Προχωράει η έγκριση του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Αθλητικών Χώρων του Δήμου Αμοργού

Στο προσκήνιο η ορθή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων

Η εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Αμοργού, η οποία προχώρησε σε έγκριση του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Αθλητικών Χώρων του Δήμου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Παράλληλα, η Δημοτική Επιτροπή εισηγήθηκε την έγκριση του, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποστέλλοντας το πλήρες κείμενο με τις απαραίτητες διορθώσεις του εγγράφου από την Αποκεντρωμένη. Αρχίζοντας τη συζήτηση του θέματος, ο πρόεδρος ανέφερε, ότι "είχε αρχικά γίνει εισήγηση του Σχεδίου Κανονισμού Αθλητικών χώρων προς το Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία είχε σταλεί για έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Κατόπιν, η Αποκεντρωμένη με έγγραφό της, πρότεινε κάποιες διορθώσεις επί του συνόλου του Σχεδίου. Κατόπιν αυτών των τροποποιήσεων, καλείται να αποφασίσει η Επιτροπή για την έγκριση του τελικού Σχεδίου και, παράλληλα, την εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο".

Λ. Καραΐσκος: "Όταν υπάρχει οργάνωση, υπάρχει και σωστή λειτουργία"

Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το πόσο σημαντικό είναι για το νησί να λειτουργούν με σωστό τρόπο οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, τόνισε, πως, "πέρα από την τυπική υποχρέωση που υπάρχει, είναι ουσιαστικό να υπάρχει μία οργάνωση. Όταν υπάρχει οργάνωση, υπάρχει και σωστή λειτουργία. Καταρχάς με ασφάλεια, που είναι προτεραιότητα μας για τους αθλητικούς χώρους, αλλά και λειτουργία που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου, για τις οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο νησί".

"Ο κόσμος ασχολείται όλο και περισσότερο με τον αθλητισμό"

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του κόσμου στον αθλητισμό και αν και κατά πόσο, δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο νησί. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως "ο κόσμος ασχολείται όλο και περισσότερο με τον αθλητισμό, αλλά αυτό έχει να κάνει με το τι υποδομές υπάρχουν. Η αναβάθμιση, για παράδειγμα, που έγινε στα Κατάπολα και έχουμε ολοκληρώσει το Αθλητικό Κέντρο, ήταν σημαντική, καθώς έχουμε και γήπεδα τένις και όργανα εκγύμνασης. Αλλά έχουμε και γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Εκτός βέβαια από τις εγκαταστάσεις που φέρνουν κόσμο στον Αθλητισμό, είναι το έμψυχο δυναμικό και τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετούς γυμναστές. Θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα "Άθληση για όλους" τον Οκτώβρη, που θα βοηθήσει πολύ. Σε ότι αφορά στο σεβασμό προς τις εγκαταστάσεις θα πω ότι με τον κόσμο του νησιού, δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα, αλλά έχουν συμβεί μεμονωμένα περιστατικά από επισκέπτες, που νομίζουν ότι είναι σε αστικά κέντρα και επιδίδονται σε γκράφιτι και άλλα αντίστοιχα κομμάτια, που χαλούν τη καλή εικόνα".

Ακολουθούν, κάποια από τα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου, κατόπιν των παρατηρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου:

Αντικείμενο - Σκοπός του Κανονισμού

Ο κανονισμός καθορίζει το γενικό πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων/υποδομών άθλησης, κλειστών και υπαίθριων, του Δήμου Αμοργού οι οποίες είναι:

1) Το γήπεδο μπάσκετ και το γήπεδο ποδοσφαίρου και το γήπεδο βόλεϊ στην Χώρα.

2) Το γήπεδο μπάσκετ, το γήπεδο ποδοσφαίρου και το γήπεδο τένις στα Κατάπολα.

3) Το γήπεδο μπάσκετ και το γήπεδο ποδοσφαίρου και το γήπεδο βόλεϊ στην Αιγιάλη.

4) Το γήπεδο μπάσκετ και το γήπεδο ποδοσφαίρου και το γήπεδο βόλεϊ στην Ραχούλα.

