Αποτυπώνονται ψηφιακά τα Αρχαία Λατομεία
- Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025 - 06:18
Η συζήτηση για τα Αρχαία Λατομεία της Πάρου και τον τρόπο ανάδειξής τους, κρατάει πολλά χρόνια και ειδικότερα όταν υπήρχαν ζητήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα οποία δείχνουν ότι με αργά αλλά σταθερά βήματα, βρίσκουν λύσεις.
Η σημαντική είδηση που έκανε γνωστή ο Δήμος είναι ότι βρίσκεται προ των πυλών η ψηφιακή αποτύπωση και προβολή των αρχαίων υπόγειων λατομείων μαρμάρου στο Μαράθι, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στις 8 Ιανουαρίου 2025, υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου Δυσπρόσιτα Μνημεία Κυκλάδων – Ψηφιακή Τεκμηρίωση και Προβολή, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πρόγραμμα "Νότιο Αιγαίο" 2021-2027 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη του έργου, ανέρχονται σε 400.000 ευρώ και ως ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 02/01/2025 και λήξης η 31/12/2027, ενώ δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Κ. Μπιζάς: "Μια πρωτοβουλία που αναμένεται να ενισχύσει την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας"
Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς σε σχετική δήλωσή του, μετά τη γνωστοποίηση του πολυαναμενόμενου έργου, ανέφερε ότι, "θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο καθώς και τον διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτριο Αθανασούλη, για τη συμβολή τους στην ένταξη αυτού του τόσο σημαντικού έργου για το νησί μας στο πρόγραμμα "Νότιο Αιγαίο" 2021-2027 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αναμφισβήτητα η Ψηφιακή αποτύπωση και προβολή των αρχαίων υπόγειων λατομείων μαρμάρου στο Μαράθι Πάρου, απ’ όπου εξορυσσόταν το παγκοσμίως ξακουστό και μοναδικό στον κόσμο μάρμαρο, ο περίφημος «λυχνίτης» αποτελεί μια πρωτοβουλία που αναμένεται να ενισχύσει την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Θα συντελέσει στην πρόκληση ενδιαφέροντος του κοινού και στην αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, φέρνοντας παράλληλα πιο κοντά το παρελθόν στο παγκόσμιο κοινό".
Α. Κάγκανη: "Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει όλους τους χώρους μέσω αυτού του ψηφιακού υλικού"
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Άννα Κάγκανη μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το συγκεκριμένο έργο και την αναγκαιότητά του για την ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων. Συγκεκριμένα τόνισε ότι "δημιουργήσαμε πριν τρία χρόνια μία ΑΜΚΕ, ειδικά για τα Αρχαία Λατομεία όπου είναι εκπρόσωποι από επτά συλλόγους για να διεκδικήσουμε πράγματα για αυτόν τον ιστορικό χώρο. Το κομμάτι της ψηφιοποίησης ήταν μία δική μας πρόταση την οποία ασπάστηκε ο κ. Αθανασούλης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το έτρεξε μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υπάρχουν κάποια ιδιοκτησιακά ζητήματα για τα λατομεία τα οποία προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε σαν ΑΜΚΕ. Για να γίνει η συντήρηση και η επισκεψιμότητα του χώρου εφικτή, πρέπει να περάσει αρκετό διάστημα για αυτό έως τότε αποφασίσαμε να προτείνουμε την ψηφιοποίηση του χώρου και των στοών. Ο επισκέπτης όταν πηγαίνει στον χώρο των λατομείων δεν μπορεί να τα δει εσωτερικά γιατί τα έχει κλείσει η Αρχαιολογία λόγω επικινδυνότητας. Εμείς έχουμε βάλει νέες πινακίδες στον χώρο και πλέον όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει όλους τους χώρους μέσω αυτού του ψηφιακού υλικού".
Αναφορικά με το που θα μπορεί να δει κάποιος επισκέπτης το υλικό που θα δημιουργηθεί και στο ενδεχόμενο να συνεχίσει και σε άλλα μνημεία η ψηφιοποίηση, είπε ότι "το ψηφιακό υλικό αρχικά θα τοποθετηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού και στη συνέχεια έχουμε ως στόχο να δημιουργηθεί ένας στεγασμένος χώρος, σαν κιόσκι στην περιοχή των λατομείων, για να βλέπουν το υλικό, δίπλα στον ίδιο τον χώρο. Από εκεί και πέρα εμείς ως Δήμος θα θέλαμε να ψηφιοποιήσουμε και άλλα μνημεία και έργα και μέσα σε αυτά είναι το Μουσείο Γλυπτικής "Νίκος Περαντινός" στη Μάρπησσα, στο οποίο βρίσκονται σπουδαία γλυπτά του γνωστού καλλιτέχνη, τα οποία και έχουμε σκοπό να ψηφιοποιήσουμε".
