Κώστας Μπιζάς: "Υπήρχε ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία και αυτό ήταν πολύ ευχάριστο"

Στο "τραπέζι" τα σενάρια για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάρου

Τα εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Πάρου, παρουσιάστηκαν σε μία σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δημαρχείο Πάρου. Την παρουσίαση ανέλαβαν οι εκπρόσωποι από πλευράς των αναδόχων μελετητών του έργου «Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί - Ρόϊκος Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.». Η πρόσκληση στην παρουσίαση, αφορούσε σε όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι έδωσαν το "παρών" προκειμένου να λάβουν γνώση για τα τρία εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ.

Τι αφορά η Μελέτη

Η μελέτη αποτελεί μετεξέλιξη των παλιών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και προβαίνει σε στρατηγικό και ρυθμιστικό σχεδιασμό για τον Δήμο, με ορίζοντα τα επόμενα 15 έτη κατόπιν έγκρισής της με Προεδρικό Διάταγμα. Η μελέτη, κατόπιν εξέτασης του υφιστάμενου πολεοδομικού καθεστώτος του Δήμου, του πληθυσμιακού, δημογραφικού, οικονομικού προφίλ των κατοίκων και δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ζητημάτων εξυπηρέτησης πληθυσμού από υποδομές κοινής ωφέλειας και επάρκειας κοινοχρήστων χώρων καθώς και ζητημάτων κλιματικής ανθεκτικότητας και λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των Υπουργείων, εισέρχεται στην εξέταση των εναλλακτικών σεναρίων σε σχέση με την οργάνωση του αστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης και άλλα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Κ. Μπιζάς: "Όλοι ενδιαφέρονται για την προστασία του νησιού και έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους"

Ο δήμαρχος Πάρου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το περιεχόμενο της παρουσίασης, για το πόσο σημαντικό είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Πάρο και για την επιτακτική συμμετοχή του κόσμου στην εν ενεργεία διαβούλευση. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "οι μελετητές παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το πρώτο στάδιο της Α' φάσης. Είχαν συγκεντρώσει στοιχεία και προτάσεις και είχαν διαμορφώσει τρία σενάρια τα οποία και μας παρουσίασαν. Τώρα πλέον θα υπάρξει ένα διάστημα διαβούλευσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο και μεταξύ των φορέων για να καταλήξουμε στην οριστική πρόταση. Τα τρία σενάρια που παρουσιάστηκαν, ήταν το μηδενικό, με τις ήπιες παρεμβάσεις και με τις μεγαλύτερες. Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή, για να έρθει και απλός κόσμος και φορείς και επιστήμονες, καθώς όλοι ενδιαφέρονται για την προστασία του νησιού και έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους, το τελευταίο διάστημα για το που πάει η Πάρος, για την ανεξέλεγκτη υπερδόμηση και για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το νησί".

Νέα επίσκεψη τον προσεχή Μάρτιο

Παράλληλα, ο κ. Μπιζάς, τόνισε, ότι, "ήρθε ο κ. Σαμαράς μαζί με έξι μελετητές και παρουσίασαν τα τρία σενάρια και μας είπαν ότι από αύριο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η πλατφόρμα σχεδιασμού που θα μπορούν για πέντε μέρες οι πολίτες και οι φορείς να υποβάλουν τα σχόλιά τους, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης που θα φτιάξει η εταιρεία. Μας ενημέρωσαν ότι θα ξαναέρθουν, περίπου Μάρτιο με Απρίλιο για να μας παρουσιάσουν την τελική πρόταση και αμέσως μετά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου έπειτα θα ενημερωθεί η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) που θα αναλάβει να το στείλει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γνωμοδοτήσουν. Έπειτα θα έρθει πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο για νέα γνωμοδότηση και θα έρθουν, οι μελετητές, εκ νέου για να μας ενημερώσουν το τελικό σχέδιο. Στην παρουσίαση βρίσκονταν και δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς και απλός κόσμος, που μετά το τέλος της παρουσίασης έκαναν ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν όλες. Δηλαδή υπήρχε ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία και αυτό ήταν πολύ ευχάριστο".

