Τι απαντά σε επώνυμη καταγγελία, ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη"

Στα "κάγκελα" για τη λειτουργία του βιολογικού

Μία, αν μη τι άλλο, σημαντική καταγγελία πραγματοποίησε ένας κάτοικος και επιχειρηματίας της Κιμώλου, ο οποίος ουσιαστικά καταφέρεται κατά της Δημοτικής Αρχής, για τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια, στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού. Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και έδωσε τις απαντήσεις του για το θέμα.

Συγκεκριμένα ο καταγγέλλων, Νίκος Λογοθέτης, είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή πλησίον του βιολογικού καθαρισμού και αποφάσισε να συντάξει την καταγγελία του, την οποία και συνόδεψε με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό.

"Καταγγέλλω το περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο διενεργείτε, για πολλοστή φορά"

Αρχικά, στην καταγγελία, τονίζει ότι, "με την κατεπείγουσα καταγγελία μου, έχοντας προφανές ενεστώς και άμεσο έννομο συμφέρον, ως ιδιοκτήτης ακινήτου έκτασης 16.000 τ.μ., όπου είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση μου, υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και παραθαλάσσιου έκτασης 4.500 τ.μ., καταγγέλλω το περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο διενεργείται, για πολλοστή φορά στη Κίμωλο, με την ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων του ΒΙΟΚΑ, προς το έδαφος, αλλά και προς το θαλάσσιο περιβάλλον, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και κάθε άλλου αρμόδιου φορέα διαχείρισης της εγκατάστασης του ΒΙΟΚΑ. Ειδικότερα, λόγω προβληματικής λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν κατασκευασθεί τα απαραίτητα κατασκευάστηκα έργα, (απαιτούνταν από την αρχική κατασκευή της εγκατάστασης εδώ και 30 χρόνια), καθώς και τα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά έργα, αλλά και τα έργα βελτίωσης της εγκατάστασης ο ΒΙΟΚΑ άλλοτε υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου, γεγονός που παρατηρείτε ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού με συνέπεια και την αύξηση του όγκου των παραγομένων λυμάτων".

Όσο για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, αναφέρει, ότι, "η κατάσταση αυτή έχει γίνει αφόρητη κατά χρονική στιγμή που σας καταγγέλλω διότι στην εγκατάσταση του ΒΙΟΚΑ, οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές μέχρι και σήμερα δεν έχουν διενεργήσει καμία εργασία βελτίωσης, συντήρησης, εκσυγχρονισμού κ.λ.π., με συνέπεια τα λύματα να διατίθενται ανεξέλεγκτα στην ευρύτερη περιοχή του ΒΙΟΚΑ, διέρχονται από χωράφια, από τους δρόμους από κατοικημένες περιοχές ώσπου να καταλήξουν στην θαλάσσια περιοχή τον Στέντα. Σας επισημαίνω ότι, η εγκατάσταση του ΒΙΟΚΑ βρίσκετε σε τέτοια άθλια κατάσταση σήμερα, όπως αυτό διαπιστώνεται και από τον έλεγχο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. όπου βεβαιώθηκαν 22 παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής".

Η ευθύνη στον Δήμο

Παράλληλα και προσπαθώντας, να εξηγήσει τις ευθύνες του Δήμου, λέει, ότι, "ο Δήμος αδιαφορεί και επιλέγει συστηματικά την εγκατάλειψη της εγκατάστασης του ΒΙΟΚΑ, παρόλο που όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες τον εντέλλουν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και κατασκευές, ώστε η εγκατάσταση να αποκτήσει σύννομη λειτουργία. Ωστόσο αφενός ο Δήμος δηλώνει στο ότι αδυνατεί να προβεί σε νέα έργα κατασκευής του ΒΙΟΚΑ, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης αφετέρου ενώ ο ΒΙΟΚΑ χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα το 2020, με την ένταξή του στο πρόγραμμα "Δίκτυα Αποχέτευσης και Αναβάθμισης της ΕΕΛ" και με την χρηματοδότηση του συνολικού ποσού των 4.827.885,41 ευρώ, από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", όπως αυτό δηλώνεται στη προγραμματική σύμβαση με την Μ.Ο.Δ. Α.Ε., εν τούτοις ο Δήμος Κιμώλου φρόντισε επιμελώς να απεντάξει το έργο του ΒΙΟΚΑ, και να προχωρήσει μόνο σε έργα επέκτασης ύδρευσης και αποχέτευσης, ενταφιάζοντας και καταδικάζοντας ολόκληρο τον ΒΙΟΚΑ πλήρη καταστροφή. Αυτή, η ενέργεια του Δήμου μας αποδεικνύει και την αδιαφορία αλλά και την πλήρη εγκατάλειψη της όλης εγκατάστασης τον ΒΙΟΚΑ και τα αποτελέσματα αυτής της παράνομης αυτής επιλογής. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος του νησιού αλλά και ενέχει άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και διενεργούνται κατά παράβαση των αποφάσεων των περιβαλλοντικών όρων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και την επιβάρυνση και υποβάθμιση της ιδιοκτησίας μου αλλά και της επιχείρησης μου".

