Συνάντηση της παράταξης ΤΩΡΑ! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά με τον Εμπορο-Επαγγελματικό Σύλλογο Θήρας

Στο επίκεντρο η αύξηση του τέλους κρουαζιέρας και οι επιπτώσεις του

  • Σήμερα - 11:13

Σε μια σημαντική συνάντηση με τον Εμπορο-Επαγγελματικό Σύλλογο Σαντορίνης, συζητήθηκε η πρόσφατη αναγγελία του Πρωθυπουργού που αφορά στην αύξηση του τέλους κρουαζιέρας για το νησί της Σαντορίνης, στο ύψος των 20€. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι επιπτώσεις που θα επιφέρει αυτή η κίνηση τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην ανταγωνιστικότητα του νησιού ως τουριστικού προορισμού, συγκριτικά με άλλες διεθνείς τοποθεσίες.

Η συζήτηση ανέδειξε τις ανησυχίες της τοπικής αγοράς σχετικά με τη μελλοντική μείωση της κίνησης επισκεπτών και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις επιχειρήσεις της Σαντορίνης. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη ενός δομημένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού, προκειμένου να διαμορφωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την κυβέρνηση. Στόχος είναι η εύρεση λύσεων που θα προστατεύσουν την τοπική οικονομία και θα διατηρήσουν τη Σαντορίνη ως ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η Δημοτική παράταξη "ΤΩΡΑ! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά" και ο Εμπορο-Επαγγελματικός Σύλλογος συμφώνησαν πως το 1/3 των εσόδων από το τέλος, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αποδίδεται τοπικά, πρέπει να αυξηθεί σημαντικά – αν όχι να αποδοθεί στο σύνολό του. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για να μπορέσει το νησί να ενισχύσει τις υποδομές του και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα και αποδοτικότερα τους επισκέπτες από τους οποίους ζητείται η καταβολή του τέλους.

Η συζήτηση αποτελεί την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον της κρουαζιέρας και γενικότερα του Τουρισμού στη Σαντορίνη και την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του νησιού.