Εγκρίθηκε και μπαίνει σε εφαρμογή το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον από τον Δήμο Πάρου, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath

Το θαλάσσιο περιβάλλον σε πρώτο πλάνο

Τη θωράκιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος έθεσαν ως στόχο στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, στο οποίο, ουσιαστικά εγκρίθηκε ομόφωνα το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον της εταιρίας Aegean Rebreath, του Δικτύου Μπλε Δήμων, της οποίας ο ∆ήµος Πάρου είναι µέλος.

Θ. Καρποδίνης: "Προτάθηκε το συγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα"

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά, τόνισε, ότι, "η Aegean Rebreath ήρθε στο νησί μας και έκανε κάποιες δράσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Οργανώσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Λύκειο της Παροικιάς, κάναμε καθαρισμό στο βυθό του λιμανιού της Παροικιάς και μετά πραγματοποιήσαμε μία συνάντηση στον Δήμο με κάποιους τοπικούς φορείς. Ουσιαστικά βρισκόμασταν εκπρόσωποι του Δήμου και από τον Σύλλογο Αρχίλοχο που έχει μία περιβαλλοντική δράση και ευαισθητοποίηση. Κάναμε μια διαβούλευση από την οποία βγήκαν κάποια συμπεράσματα και προτάθηκε το συγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα, οπότε προχωράμε στο επόμενο στάδιο το οποίο αφορά την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου".

"Σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών, θα είμαστε πάντα αρωγοί και συμμέτοχοι"

Όσο για τους σκοπούς του Δήμου μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας και της συμμετοχής στο Δίκτυο των Μπλε Δήμων, ο κ. Καρποδίνης, ανέφερε, ότι, "εμείς σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών και επίσης, με όποια πράξη που μπορούμε να υλοποιήσουμε που θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, θα είμαστε πάντα αρωγοί και συμμέτοχοι. Οπότε αυτό που θα υλοποιηθεί είναι ένα μέρος από τα σχέδιά μας και από τι έχουμε σκοπό να κάνουμε. Ο Δήμος Πάρου θα συνεχίσει να βρίσκεται Δίκτυο Μπλε Δήμων γιατί οτιδήποτε αφορά στο περιβάλλον, ανεξάρτητα από ποιος φορέας το υλοποιεί, θα είμαστε δίπλα σε αυτές τις δράσεις, γιατί και σαν Δήμος και σαν παράταξη, έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο ζήτημα. "

Η πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσε τον λόγο στον αντιδήµαρχο Περιβάλλοντος, ο οποίος έθεσε υπόψη του συμβουλίου το προτεινόµενο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον

Από το 2017 η Aegean Rebreath έχει υλοποιήσει περισσότερες από 100 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, έχοντας ως βασικό άξονα την εκτεταμένη διαβούλευση µε τις τοπικές αρχές και τη τοπική κοινωνία. Τα ευρήµατα που έχουν προκύψει οδηγούν σε ξεκάθαρα συµπεράσµατα σχετικά µε το σηµαντικό βαθµό επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος όπως και για το αυξηµένο ενδιαφέρον των κατοίκων για την ανάπτυξη συγκεκριµένων πρακτικών, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα της υποβάθµισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης, αναµένεται να οριστικοποιηθούν για τον κάθε Δήµο κατόπιν επιπρόσθετης διαβούλευσης µε τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία. Οι εννέα προτεινόµενοι άξονες που µπορούν να αποτελέσουν βάση εποικοδοµητικής διαβούλευσης µε τις τοπικές κοινωνίες ενσωματώνοντας παράλληλα τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες, είναι οι εξής:

ιαβούλευση µε την τοπική κοινωνία και αξιολόγηση αναγκών

Η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για κάθε µέλος του δικτύου απαιτεί κοινωνική αποδοχή που θα εξασφαλίσει την ενεργή συµµετοχή του συνόλου των φορέων και θα οδηγήσει στην επιτυχή υλοποίηση του προγράµµατος. Στο πλαίσιο αυτό, η Aegean Rebreath σε συνεργασία µε τους βασικούς εταίρους αναµένεται να δροµολογήσει συναντήσεις µε τους παραγωγικούς φορείς του κάθε δήµου µε στόχο την αξιολόγηση των αναγκών και την καταγραφή προτάσεων. Τα συµπεράσµατα που θα προκύψουν θα συµπληρώσουν το υφιστάµενο προσχέδιο στρατηγικό σχέδιο που θα καθορίσει τόσο τις απαιτούµενες παρεµβάσεις όσο και το βαθµό ενεργοποίησης των τοπικών φορέων.

Επέκταση των Σταθµών Συλλογής θαλάσσιων Απορριµµάτων

Η λειτουργία των Σταθµών Συλλογής θαλάσσιων Απορριµµάτων σε 19 Δήµους σε όλη την Ελλάδα αποτελεί µια επιτυχηµένη πρακτική που έχει αναγνωριστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνολικά, το εθνικό αυτό δίκτυο έχει συµβάλλει στη συλλογή 550.000 ανακυκλώσιµων υλικών και 42 τόνων αλιευτικών εργαλείων. Οι σταθµοί αποτελούν κόµβους υλοποίησης πλήθους δράσεων και ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης αλιέων, επισκεπτών και κατοίκων σχετικά µε την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Παράλληλα, η πρακτική αυτή προωθεί την έννοια της χωριστής διαλογής των ανακυκλώσιµων υλικών όπως και την ιδέα της κυκλικής οικονοµίας.