Κ. Βεντούρης: "Μπορεί να είναι και μία εικοσαετία, όπου λέει πράγματα που δεν ισχύουν"

Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, έχοντας γνώση της συγκεκριμένης καταγγελίας, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και μεταξύ άλλων, τόνισε, πως, "αυτή η διαδικασία με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία κρατάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να είναι και μία εικοσαετία, όπου λέει πράγματα που δεν ισχύουν. Εμείς το 2019 καταφέραμε να έχουμε μία ένταξη για το δίκτυο ύδρευσης περίπου στα 2,4 εκατ. ευρώ και για το δίκτυο αποχέτευσης και την αναβάθμιση του βιολογικού περίπου 4,8 εκατ. ευρώ. Στην πορεία αυτές οι μελέτες από το πρόγραμμα "Φιλόδημος 1" πήγαν στο "Αντώνης Τρίτσης". Αυτές οι μελέτες έχουν προχωρήσει και έχουν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι δανειακές συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και είχαμε κάνει μία προγραμματική με τη ΜΟΔ Α.Ε. προκειμένου να ελέγξει ως Διευθύνουσα Υπηρεσία τη μελέτη ενοποίησης των δύο έργων γιατί δύο διαφορετικές εργολαβίες δεν μπορούσαν να εκτελεστούν στο ίδιο χωριό, λόγω στενότητας των δρόμων, οπότε έπρεπε να γίνει ένα κοινό έργο".

Παράλληλα τόνισε, ότι, "αυτό υλοποιήθηκε και ο προϋπολογισμός για αυτό το έργο είναι 5,2 εκατ. ευρώ. Άρα αυτή τη στιγμή και μετά τους απαραίτητους ελέγχους είμαστε έτοιμοι και έχουμε κάνει και προγραμματική με τη ΜΟΔ Α.Ε. προκειμένου να προχωρήσει σε δημοπρασία που σε λίγο καιρό θα βγει στον αέρα. Τα άλλα 2 εκατ. αφορούν στα έργα του βιολογικού καθαρισμού, για τον οποίο είχαμε κάνει μία προγραμματική με την Περιφέρεια με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων προκειμένου να αναθέσει τη μελέτη σε μελετητικό γραφείο, όπου κατατέθηκαν όλες οι εργασίες, αλλά ποτέ δεν ελέγχθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού και μετά πέρασαν αρκετά χρόνια, γιατί έπρεπε να γίνει και τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου το νερό να μην πηγαίνει στη θάλασσα αλλά να το χρησιμοποιούμε μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία για απεριόριστη άρδευση".

"Τα έργα είναι δρομολογημένα και ούτως ή άλλως απαιτούνται να γίνουν"

Για την τωρινή κατάσταση και την υλοποίηση του έργου, ο κ. Βεντούρης, υπογράμμισε πως "αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνομιλίες με το Αναπτυξιακό της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, για να μπορέσουμε να κάνουμε νέα προγραμματική προκειμένου να προχωρήσει και το συγκεκριμένο κομμάτι με την εκτέλεση των έργων του βιολογικού. Τα έχω εξηγήσει και στον ιδιοκτήτη ότι δεν απεντάξαμε κάτι, αλλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι κάτοικος της συγκεκριμένης περιοχής και έχει τις δικές του αγωνίες όσον αφορά τις ιδιοκτησίες του, αλλά εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε καλύτερα γιατί έχουμε μία ευαισθητοποίηση με το περιβάλλον. Οπότε είτε δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι γίνεται, είτε βρίσκονται κάποια άλλοι από πίσω και τον καθοδηγούν. Τα έργα είναι δρομολογημένα και ούτως ή άλλως απαιτούνται να γίνουν και είμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση. Απλά του εξήγησα ότι προχωρούν πιο γρήγορα τα δίκτυα και ακολουθούν και τα έργα του ΒΙΟΚΑ".