Γεμάτη αγωνία η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Στο επίκεντρο οι ανάγκες των εργαζομένων στις κατασκευές

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Θήρας, Βασίλης Χατζηπέτρος

Όσο η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, τόσο και ο φόβος παρατείνεται, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι από το νησί της Σαντορίνης και των νότιων Κυκλάδων γενικότερα, να έχουν ήδη αποχωρήσει από τα νησιά που πλήττονται, με αποτέλεσμα πολλές εργασίες, ειδικά στον οικοδομικό τομέα, να έχουν μείνει στη μέση, λόγω και της απόφασης για την παύση των εργασιών.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, που εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο κλάδο, κρούει το "κώδωνα" του κινδύνου, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση να "πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν".

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αναφέρει ότι:

"Η σεισμική δραστηριότητα στα νησιά των Νοτίων Κυκλάδων θέτει σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν.

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες των προβλημάτων που ανακύπτουν. Η αναστολή των εργασιών στην περιοχή των νοτίων Κυκλάδων πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων που διακόπτουν την εργασία τους, των εκατοντάδων οικοδόμων και άλλων εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις, συντηρήσεις κλπ. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα πως θα στηρίξει όλους αυτούς τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί την καταβολή έκτακτου επιδόματος για τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις κατασκευές. Αναλόγως το χρονικό ορίζοντα της σεισμικής δραστηριότητας θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη οικονομική στήριξη. Ανάλογη στήριξη θα πρέπει να υπάρξει για όλους τους μισθωτούς και επαγγελματίες που πλήττονται από την κατάσταση που έχει προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου με επίκεντρο την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων:

  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι μηχανισμοί και υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και διαφυγή του πληθυσμού.

  • Να καλυφθούν τα κενά σε νοσοκομεία, δομές Υγείας, με υλικοτεχνικό υλικό και το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο.

  • Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για άμεσο αντισεισμικό έλεγχο υποδομών, σχολικών κτιρίων, δομών Υγείας, ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών για να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί με τον καταλληλότερο τρόπο ο οποιοσδήποτε κίνδυνος διαπιστωθεί".

"Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί άμεσα η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα"

Η ανακοίνωση συνεχίζει, τονίζοντας ότι "τα φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός, μπορεί να μην μπορούν με ακρίβεια να προβλεφθούν ούτε να αποτραπούν, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής του λαού.

Οι ανάγκες και η ασφάλεια της ζωής του λαού δεν μπορούν να εξαρτώνται από την πολιτική του «πάμε και όπου βγει», που αποδεδειγμένα υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με καταστροφικά αποτελέσματα. Στο επίκεντρο πρέπει να μπουν οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε, για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε και αυτό οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε πραγματικότητα".

Η σύσταση του Συλλόγου Μηχανικών Επαρχίας Θήρας

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος Μηχανικών που δραστηριοποιείται στο νησί, είχε εκδώσει ανακοίνωση-σύσταση για τη διακοπή οικοδομικών εργασιών λόγω σεισμικής δραστηριότητας, η οποία ανέφερε αναλυτικά ότι:

"Κάθε εργοταξιακός χώρος παρουσιάζει αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ο οποίος αυξάνεται λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών. Εργασίες σε ύψη, σε σκαλωσιές, κοντά σε πρανή εκσκαφών και όχι μόνο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Για το λόγο αυτό, ως Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Θήρας συστήνουμε τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών σε όλη την Επαρχία Θήρας, για όσες μέρες παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα".

Β. Χατζηπέτρος: "Στον δικό μας τομέα θεωρώ αδύνατο να μην αφήσει κάποιο αποτύπωμα όλο αυτό"

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Θήρας, Βασίλης Χατζηπέτρος μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο νησί και για το ποιος θεωρεί ότι θα είναι ο συνολικός αντίκτυπος.

"Στο νησί οι οικοδομικές εργασίες για προληπτικούς λόγους έχουν διακοπεί και χωρίς να είναι διασταυρωμένο, μου έφτασε μία ενημέρωση ότι μέχρι και τις 14 Φλεβάρη θα ισχύσει η απαγόρευση για όλο το νησί, εκτός από τη περιοχή της καλδέρας, στην οποία θα συνεχιστεί για περισσότερο διάστημα. Κατά τα άλλα, έχουμε την εντύπωση στο νησί ότι σιγά σιγά πάμε για εκτόνωση του φαινομένου, καθώς το Σάββατο είχαμε μόνο έναν σεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ και δεν καταλάβαμε κάποια άλλη σημαντική δόνηση. Υπάρχει ακόμα ανησυχία αλλά πλέον δεν έχουμε πολύ σημαντικές δονήσεις", τόνισε αρχικά, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε πως "σαν αρχιτέκτονας δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα τι αντίκτυπο θα έχει όλο αυτό στο νησί, καθώς αυτό μπορούν να το γνωρίζουν καλύτερα όσοι ασχολούνται με το τουριστικό κομμάτι. Πάντως στον δικό μας τομέα θεωρώ αδύνατο να μην αφήσει κάποιο αποτύπωμα όλο αυτό, αλλά επειδή ο τουρισμός έχει κάποιες "μαγικές ιδιότητες" πολλές φορές ξεχνάμε τι έχει συμβεί και βαδίζουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι, όπως τη περίοδο της πανδημίας. Πάντως στο κομμάτι της οικοδομής αφήνει μία ανησυχία".

"Η αλήθεια είναι ότι μένουν λίγο ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι στην οικοδομή και χρειάζονται κάποια στήριξη"

Την ίδια ώρα και αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και εφόσον τα επαγγέλματα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, υπογράμμισε ότι "η αλήθεια είναι ότι μένουν λίγο ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι στην οικοδομή και χρειάζονται κάποια στήριξη. Όπως αν έρχονταν κάποιος σεισμόπληκτος ο οποίος θα χρειάζονταν κάποια στήριξη μετά το σεισμό έτσι και οικοδόμος που μένει χωρίς δουλειά αναγκαστικά χρειάζεται μια στήριξη η οποία είναι απαραίτητη. Πρέπει να τους δοθεί μία αποζημίωση έστω και επιφανειακή, μιας και υπάρχει έκτακτη ανάγκη, καθώς το νησί έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη. Εμείς βγάλαμε μία σύσταση να μη γίνονται οικοδομικές εργασίες, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Δήμο Θήρας, καθώς με τις δονήσεις το ίδιο το κτήριο μπορεί να μη καταλαβαίνει τίποτα, αλλά αυτός που βρίσκεται επάνω στη σκαλωσιά, οπωσδήποτε είναι πολύ πιο ανασφαλής. Να γνωρίζετε ότι και από μόνοι τους οι οικοδόμοι, μόλις οι δονήσεις ξεκίνησαν να είναι συχνές και ισχυρές, έφυγαν από τις εργασίες τους και έφυγαν και από το νησί λόγω του φόβου που επικρατούσε. Θεωρώ λογικό ότι ζητούν μία αποζημίωση από την κυβέρνηση και εύχομαι να τους δοθεί."