Εγκατάσταση κατάλληλων κάδων ανακύκλωσης στην παράκτια ζώνη

Σε πολλά νησιά και παράκτιες περιοχές διαπιστώνεται η ύπαρξη ακατάλληλων κάδων για τα απορρίµµατα που παράλληλα αποτελούν και βασικές πηγές ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον (υπερχείλιση, δυνατός αέρας κ.τ.λ.). Το φαινόµενο αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες, συµβάλλοντας παράλληλα στην απαξίωση όποιων εποικοδοµητικών πρωτοβουλιών για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η εγκατάσταση κατάλληλων κάδων αναµένεται να συµβάλλει στην ορθή συλλογή των απορριµµάτων όπως και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

ράσεις απορρύπανσης παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος

Ο άξονας αυτός περιλαµβάνει επιχειρήσεις απορρύπανσης του παράκτιου και υποθαλάσσιου περιβάλλοντος. Προβλέπονται επιχειρήσεις σε λιµάνια, υφάλους και παραλίες µε στόχο την αποµάκρυνση και καταγραφή απορριµµάτων. Πέραν της αποφόρτισης των παράκτιων και υποθαλάσσιων περιοχών, αναµένεται να δροµολογηθεί και η καταγραφή των υλικών που προσφέρει δεδοµένα επιστηµονικού ενδιαφέροντος για τις πηγές ρύπανσης.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Η Aegean Rebreath αναµένεται να αξιοποιήσει το εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτύξει για το σύνολο των εκπαιδευτικών βαθµίδων. Με εργαστήρια και προγράµµατα εξειδικευµένα, τα οποία στοχεύουν στην ενεργοποίηση της µαθητικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας όπως και στην ανάπτυξη µικρο προγραµµάτων, επιδιώκεται η αλλαγή της κουλτούρας όσον αφορά στην κατανάλωση πλαστικών µιας χρήσης. Παράλληλα, µέσω των προγραµµάτων αναδεικνύεται η σηµασία που κατέχει το θαλάσσιο περιβάλλον για την τοπική κοινωνία και οικονοµία.

Ερευνητικές δραστηριότητες

Η Aegean Rebreath στοχεύει στην υλοποίηση πλήθους δράσεων ερευνητικού χαρακτήρα που προσφέρουν πρωτογενή δεδοµένα στις τοπικές αρχές για την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων. Μετρήσεις σχετικά µε την ύπαρξη µικροπλαστικών στις παραλίες, την επιβάρυνση των θαλάσσιων υδάτων από χηµικούς παράγοντες και βαρέα µέταλλα αναµένεται να πραγµατοποιηθούν, µέσω χρήσης εξοπλισµού υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει η Aegean Rebreath.

Καµπάνια για το νερό βρύσης

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διερευνηθεί η καταλληλότητα του νερού βρύσης, προκειµένου να αναπτυχθεί η απαιτούµενη καµπάνια ενηµέρωσης για τον αντίκτυπο των µπουκαλιών εµφιαλωµένου νερού µίας χρήσης. Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα που προσφέρει η βάση δεδοµένων της Aegean Rebreath, τα πλαστικά µπουκάλια εµφιαλωµένου νερού αποτελούν την βασικότερη πηγή ρύπανσης του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος στο σύνολο των µελών του ∆ικτύου Μπλε ∆ήµων. Στο πλαίσιο αυτό, παρεµβάσεις θα µπορούσαν να υπάρξουν σε συνάρτηση πάντα µε την καταλληλόλητα των υφιστάµενων δικτύων και των µονάδων αφαλάτωσης, της διαθεσιµότητας σχετικών µετρήσεων για την ποιότητα του νερού βρύσης κ.τ.λ..

Εγκατάσταση ενηµερωτικών πινακίδων

Ο άξονας αυτός προβλέπει την εγκατάσταση ενηµερωτικών πινακίδων σε συγκεκριµένα σηµεία του νησιού που θα υποδείξουν οι τοπικές αρχές. Θα περιλαµβάνονται σαφή µηνύµατα για τη σηµασία της υπεύθυνης ατοµικής διαχείρισης των απορριµµάτων όπως και δεδοµένα για τον αντίκτυπο της αλόγιστης απόρριψης απορριµµάτων στον κάθε Δήµο. Οι ενηµερωτικές πινακίδες θα στοχεύουν και στην ανάδειξη της ευθύνης των επισκεπτών για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώµατος.

Ανάπτυξη οπτικοακουστικού υλικού

Το σύνολο των δράσεων στον κάθε δήµο θα µπορούσε να αναδειχθεί µέσω ενός mini documentary που θα παρουσιάζει την ενεργό συµµετοχή των τοπικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών όπως και τα αποτελέσµατα των σχετικών προσπαθειών. Το οπτικοακουστικό υλικό θα αξιοποιηθεί περαιτέρω για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των επισκεπτών µέσω teasers και διαφηµιστικών µηνυµάτων.

Ετικέτες: