Το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες κλείνει ένα χρόνο από τη σύστασή του και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Τόνια Παντελαίου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για όσα έχουν γίνει ως τώρα

Ένας χρόνος γεμάτος δράσεις και προσπάθεια

Ένας χρόνος συμπληρώνεται, από τη σύσταση του Δικτύου για Βιώσιμες Κυκλάδες και το σύνθημα που επικρατεί στο στόμα όσων βρίσκονται μέσα σε αυτό, είναι ότι "κάτι αλλάζει".

Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, το Δίκτυο έχει πραγματοποιήσει πολλές και διαφορετικές δράσεις στα νησιά των Κυκλάδων, έχει οργανώσει ημερίδες και εργαστήρια, προκειμένου να ενημερωθούν οι αυτοδιοικητικοί και οι πολίτες, ενώ έχει συντάξει και ένα ψήφισμα για το μέλλον των νησιών, το οποίο έχουν ήδη υπογράψει 1.600 άτομα και με δειλά βήματα, μπαίνει και σε Δημοτικά Συμβούλια, με πρώτο αυτό της Μήλου, το οποίο το αποδέχτηκε πλήρως και χωρίς κάποιες αλλαγές.

Τ. Παντελαίου: "Θα κάνουμε προσπάθεια να ενισχύουμε τα νησιά με τεκμηρίωση και επιστημονικά εργαλεία"

Η οικονομολόγος, εκπαιδευτικός, μέλος της "Κίνησης Πολιτών Πάρου" και μέλος του συντονιστικού του "Δικτύου για Βιώσιμες Κυκλάδες", Τόνια Παντελαίου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το Δίκτυο, που στις 28 Οκτωβρίου, κλείνει ένα χρόνο δράσεων και προσπάθειας και αναφορικά με τα όσα θεωρεί ότι έχουν καταφέρει, μέχρι σήμερα.

"Νομίζω ότι ένα πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε επηρεάσει συνολικά και το Δίκτυο και τα Κινήματα, είναι η όλη πολιτική ατμόσφαιρα. Ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια, αυτός ο αναπτυξιακός μονόδρομος, θεωρούνταν αυτονόητος, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πλέον αρκετά και σημαντικά ερωτήματα. Δηλαδή υπάρχει αρκετός κόσμος, μεταξύ των οποίων και κάποιοι δήμαρχοι, που αναγνωρίζουν και βλέπουν το πρόβλημα, κυρίως αυτά που αφορούν τα θέματα δόμησης και αυτό δεν είναι λίγο. Από εκεί που δεν αντιστεκόταν κανείς και σε τίποτα, το ότι το έχουμε θέσει σαν θέμα, είναι κάτι σημαντικό. Επίσης, το ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας συνεργασίας, μεταξύ νησιών για όλα αυτά που συζητάμε είναι εξίσου σπουδαίο, αλλά για να έχουμε κάποιο σημαντικό και χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι πολύ νωρίς. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε προς αυτή την προσπάθεια και θα κάνουμε προσπάθεια να ενισχύουμε τα νησιά με τεκμηρίωση και επιστημονικά εργαλεία, δεν είναι μόνο να τα λες, πρέπει και να τα αποδεικνύεις", τόνισε η κα. Παντελαίου.

"Κάθε νησί είναι διαφορετικό και δεν είναι στην ίδια κατάσταση"

Παράλληλα, η κ. Παντελαίου, μίλησε για το που θέλει να κινηθεί το Δίκτυο, από εδώ και στο εξής και ξεκινώντας το δεύτερο χρόνο, της δράσης του. Συγκεκριμένα τόνισε, πως, "θέλουμε να συνεχίσουμε προς δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι το πως μπορούμε να επηρεάσουμε τις πολιτικές που ασκούνται και τις αποφάσεις και η άλλη είναι πως μπορούμε να επηρεάσουμε τον κόσμο στα νησιά, τις τοπικές κοινωνίες, για να καταλάβουν, ότι αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικά και τα δύο, γιατί δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάποιες σοβαρές αλλαγές, αν δεν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, το που οδηγούμαστε. Κάτι ακόμα σημαντικό που λέμε και στους δημάρχους, είναι ότι κάθε νησί είναι διαφορετικό και δεν είναι στην ίδια κατάσταση. Για παράδειγμα η Κίμωλος, θέλει περισσότερη ανάπτυξη, ενώ άλλα δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερη, οπότε κάθε νησί έχει διαφορετικές ανάγκες και θέλω. Το σημαντικό είναι ότι συνεργαζόμαστε με πολλούς ανθρώπους και φορείς από διαφορετικά νησιά".