Μέσω της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού επιδιώκεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία όλων των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών του Δήμου Αμοργού με σκοπό:

• την υποστήριξη και προαγωγή του μαζικού -λαϊκού αθλητισμού όλων των ηλικιών, την υποστήριξη του σωματειακού αθλητισμού,

• την υποστήριξη και ανάπτυξη του Σχολικού Αθλητισμού όλων των βαθμίδων

• την υποστήριξη και ανάπτυξη της σωματικής, πνευματικής και ηθικής αγωγής των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων του Δήμου Αμοργού την υποστήριξη και διοργάνωση αθλητικών, ψυχαγωγικών, επιστημονικών, συνεδριακών εκδηλώσεων Διεθνούς, Εθνικού, Περιφερειακού, Νομαρχιακού επιπέδου και φορέων τοπικού χαρακτήρα, την υποστήριξη και διοργάνωση αθλητικών, ψυχαγωγικών, πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων για τα άτομα με αναπηρία.

Ημέρες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων

Οι χώροι άθλησης λειτουργούν από 07:00 – 22:00 τις καθημερινές. Οι ώρες λειτουργίας τους όμως μπορεί να καθορίζονται ανάλογα με τα σχολικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα του Δήμου, προγράμματα της ΓΓΑ, τις προπονήσεις και τους αγώνες των Αθλητικών Συλλόγων Σωματείων (Ερασιτεχνικών και Επαγγελματικών). Εφόσον προπονούνται ή αγωνίζονται επαγγελματικές ομάδες, ο χρόνος μπορεί να παρατείνεται κατά περίπτωση, έως και μία ώρα. Τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και αργίες, οι δημοτικοί χώροι άθλησης λειτουργούν για τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή και προπονήσεων σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον δεν προγραμματίζονται τέτοιοι, να είναι ελεύθεροι.

Χρήση χώρων άθλησης - Διάθεση οργάνων σε Αθλητές, Συλλόγους και Φορείς

Κάθε υπηρεσία Δημόσια, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, αθλητικός φορέας (ομοσπονδία, σωματείο), ιδιωτικός φορέας και άτομο που επιθυμεί να κάνει χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αμοργού απευθύνεται εγγράφως, τουλάχιστον τρεις ημέρες νωρίτερα, προς το αρμόδιο Γραφείο Αθλητισμού , το οποίο και απαντά σε κάθε αίτημα, μετά από σχετική ενημέρωση.

Η απάντηση πρέπει να δίνεται το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα από 15 ημέρες, από την ημέρα που υποβλήθηκε το αίτημα. Κατ’ εξαίρεση των παραπάνω, αναφορικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις των οικισμών Χώρας Αμοργού και Όρμου Αιγιάλης Αμοργού, ορίζεται με τον παρόντα κανονισμό ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του εκάστοτε σχολικού έτους και κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των σχολικών συγκροτημάτων α) Γυμνάσιο Αμοργού – Λυκειακές Τάξεις και β) Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Θολαρίων Αιγιάλης Αμοργού, θα χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις των οικισμών από τα σχολικά αυτά συγκροτήματα και διευθύνσεις, προκειμένου για την εκτέλεση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και λοιπές σχολικές δραστηριότητες. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις κατά τις ημέρες και ώρες χρήσης από τις σχολικές κοινότητες, δεν θα είναι διαθέσιμες για το λοιπό ευρύ κοινό ή άλλους φορείς.

Προστασία αθλητικών εγκαταστάσεων από φθορές

Σε κάθε περίπτωση χρήσης χώρων άθλησης του Δήμου Αμοργού και χρήσης των οργάνων τους, ο κάθε αθλητής ή άτομο γενικά, πρέπει να φροντίζει να μην προκαλεί φθορές στα όργανα, στα αποδυτήρια και γενικά σε όλες τις εγκαταστάσεις του Δήμου. Οι εσκεμμένες φθορές των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων του χώρου άθλησης από αθλητές, προπονητές και αθλητικούς παράγοντες τιμωρούνται. Η τιμωρία αφορά την αποκατάσταση των φθορών καθώς και την προσωρινή ή οριστική αποβολή του αθλητή, προπονητή ή παράγοντα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου. Ανάλογα με τις περιστάσεις, η ίδια ή άλλη τιμωρία επιβάλλεται και στο Σύλλογο όπου ανήκει ο αθλητής, προπονητής ή αθλητικός παράγοντας. Η υποτροπή θεωρείται επιβαρυντική περίσταση και τιμωρείται ακόμη και με επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε ποσό διπλάσιο των φθορών ή ζημιών που διαπιστώθηκαν.