Συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σίφνου και της "Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ" για την υλοποίηση του εναλλακτικού και πρωτότυπου έργου με την ονομασία, "ST.E.R.N.A"

Σε πρώτο πλάνο η εξοικονόμηση νερού

Σε ένα εναλλακτικό σχέδιο που σκοπεύει να ενισχύσει την εξοικονόμηση υδάτων και την αξιοποίηση του βρόχινου νερού στο νησί της Σίφνου, προχωρά η Δημοτική Αρχή του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε συμφωνητικό συνεργασίας με την "Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ" για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ST.E.R.N.A: STrengthen - Engage - Raise awareness – Network - Activate», το οποίο επιχορηγείται από το Πράσινο Ταμείο.

Το έργο είναι πολύ καινοτόμο και θα δώσει σημαντικά οφέλη στο νησί, ενώ για να επιτευχθεί χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Σκοπός μέσω του νέου συστήματος, είναι να μειωθούν οι ανάγκες υδροδότησης από το κεντρικό σύστημα ύδρευσης του νησιού και από τους υδάτινους πόρους που αυτό αξιοποιεί.

Μ. Ναδάλη: "Θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού"

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" γι' αυτή την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή του νησιού στην πρόταση ST.E.R.N.A., τονίζοντας ότι "στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Σίφνου με την ΑΜΚΕ "Όχι Παίζουμε" για την υλοποίηση του έργου ST.E.R.N.A., πρόκειται να υλοποιηθούν σημαντικές δράσεις που ενισχύουν την πολύπλευρη, εδώ και χρόνια, προσπάθειά μας να τονιστεί το θέμα της σωστής διαχείρισης του νερού και να ευαισθητοποιηθούν όλοι και περισσότεροι καταναλωτές. Οι δράσεις περιλαμβάνουν χαρτογράφηση κτηρίων που διαθέτουν στέρνες/δεξαμένες, ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του ισοζυγίου υδροδότησης, προμήθεια συστήματος τηλεμετρίας στάθμης στέρνας - δεξαμενής, σχεδιασμό και ανάπτυξη cloud-based πλατφόρμας παρουσίασης και επεξεργασίας δεδομένων" είπε η κ. Ναδάλη, ενώ συμπλήρωσε ότι "θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση ενός τοπικού σχεδίου δράσης για το νερό".

Η ιστορία της Σίφνου, με την συλλογή βρόχινου νερού

Η Σίφνος διαθέτει μια διαχρονική, αν και φθίνουσα, κουλτούρα συγκέντρωσης του βρόχινου νερού, αξιοποιώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της σιφναίικης αρχιτεκτονικής, που είναι άσπρα σπίτια με τις επίπεδες οροφές που συλλέγουν το βρόχινο νερό σε στέρνες και ξερολιθιές που συγκρατούν το νερό και το έδαφος. Επιπλέον, από έρευνα που ήδη έχει υλοποιήσει ο Δήμος, διασώζονται μνήμες από το παρελθόν για απλές πρακτικές εξοικονόμησης ύδατος στην καθημερινότητα του Σιφναϊικου νοικοκυριού. Συνεπώς, η εξοικονόμηση ύδατος και η βελτίωση της διαχείρισης του υδάτινου ισοζυγίου σε επίπεδο μονάδας (οικίας, δημόσιου κτιρίου, επαγγελματικού χώρου) είναι κάτι που υπάρχει στην παράδοση του νησιού. Μπορεί να ξαναέρθει στην καθημερινή πρακτική του πληθυσμού, με τη χρήση νέων τεχνολογιών τηλε-παρακολούθησης και διαχείρισης του ισοζυγίου, με μικρές κτηριακές παρεμβάσεις (πχ. επέκταση στερνών) και υποδομές και βεβαίως με την δημιουργία πλαισίου ευαισθητοποίησης και κινήτρων.

Τι πετυχαίνεις με τη διαχείριση του ύδατος

Βελτιώνοντας την διαχείριση του ύδατος (συλλογή βρόχινου νερού, αποθήκευση, κατανάλωση) σε επίπεδο μονάδας, μειώνονται οι απαιτήσεις από το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης του νησιού, κάτι που σήμερα είναι βασικό για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας του συστήματος ύδρευσης και των υδάτινων πόρων που αξιοποιεί. Επιπλέον, η εξοικονόμηση νερού και η βελτίωση της αποκεντρωμένης διαχείρισης του υδάτινου ισοζυγίου, δηλαδή αυτής που γίνεται σε επίπεδο μονάδας (οικίας, δημόσιου κτιρίου, επαγγελματικού χώρου) είναι ζητούμενο για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τους (θερινούς) μήνες οριακής λειτουργίας του συστήματος ύδρευσης, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα, του αυξανόμενου φαινομένου ξηρασίας που συνεπάγεται μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων του νησιού και της ανάγκης μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος και άρα των ενεργοβόρων λειτουργιών του κεντρικού συστήματος ύδρευσης (αφαλάτωση και άντληση). Μειώνοντας τις ανάγκες από το κεντρικό σύστημα μειώνεται και η ενέργεια που το σύστημα δαπανά και άρα το ανθρακικό του αποτύπωμα.

