Συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Άνδρο

"Αντάρτικο" μελών της πλειοψηφίας

Με τις απώλειες για την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη, αλλά και με την αποχώρηση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, σηματοδοτήθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Άνδρο.

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών

Στο νησί της Άνδρου πραγματοποιήθηκε η 9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, με την παρουσία από πλευράς κυβέρνησης του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών, κ. Αθανασίου, και Γ.Γ. Ισότητας, κ. Κόλλια. Από πλευράς κοινοβουλίου του βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου, του Αντιπεριφερειάρχη, Αττικής κ. Μανιάτη, του Δημάρχου Άνδρου, κ. Γλυνού, καθώς και αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων, καθώς και κατοίκων της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τρέχοντα και επίκαιρα θέματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης τέθηκαν τα σημαντικότερα θέματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, διαρθρωτικά θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το σώμα απασχόλησαν ανάμεσα στα άλλα, δύο επίκαιρα θέματα που αφορούσαν το νησί της Άνδρου και συγκεκριμένα η έγκριση της Διαβαθμιδικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ν.ΑΙ. και του Δήμου της Άνδρου για την εκπόνηση μελετών, την επίβλεψη έργων και τη διοικητική τους υποστήριξη, καθώς η ανάπτυξη της μελέτης του χωροταξικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσον αφορά κυρίως το νησί της Άνδρου. Τα συγκεκριμένα θέματα αναπτύχθηκαν διεξοδικά κυρίως από τον Δήμαρχο της Άνδρου. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε την υιοθέτηση της συγκεκριμένης μελέτης και για τα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης, τέθηκε το θέμα των αντικειμενικών αξιών, το οποίο είχε αναβληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχε διεξαχθεί στη Σαντορίνη.

Με πρόταση του Περιφερειάρχη συστάθηκε επιτροπή, αποτελούμενη από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, Γιώργο Πουσσαίο και Φώτη Χατζηδιάκο, την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ανδριάνα Μπαφίτη, τον Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Κουκά, οι οποίοι ανέλαβαν να επεξεργαστούν τις τιμές των αντικειμενικών αξιών και τον τρόπο υπολογισμού τους, η οποία ποικίλλει ανά περιοχή και να υποβάλλουν το σχετικό σχέδιο προς έγκριση στις αρμόδιες Αρχές.

Ρευστή η πλειοψηφία

Ωστόσο, τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στιγμάτισε το “αντάρτικο” έξι συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι καταψήφισαν το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, Αντώνης Χατζηιωάννου, για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Γιώργος Γκούφας, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Νάξου, Λάζαρος Θεόφιλος, ο εντεταλμένος Μυκόνου, Βασίλης Μαργάρας, ο εντεταλμένος Τήνου, Ματθαίος Βίλλας και ο Γιώργος Καμπανής ψήφισαν λευκό.
Ακόμα πιο σκληρή γραμμή, τράβηξε ο περιφερειακός σύμβουλος της Καλύμνου, Γιώργος Κατσοτούρχης, ο οποίος όχι μόνο καταψήφισε την πρόταση της παράταξής του, αλλά ψήφισε στη συνέχεια την πρόταση που κατέθεσε η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Η εξέλιξη αυτή, επιχειρήθηκε να μην πάρει διαστάσεις, αλλά έγινε γνωστή από τα μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας, οι οποίοι πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις από την πρόταση που κατέθεσε η παράταξή τους, με το αιτιολογικό ότι το ψήφισμα δεν εξέφραζε την σημερινή κατάσταση του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Ψάχνουν για συμμαχίες

Ορισμένοι από τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, διότι, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, άτομα της ίδιας παράταξης με αφορμή τη δήλωση του Γιάννη Μαχαιρίδη ότι δε θα ξανά θέσει υποψηφιότητα, ψάχνουν να δημιουργήσουν συμμαχίες από την τριτοκομματική κυβέρνηση, προκειμένου να έχουν έτοιμο το έδαφος για τις εκλογές του 2014.

Αποχώρηση της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”
Τέλος, η αποχώρηση των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, κατά την εξέλιξη του περιφερειακού συμβουλίου στην Άνδρο, ήταν ακόμη ένα γεγονός που σημάδεψε τη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, πριν την τοποθέτησή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι τηςσυγκεκριμένης παράταξης, Παύλος Χρυσαφίδης και Νεκτάριος Σαντορινιός, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, η οποία με πραξικοπηματικό τρόπο, όπως τόνισα, έκλεισε τη δημόσια τηλεόραση, φιμώνοντας τη δημοκρατία στον τόπο μας και απολύοντας 2690 εργαζόμενους.