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια

Το Σενάριο 1 είναι Μηδενικής Παρέμβασης (Τάσεων) και σε αυτό:

  • Διατηρούνται οι ισχύουσες χωρικές ρυθμίσεις της Ζ.Ο.Ε. (Ζώνες προστασίας, παράκτια ζώνη, λοιπή περιοχή)

  • Διατηρείται το ισχύον καθεστώς των οικισμών

  • Ολοκληρώνονται τα προγραμματιζόμενα έργα και παρεμβάσεις που δεν έρχονται σε αντίφαση με τις ισχύουσες χωρικές ρυθμίσεις.

Το Σενάριο 2 είναι Ενδιάμεσου Βαθμού Παρέμβασης (Ρεαλιστικό) με συστηματικές αλλά μέτριας έντασης παρεμβάσεις και ρυθμούς υλοποίησης και σε αυτό πραγματοποιούνται:

  • Ζώνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης με διατήρηση αρτιότητας

  • Δημιουργία ζώνης μεταποιητικών δραστηριοτήτων (χωρίς μετεγκατάσταση)

  • Ζώνες πρωτογενή τομέα στη λοιπή έκταση με περιορισμό άλλων χρήσεων

  • Προστασία αξιόλογης γεωργικής γης

Το Σενάριο 3 είναι Έντονης Παρέμβασης (κλιματική ουδετερότητα 2030) με συστηματικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που αφορούν σε:

  • Ζώνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης με αύξηση της αρτιότητας

  • Δημιουργία ΕΠΙΧΠΑ Τύπου Α2 (μετεγκατάσταση υφιστάμενων)

  • Ζώνες πρωτογενή τομέα και ενέργειας στη λοιπή έκταση με δραστικό περιορισμό άλλων χρήσεων

  • Προστασία αξιόλογης γεωργικής γης

Η συμμετοχή φορέων και κατοίκων στην εκπόνηση

Η εκπόνηση των Τοπικών και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ / ΕΠΣ) αποτελεί σύνθετο έργο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχικές διαδικασίες και κοινωνική διαβούλευση επί του περιεχομένου των σχεδίων. Αυτές οι διαδικασίες διασφαλίζουν τον δημοκρατικό προγραμματισμό σε τοπικό επίπεδο από τους Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και τον οριζόντιο συντονισμό της διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, επιδιώκει να καταστήσει ουσιαστική τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και του κοινού. Για αυτό τον σκοπό, είχε δημιουργηθεί η ηλεκτρονική Πλατφόρμα Συμμετοχής (ΠΛαΣ) για τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Από τα πρώτα βήματα έναρξης της μελέτης, κάθε Σχέδιο θα έχει τη δική του ηλεκτρονική σελίδα συμμετοχής. Έτσι και στην Πάρο, κάθε χρήστης, ενδιαφερόμενος πολίτης ή εμπλεκόμενος φορέας, σε αυτή μπορεί να καταθέτει την άποψή του για τα υφιστάμενα προβλήματα της περιοχής του και να υποβάλλει τις προτάσεις του για το μέλλον του τόπου, σύμφωνα με τις αντιληπτές ανάγκες και τις πιέσεις που επικρατούν στην εκάστοτε κοινωνία. Είναι σημαντικό πριν η μελέτη φτάσει σε ώριμο στάδιο και προχωρήσει στην ανάπτυξη της πολεοδομικής πρότασης, να κινητοποιηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς και το κοινό, και να τροφοδοτήσουν με τα δικά τους σχόλια και τις ιδέες τους τις μελετητικές ομάδες που προετοιμάζουν τα σχέδια. Όλες αυτές οι εισροές από την τοπική κοινωνία είναι αναγκαίο να καταγραφούν και να αξιολογηθούν εγκαίρως στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάλυσης των τοπικών δεδομένων και να ενσωματωθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, στη μελέτη.