Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη
- Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025 - 06:18
Αμείωτες συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των πολιτών, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και μάλιστα να μην αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού.
Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν σημειωθεί τέσσερις σεισμικές δονήσεις μεγαλύτερες των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο 48ωρο είχαν υπάρξει και περισσότερες από 200 άλλες, μικρότερης έντασης.
Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης, η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου προχώρησε σε νέα σύσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής, όπου αποφασίστηκαν και άλλα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας.
Με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο σεισμολόγος και νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή, ενώ γνωστοποίησε την εγκατάσταση νέων σεισμογράφων τόσο στη νησίδα Άνυδρο, όσο και στη Σαντορίνη.
Νέα σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτήρια τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παραπάνω επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι για να επανεξετάσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο νησί της Σαντορίνης.
Κώστας Παπαζάχος: “Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού”
Στη Σαντορίνη βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής και ο σεισμολόγος και νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα, σχολίασε πως αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει σε εξέλιξη ένα φαινόμενο που χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης.
“Στην αρχή ήταν μία μικρή σεισμική ακολουθία που δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, όμως μέσα στα επόμενα 24ωρα το φαινόμενο επιδεινώθηκε πάρα πολύ, με δεκάδες σεισμούς της τάξεως των τεσσάρων Ρίχτερ και με μία επέκταση στον χώρο. Δηλαδή υπάρχουν χαρακτηριστικά πολύ έντονης προσεισμικής ακολουθίας σε μια περιοχή με πολλά ενεργά ρήγματα. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα στη φύση, ξεκινάει μία ψιχάλα και μετά μετατρέπεται σε βροχή”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.
Μάλιστα, ο γνωστός σεισμολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στη Σαντορίνη.
“Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, καθώς πρώτον η περιοχή που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη σεισμικότητα είναι μεγάλη και δεύτερον τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι σημαντικά. Αυτός είναι ο λόγος. Αναμφίβολα δεν περιμένουμε με βεβαιότητα κάποιον μεγάλο σεισμό, ωστόσο όταν είσαι σε μία περιοχή το πρώτο πράγμα που ρωτάει η πολιτεία είναι ποια είναι η σεισμικότητά της και ποια τα δυσμενέστερα σενάρια. Δεν είναι μία περιοχή με μικρά ρήγματα που δεν μπορούν να δώσουν κάτι μεγάλο, εδώ μιλάμε για μία περιοχή με μεγάλα ρήγματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός σεισμολόγος.
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε πως η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών δεν σχετίζεται με την όποια ηφαιστειακή διέγερση υπάρχει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.
“Εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε μία ηφαιστειακή διέγερση στην περιοχή της καλντέρας που δίνει μικρούς σεισμούς. Αυτή είναι μία διέγερση παρόμοια με αυτή που υπήρχε το 2011-2012 και είναι μία αργή εξέλιξη από μόνη της. Η εξέλιξη αυτή δεν έχει καμία άμεση σχέση με την τεκτονική δραστηριότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ανύδρου. Τα δύο φαινόμενα, όμως, μπορεί να επηρεάσουν το ένα το άλλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη”, δήλωσε ο κ. Παπαζάχος.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ κάλεσε τους κατοίκους της Σαντορίνης να μην πανικοβάλλονται με τα όσα μπορεί να ακούγονται αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τους, ωστόσο τους προέτρεψε να ακολουθούν πιστά τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί.
“Όταν έχουμε μία έντονη σεισμική δραστηριότητα σε μία περιοχή, λαμβάνονται μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να ακολουθούνται πιστά. Πρώτον γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού και δεύτερον ακόμα και αν δεν έχουμε έναν ισχυρό σεισμό – που είναι και το πιο πιθανό σενάριο - μπορεί να σημειωθεί ένας ενδιάμεσου μεγέθους σεισμός της τάξης των 5 Ρίχτερ, που μπορεί να προκαλέσει πανικό, αλλά και κάποια φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι κατολισθήσεις. Όταν λοιπόν δίνουμε οδηγίες να μην υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμών σε κλειστούς χώρους είναι γιατί η διαχείριση αυτού του πληθυσμού είναι πολύ δύσκολη. Όταν λαμβάνουμε τέτοια μέτρα δεν είναι γιατί σίγουρα περιμένουμε κάποιο ακραίο σενάριο, δεν θα πρέπει να “φουσκώνουμε” τα πράγματα. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Τοποθέτηση νέων σεισμογράφων σε Σαντορίνη και Άνυδρο
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαζάχος, μέσω της εφημερίδας, γνωστοποίησε πως βρίσκεται ήδη από την Κυριακή στη Σαντορίνη, προκειμένου να εγκαταστήσει νέους σεισμογράφους στην περιοχή.
“Είχαμε ούτως ή άλλως προγραμματίσει να μεταβούμε στη Σαντορίνη στο τέλος της εβδομάδας. Μετά την τελευταία ακολουθία θα πάμε αύριο (σήμερα) με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής στην Άνυδρο για να εγκαταστήσουμε έναν σεισμολογικό σταθμό, προκειμένου να έχουμε ακριβέστερα επίκεντρα και να μπορούμε να δώσουμε πιο ακριβείς πληροφορίες για τη γεωμετρία και την εξέλιξη της ακολουθίας. Aπό την Τρίτη και την Τετάρτη θα εγκαταστήσουμε και άλλους σεισμογράφους στο νησί της Σαντορίνης.
Μάλιστα, με την ευκαιρία της επισκέψεώς του, ο κ. Παπαζάχος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους τoυ νησιού, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νάξος: Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με τον Ευθύμιο Λέκκα για τους σεισμούς
6 Φεβ. 2025 - 8:17 - Καθημερινή ενημέρωση και εγρήγορση για τα σεισμικά φαινόμενα
6 Φεβ. 2025 - 6:20 - Σαντορίνη: Ενημέρωση των επισκεπτών για την αποφυγή επικίνδυνων σημείων
4 Φεβ. 2025 - 19:04 - Τσελέντης για Σαντορίνη: Όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του
4 Φεβ. 2025 - 11:58 - Καμία ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη
31 Ιαν. 2025 - 6:19