Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου συνεδρίασε, συζητώντας συνολικά οκτώ θέματα σχετικά με τη λειψυδρία και την Υπηρεσία Ύδρευσης

Κόντρες και διαφωνίες με φόντο τη διαχείριση του νερού

Για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, ήρθε το θέμα της διαχείρισης του νερού, με αρκετά θέματα, συνολικά οκτώ, να αφορούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, στο πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης.

Ένα από τα βασικά θέματα, ήταν η πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας για ανάθεση από το Δήμο Τήνου σε ανεξάρτητο πανεπιστημιακό φορέα μιας ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης υδάτινων πόρων και επίλυσης του προβλήματος τους υδροδότησης νήσου Τήνου με προτάσεις για Βραχυπρόθεσμες, Μεσοπρόθεσμες και Μακροπρόθεσμες λύσεις.

Γ. Σιώτος: "Το "καμπανάκι" απαιτεί να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων του νησιού, για να μη σημάνει συναγερμός"

Τον λόγο για να εισηγηθεί το εν λόγω θέμα, πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Σιώτος, ο οποίος ανέφερε, ότι, "οι ξηρές χρονιές αλλά και η ανοικονόμητη κατανάλωση νερού προκαλούν έντονη λειψυδρία στο νησί μας, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έτσι το έντονο αυτό "καμπανάκι" απαιτεί να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων του νησιού, για να μη σημάνει συναγερμός. Μας έκανε εντύπωση στον νομικό κόσμο, ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στις 16 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε εγκύκλιο για τα φαινόμενα λειψυδρίας και την ορθολογικότερη διαχείριση, τονίζοντας ότι η μείωση των υδατικών πόρων είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης. Ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της επικράτειας λόγω κυρίως, αλλά όχι και αποκλειστικά, του τουρισμού. Επισημαίνει ότι η μείωση των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση. Παράλληλα, κάνει λόγω για αλόγιστη χρήση των υδάτων, στην οποία συμβάλλουν ουσιωδώς, τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανώτατου ορίου, για την ποσότητα που δικαιούνται, οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών".

"Εισηγούμαστε να αναθέσει ο Δήμος μας, σε έναν ανεξάρτητο πανεπιστημιακό φορέα, μία ολοκληρωμένη μελέτη"

Αφού αναφέρθηκε στο πρόβλημα, ο κ. Σιώτος στη συνέχεια μίλησε για την πρόταση της αντιπολίτευσης, για εξεύρεση μία λύσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "με αφορμή τα παραπάνω, είναι ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί και να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο εκτίμησης, αξιοποίησης και διαχείρισης των υδατικών πόρων. Εισηγούμαστε λοιπόν, να αναθέσει ο Δήμος μας, σε έναν ανεξάρτητο πανεπιστημιακό φορέα, λόγου χάρη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου, που έχει μία ειδίκευση και φοβερή φήμη σε αυτό, μίας ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης υδατικών πόρων για την επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης στην Τήνο, με προτάσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Τι λέμε με απλά λόγια. Λέμε, ότι η κλιματική κρίση μας ξεπερνάει, όσο επιμελείς και να είναι η οποία Δημοτική Αρχή. Λέμε με απλά λόγια, ότι θέλουμε έναν ανεξάρτητο πανεπιστημιακό φορέα ειδικευμένο, να μας πει, τι πρέπει να κάνουμε στο νησί για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων, δηλαδή να μη το πει ο Σιώτος που δεν είναι ειδικός,ή η Ψάλτη ή ο Κουσουνάδης, ή ο δήμαρχος, να μας το πει αυτό για να μας βοηθήσει. Με βάσει αυτόν να κάτσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουμε τις αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις του. Πρέπει να ενωθούμε πάρα πολύ, όλοι σε αυτό το θέμα, καθώς βλέπετε πως είναι τα πράγματα. Η διαδικασία για την ανάθεση κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους για να το έχουμε έτοιμο πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν".

Π. Κροντηράς: "Αναρωτιέμαι, εάν σήμερα κάνουμε αποδεκτό αυτό που ζητάτε, τον Μάρτιο θα έχουμε νερό στην Τήνο;"

Την δική του θέση πάνω στο ζήτημα, εξέφρασε στη συνέχεια ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος τόνισε, ότι, "αρχικά να ξεκινήσω ότι είναι θετικό, η αντιπολίτευση να ζητάει τη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που είναι η διαχείριση του νερού. Επίσης, εμείς είμαστε διατεθειμένοι και να ακούσουμε και να συζητήσουμε τις προτάσεις που υπάρχουν. Όμως, πραγματικά διαβάζοντας όλα τα θέματα που κατατέθηκαν από εσάς, δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά, τα οποία θέλω να τα θέσω, μήπως πάρουμε κάποια απάντηση. Σήμερα, το όλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην Τήνο και τα προβλήματα που υπάρχουν, τα έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένα πράγματα, οι γεωτρήσεις κατά την άποψή σας, ο μη έλεγχος των γεωτρήσεων, η μη τοποθέτηση υδρομετρητών και μία συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Αναρωτιέμαι, εάν σήμερα κάνουμε αποδεκτό αυτό που ζητάτε, τον Μάρτιο θα έχουμε νερό στην Τήνο; Τον Μάρτιο, οι επιχειρηματίες, οι δημότες και οι επισκέπτες, θα έχουμε λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας, με τις προτάσεις σας; Απορώ και βλέπω ότι για πρώτη φορά, ο κ. Σιώτος, ότι πολύ επιφανειακά έβαλε το θέμα της κλιματικής αλλαγής που υπάρχει. Θέτετε τόσα θέματα, λες και δεν υπήρξατε 5 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου. Ρωτήσατε ποτέ πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν τη χρονιά που πέρασε; Δεν πιστεύω να κυκλοφορώ μόνο εγώ στα χωρία".