"Φέτος θέλουμε να αφιερώσουμε τις δράσεις μας στα παιδιά και στους εφήβους"
Με αφορμή την επικοινωνία και σε ερώτηση για το πως κύλησε το πρώτο έτος της θητείας της, στη συγκεκριμένη θέση, ανέφερε ότι "η πρώτη χρόνια για μας ήταν δύσκολη καταργήθηκε το νομικό πρόσωπο που ασχολούνταν με τα κομμάτια του Πολιτισμού. Αποτέλεσμα ήταν ας συνενωθούμε με τον Δήμο και από ότι καταλαβαίνετε τα πράγματα δυσκόλεψαν. Τα νομικά πρόσωπα ήταν πολύ πιο ευέλικτα και ειδικά στο οικονομικό κομμάτι. Παρόλα αυτά κάναμε πολύ σημαντικά πράγματα και στοχεύσαμε σε σημαντικές δράσεις, όπως το Δημοτικό Ωδείο, η δημιουργία Φιλαρμονικής, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα εικαστικά εργαστήρια. Παράλληλα κάναμε και πολύ σημαντικές εκθέσεις και ένα σπουδαίο Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής. Αλλά όλα αυτά έγιναν με χορηγίες γιατί υπήρχε μία δυσκολία με τις χρηματοδοτήσεις. Φέτος θέλουμε να αφιερώσουμε τις δράσεις μας στα παιδιά και στους εφήβους και θα κάνουμε τέτοιες δράσεις για να καταπολεμήσουμε την όποια αμφισβήτηση έχουν πλέον τα παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος μας".
Τι αφορά το έργο
Το εν λόγω έργο, επικεντρώνεται στην ψηφιακή αποτύπωση και προβολή μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σε απομακρυσμένες ή δύσκολα προσβάσιμες περιοχές των Κυκλάδων. Περιλαμβάνει τα αρχαία υπόγεια λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι της Πάρου, που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ., καθώς και την αρχαία πόλη και τη γεμάτη επιγραφές Χρυσοσπηλιά στη Φολέγανδρο, από τον 4ο αι. π.Χ.
Όσον αφορά τα αρχαία υπόγεια λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι, οι χώροι θα αποτυπωθούν σε τρισδιάστατα μοντέλα υψηλής ανάλυσης με τριπλό στόχο:
α) την άρτια και με σύγχρονα μέσα τεκμηρίωση των μνημείων για τον εμπλουτισμό των δεδομένων του πολιτιστικού αποθέματος,
β) την ευχερέστερη και ταχύτερη μελέτη τους για την πληρέστερη κατανόησή τους και τη συνακόλουθη παιδευτική διάχυση της γνώσης και
γ) την προβολή τους με ποικίλες σύγχρονες μεθόδους (διαδραστική περιήγηση, τρισδιάστατη εικονική αναπαράσταση, διαδικτυακός τόπος, ψηφιακή εφαρμογή, ενημερωτικά βίντεο, οθόνες αφής) απευθυνόμενες τόσο σε φυσικούς επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάρου όσο και σε απομακρυσμένους επισκέπτες μέσω διαδικτύου.
Σκοπός η ψηφιακή περιήγηση των επισκεπτών
Αναλυτικότερα, παράγονται τρισδιάστατα μοντέλα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στη σημερινή τους κατάσταση και σε ενδεικτική αναπαράσταση του παρελθόντος, στα οποία θα μπορούν να περιηγούνται ψηφιακά και διαδραστικά οι επισκέπτες του νησιού με χρήση ειδικού εξοπλισμού VR περιήγησης που θα εγκατασταθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου. Επιπλέον, παράγονται βίντεο ενημερωτικά για τους χώρους και βίντεο για τη διαδικασία υλοποίησης (“making of”). Για την προβολή των δυσπρόσιτων μνημείων δημιουργείται ειδική ιστοσελίδα και εφαρμογή, όπου παρέχεται το ποικίλο πολυμεσικό περιεχόμενο που παράγεται από την Πράξη (ενημερωτικά κείμενα, εικόνες, βίντεο, μοντέλα περιήγησης).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στον Δήμο Πάρου παραχωρεί η οικογένεια Δαμία τα Αρχαία Λατομεία
2 Οκτ. 2023 - 16:58 - Ενημερωτική εκδήλωση για τα αρχαία λατομεία Πάρου
22 Νοε. 2022 - 19:12 - Έγκριση εργασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού στα αρχαία λατομεία της Πάρου
28 Σεπ. 2022 - 6:18 - Ξανά στο προσκήνιο τα αρχαία λατομεία της Πάρου
14 Σεπ. 2022 - 6:18 - Αρχαία Λατομεία Πάρου: Όχι στην αγοραπωλησία
2 Σεπ. 2022 - 12:46