"Έχουμε ήδη ορατές νίκες των προσπαθειών των πολιτών"

Το "Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες", στην ανακοίνωσή του που αφορά στον ένα χρόνο από την σύσταση του, αναφέρει: "Η Κοινωνία των Πολιτών μαζί με την Αυτοδιοίκηση μπορούν να τα καταφέρουν στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διαπιστώνεται μια έντονη δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν σε κυβερνητικές πολιτικές γύρω από θέματα χρήσης του χώρου και αναπτυξιακής στρατηγικής, διατυπώνοντας όχι μόνο αντιρρήσεις αλλά και προτάσεις για μια διαφορετική προσέγγιση αυτού που αποκαλούμε "ανάπτυξη". Ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, αλλά όχι μόνο, αναπτύσσεται μια κινητικότητα που φαίνεται σε κάποιο βαθμό να έχει ήδη σημαντικά θετικά αποτελέσματα και να δημιουργεί ελπίδες για ακόμα περισσότερα. Σε αρκετές περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν οι προσπάθειες των πολιτών ενισχύονται και υποστηρίζονται από τις αυτοδιοικητικές αρχές, έχουμε ήδη ορατές νίκες αυτών των προσπαθειών των πολιτών και αξίζει να τις σημειώσουμε γιατί αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως υπάρχει κι άλλος δρόμος και ότι η επιβολή καταστροφικών παρεμβάσεων στο χώρο μέσα από λογικές real estate δεν είναι μονόδρομος".

Τα σημαντικά σημεία των δράσεων

Αναφορικά με τα όσα έχουν γίνει ως τώρα, αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:

  • Η περσινή κινητοποίηση των πολιτών του «Κινήματος των Παραλιών» ανάγκασε κάποιες υπηρεσίες να κινητοποιηθούν και τελικά την Κυβέρνηση δια του Υπ. Οικονομικών κ. Χατζηδάκη να πάρει μέτρα «τακτοποίησης» και τιμωρίας των μεγάλων παρανομιών. Παρόλο το ότι η νομοθετική ρύθμιση έχει αρκετές «τρύπες» που αφήνουν απροστάτευτα τα παράκτια οικοσυστήματα και τον δημόσιο χώρο από την αρπακτική και κοντόφθαλμη επιχειρηματικότητα και την κλιματική κρίση, εντούτοις, τουλάχιστον στο κομμάτι της αυθαίρετης χρήσης για ομπρελοκαθίσματα, επέβαλλε μια σχετική νομιμότητα

  • Η κινητικότητα των πολιτών στους Δήμους της Αττικής και οι προσφυγές των Δημάρχων στο ΣτΕ κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που έδινε δύο επιπλέον ορόφους σε όσους έβαζαν πράσινο στις ταράτσες των κτιρίων (ο ορισμός του greenwashing) έφερε αναστολή της εφαρμογής του, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις του ΤΕΕ.

  • Οι προσπάθειες ομάδας πολιτών της Σίφνου που κινήθηκαν δικαστικά ενάντια σε σχέδιο λιμενικών έργων στην Σίφνο, πρόσφατα δικαιώθηκαν και το σχέδιο ακυρώθηκε.

  • Οι αντιδράσεις των κατοίκων, των φίλων και του Δήμου Αστυπάλαιας οδήγησε σε αναδίπλωση της κυβερνητικής στάσης αναγκάζοντας τον κ. Ταγαρά να δηλώσει στη Βουλή ότι δεν θα υπογράψει το έκτρωμα που ενέκριναν οι υπηρεσίες του Υπουργείου και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη υιοθετήσει σιωπηρά την πρακτική του να αρνείται την έγκριση ειδικών πολεοδομικών που κατατίθενται από μεγαλο-«επενδυτές», μέχρι την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ).

Το μήνυμα για το μέλλον

Κλείνοντας, την ανακοίνωσή του, το "Δίκτυο" τονίζει, ότι, "ένα χρόνο μετά τη σύσταση του Δικτύου, ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος. Οι μικρές ή μεγάλες επιτυχίες των προσπαθειών των πολιτών και των τοπικών αρχών δεν διασφαλίζουν το αίσιο τέλος. Στην Ίο, στην Αμοργό, στη Σύρο και αλλού υπάρχουν πολύ σημαντικές τοπικές κινήσεις αντίδρασης που αγωνίζονται ήδη για χρόνια, χωρίς προς το παρόν να έχουν επιτύχει τελικά αποτελέσματα. Όμως, ακριβώς η μαζικοποίηση των προσπαθειών και η συνεργασίες που βαθμιαία οργανώνονται, δίνουν μια νέα ελπιδοφόρα δυναμική. Όλοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και την ανθεκτικότητα των νησιών. Υπάρχει άλλος δρόμος για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη. Και ξέρουμε να τον περπατήσουμε".