"Η δική σας δουλειά είναι να κάνετε τις προτάσεις σας, αλλά την απόφαση για το πως θα διοικήσουμε, θα την έχουμε εμείς"

Στην πρόταση για την ανάληψη από ανεξάρτητο πανεπιστημιακό φορέα της προτεινούμενης μελέτης, ανέφερε, ότι, "σεβαστές οι απόψεις της μειοψηφίας, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα αλλά η πραγματικότητα είναι μία. Την ευθύνη της ύδρευσης για το νησί την έχει η Δημοτική Αρχή. Θα μπορέσουμε να ακούσουμε όλες τις προτάσεις, αλλά να ξέρετε ότι εμείς έχουμε εκλεγεί, ένα χρόνο πριν, για να διοικήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια τον Δήμο της Τήνου και να αποφασίζουμε εμείς, πως θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Η δική σας δουλειά είναι να κάνετε τις προτάσεις σας, να τις συζητάμε αλλά την απόφαση για το πως θα διοικήσουμε, θα την έχουμε εμείς και εμείς θα κριθούμε, ειδικά για τα ζητήματα του νερού. Επομένως, η λογική η δική μας για την αντιμετώπιση του νερού είναι συγκεκριμένη. Αναφορικά με το θέμα της μελέτης που θέσατε, προσπάθησα να το συζητήσω με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να έχω μία άποψη. Η πρόταση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, τον κ. Σγουρό για το θέμα που θέσατε, είναι ότι ότι μπορεί να ανατεθεί μελέτη διαχείρισης, αλλά υπάρχει ήδη μελέτη διαχείρισης εγκεκριμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία επικαιροποιείται ανά 5 χρόνια. Αν αυτά που προβλέπει αυτή η μελέτη δεν μας καλύπτουν, τότε να πάμε σε ένα πανεπιστήμιο, όπου το πανεπιστήμιο να τονίσω ότι δεν μπορεί να κάνει μελέτη, αλλά ερευνητικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή δίχως περισσότερα στοιχεία, ως Δημοτική Αρχή και χωρίς να έχει γίνει έρευνα της συγκεκριμένης μελέτης και του πανεπιστημίου και τι αποτελέσματα θα έχει, δεν μπορούμε να το συζητήσουμε και να το αποφασίσουμε σήμερα".

Ο κ. Σιώτος αμέσως μετά πήρε το λόγο και με αυστηρό τρόπο, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, είπε, "νομίζω καταλάβαμε κ. δήμαρχε πόσο υποκριτική είναι η στάση σας. Από τη μία αγκαλιάζετε τη μειοψηφία και από την άλλη την κατακεραυνώνετε. Από τη μία οι εισηγήσεις που έχουν από κοινού διαμορφωθεί από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δήμου, πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, εσείς φωτογραφίζεται ότι τις έκανε ο κ. Σιώτος, αποδεικνύοντας όπως το έχω ξαναπεί, ότι αυτό το θέμα χρήζει από εσάς, αντιμετώπιση από ειδικό. Με την ενασχόληση σας με τον Δήμο, το ελληνικό θέατρο έχει χάσει έναν πολύ μεγάλο πρωταγωνιστή. Πρέπει κάτι να γίνει για την Τήνο και το θέμα είναι η πολιτική βούληση".

Α. Ψάλτη: "Ο κ. Κροντηράς δεν θα λύσει το ζήτημα της λειψυδρίας με αλαζονεία και… υδρογεωτρήσεις"

Η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε», Αναστασία Ψάλτη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε, ότι, "ο κ. Κροντηράς, με αλαζονεία, προτάσσοντας το “εγώ” του, δήλωσε ότι αυτός ξέρει, αυτός αποφασίζει, αυτός θα πράξει. Πριν καν ακούσει τις εισηγήσεις μας, προέβαλε ως "μονόδρομο" το δικό του σχέδιο (σ.σ.: για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας της Τήνου). Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει αφαλατώσεις και γεωτρήσεις. Και, βεβαίως, τις αναγκαίες επιδιορθώσεις διαρροών, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ένα σχέδιο κοντόφθαλμης διαχείρισης, ένα σχέδιο από το παρελθόν, που "στέγνωσε" τον υδροφόρο μας ορίζοντα και δεν δίνει λύση για το μέλλον. Ο κ. Κροντηράς κοιτά τη μικροδιαχείριση και χάνει το μέλλον. Μόνο που το μέλλον της Τήνου αφορά όλους μας, είναι το κοινό μας μέλλον. Δεν είναι το αύριο της δημαρχίας Κροντηρά".