παρέχονται δεν υποκαθιστούν δημόσια έγγραφα, διατάξεις ή ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ.

Τι είναι τα Τοπικά/Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια;

  • Είναι ολοκληρωμένες μελέτες που αφορούν την οργάνωση του χώρου σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας. Καλύπτουν την έκταση μιας ή περισσότερων Δημοτικών Ενοτήτων σε έναν ή περισσότερους Δήμους.

  • Συνίστανται από κείμενα, χάρτες και διαγράμματα για τους οικισμούς και τις πόλεις μας, τις υποδομές στο σύνολό τους, αλλά και τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Περιλαμβάνουν χωρικές, γεωλογικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες και δεδομένα.

  • Θεσμοθετούνται με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται μετά την εκπόνηση των μελετών. Επηρεάζουν το χωροταξικό και πολεοδομικό τοπικό πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες.

  • Αποτελούν ευκαιρία για συνεργασία, σχεδιασμό και ανάπτυξη, θέτοντας δίκαιους όρους και προϋποθέσεις για το αύριο των πόλεων και της υπαίθρου.

Τι κάνουν τα Τοπικά/Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια;

  • Εξετάζουν σύνθετα ζητήματα χωρικού σχεδιασμού τα οποία για χρόνια απασχολούν κατοίκους και φορείς.

  • Προωθούν γενικότερες χωροταξικές και πολεοδομικές κατευθύνσεις, όρους και κανονισμούς που θα έχουν εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Εντοπίζουν όχι μόνο πλεονεκτήματα και ευκαιρίες αλλά και αδυναμίες και απειλές για κάθε τόπο. Τι μπορεί να βελτιωθεί; Tι πρέπει να αποφευχθεί; Τι αλλαγές χρειάζονται;

  • Ρυθμίζουν τις δραστηριότητες στο χώρο.

  • Θέτουν τα πλαίσια για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τη δόμηση. Ορίζουν τις περιοχές προς δόμηση και τι μπορεί να οικοδομηθεί σε αυτές. Βάζουν τάξη με όρους και κανόνες. Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, παντού.

  • Αντιμετωπίζουν τις κλιματικές προκλήσεις. Δημιουργούν επιπλέον συνθήκες θωράκισης από ενδεχόμενες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

  • Προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ποιος χρηματοδοτεί τα Τοπικά/Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του πολεοδομικού Προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»;

Τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ΥΠΕΝ, ως κύριος του έργου, έχει την ευθύνη του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, ενώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ανατεθεί ο ρόλος του φορέα υλοποίησης όλων των ανωτέρω Τοπικών/Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.