Το έργο ST.E.R.N.A

Κύριος στόχος του έργου είναι η εξοικονόμηση του ύδατος και η βέλτιστη διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου (συλλογή βρόχινου νερού, υδροδότηση από το κεντρικό σύστημα ύδρευσης, αποθήκευση, κατανάλωση) σε επίπεδο υδρευόμενης κτηριακής μονάδας. Σκοπός είναι με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν οι ανάγκες υδροδότησης από το κεντρικό σύστημα ύδρευσης του νησιού και από τους υδάτινους πόρους που αυτό αξιοποιεί, να εξομαλυνθούν οι αιχμές στη ζήτηση που δημιουργούν την πτώση της πίεσης στο δίκτυο τους θερινούς μήνες και, δευτερευόντως, να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα της λειτουργίας του κεντρικού συστήματος.

Που αποσκοπεί το έργο

Συνοπτικά, το έργο ST.E.R.N.A. ενεργοποιεί τον σύγχρονο Σιφναίο πολίτη, επισκέπτη και επαγγελματία να διαχειρίζεται το νερό με βιώσιμο τρόπο και εξοπλίζει τον χώρο του κατάλληλα ώστε να βελτιστοποιήσει τη χρήση της στέρνας και της δεξαμενής του. Το έργο χτίζει πάνω στη παράδοση του νησιού γύρω από την εξοικονόμηση νερού και τους τρόπους συλλογής βρόχινου νερού και κυκλικής οικονομίας σε επίπεδο νοικοκυριού. Επαναφέρει αυτές τις πρακτικές με σύγχρονο τρόπο (νέες τεχνολογίες και μεθόδους) στη ζωή ενός τόπου που τις έχει ανάγκη μα διαρκώς απομακρύνεται από αυτές. Δοκιμάζει και μετρά την αποτελεσματικότητά τους εφαρμόζοντάς τις σε 10 κτήρια και δημιουργεί μια κοινότητα πολιτών, που στηρίζει επιστημονικά-τεχνικά και με τους οποίους συν-σχεδιάζει την επέκταση του έργου.

Ευαισθητοποίηση και Βιωσιμότητα

Βασικός στόχος του έργου ST.E.R.N.A είναι να ενισχύσει την εξοικονόμηση του ύδατος και την αξιοποίηση του βρόχινου νερού στο νησί. Προς αυτή τη κατεύθυνση, δίνει σε ιδιοκτήτες των 10 επιλεγμένων κτηρίων του νησιού (κατοικιών, δημοσίων κτηρίων, σχολείων, ξενοδοχείων) τη δυνατότητα τηλε-παρακολούθησης της καθημερινής τους εξοικονόμησης και επιστημονική-τεχνική στήριξη για τον σχεδιασμό αύξησης των επιδόσεών των κτηρίων αυτών. Ο σχεδιασμός αυτός εμπεριέχεται στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης που αφορά το ευρύτερο τοπικό κοινωνικό σύνολο, καθώς περιλαμβάνει οδικό χάρτη βιώσιμης επέκτασης του προγράμματος των 10 κτηρίων και σε άλλα κτήρια του νησιού.

Με βάση τα κριτήρια αυτά θα επιλεγούν 10 κτήρια που διαθέτουν στέρνες ή/και δεξαμενές. Τα κτήρια θα είναι σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια, καθώς και ξενοδοχεία και άλλα ιδιωτικά κτήρια (κατοικίες, επιχειρήσεις). Η ομάδα του ST.E.R.N.A και οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των κτηρίων αυτών θα παρακολουθούν το ισοζύγιο υδροδότησης - συλλογής βρόχινου νερού - αποθήκευσης - κατανάλωσης νερού σε κάθε ένα από αυτά τα 10 κτήρια κατά τη διάρκεια του συνολικού έργου. Σε ένα επιλεγμένο κτήριο, κατά προτίμηση δημόσιο, θα υλοποιηθεί πιλοτικά αρχιτεκτονική/υδραυλική επέκταση και υδραυλική ενίσχυση της υπάρχουσας στέρνας.