Ένας ανύπαρκτος θεσμός
- Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Την τοποθέτηση νέου προσώπου στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, αποφάσισε η κυβέρνηση.
Έτσι μετά από πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, τη θέση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ζωίδης.
Τα νέα του καθήκοντα θα αναλάβει εντός των επόμενων μερών, αφού επιλυθούν όλα τα διαδικαστικά θέματα και συγκεκριμένα μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.
Να σημειωθεί ότι ο κ Ζωίδης θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Σπιλάνη, ο οποίος κατέλαβε τη θέση έπειτα από πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Σπιλάνης εγκατέλειψε τη θέση του Γενικού Γραμματέα, αμέσως αυτή μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση.
Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, όμως η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής παραμένει μόνο στα “χαρτιά” αφού εδώ και πολλά χρόνια είναι ένας ανύπαρκτος θεσμός, μακριά από τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε.
Ο ρόλος για τον οποίο ιδρύθηκε
Το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ιδρύθηκε το 1985, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το 2009 το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συγχωνεύθηκε με το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υπάγεται στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας. Η θεσμοθέτηση και λειτουργία της Γενικής Γραμματείας επιβάλει την εναρμόνιση και προσαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στην περιοχή του Αιγαίου. Κύρια δράση της Γενικής Γραμματείας, σύμφωνα με το κείμενο της ίδρυσής του, είναι ο συντονισμός και κινητοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στα πλαίσια των κυβερνητικών δράσεων στο Αιγαίο.
Οι στόχοι της Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τα τελευταία χρόνια Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα θέματα, όπως:
- Η υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπονται για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.
- Η άμεση και αποτελεσματική εισήγηση στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό των κυβερνητικών μέτρων που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς οι νησιωτικές κοινωνίες.
- Η αξιοποίηση και διάδοση της Αιγαιακής πολιτισμικής κληρονομιάς.
- Η διαμόρφωση του Αρχιπελάγους σε μια ενιαία περιοχή που χαρακτηρίζεται από οικονομική και κοινωνική ευημερία μέσω της εφαρμογής διαφοροποιημένων στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης για το κάθε νησί.
Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς
Στα 28 χρόνια λειτουργίας του στο υπουργείο Αιγαίου υπηρέτησαν 13 υπουργοί, 8 του ΠΑΣΟΚ και 5 της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτος υπουργός ήταν ο Κοσμάς Σφυρίου του ΠΑΣΟΚ και τελευταίος ο Αριστοτέλης Παυλίδης της Ν. Δημοκρατίας. Την πιο μακροχρόνια θητεία είχε ο Νίκος Σηφουνάκης, διάρκειας σχεδόν τεσσάρων ετών και την πιο σύντομη είχε ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, που θήτευσε μόλις τρεις μήνες και έξι μέρες. Από τους 13 υπουργούς μόνο μία ήταν γυναίκα, η Ελισάβετ Παπαζώη. Επίσης, από τη θέση του Υπουργού Αιγαίου πέρασε και ένας πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Οι διατελέσαντες υπουργοί Αιγαίου και οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου ήταν οι:
- Κοσμάς Σφυρίου 1985-1987
-Πέτρος Βάλβης 1987-1988
-Ευάγγελος Γιαννόπουλος 1988-1989
- Μανόλης Κεφαλογιάννης 7/07/1989-13/1-/1989
- Αντώνης Φούσσας 1989-1990
- Γιώργος Μισαηλίδης 1990-1991
- Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 1991-1993
- Κώστας Σκανδαλίδης 1993-1994
- Αντώνης Κοτσακάς 1996-1999
- Σταύρος Μπένος 1999-2000
- Νίκος Σηφουνάκης 2000-2004
- Αριστοτέλης Παυλίδης 2004-2007
- Πάνος Καμμένος 2007-2009
- Δημήτρης Χαλκιώτης 1/01/2010-29/09/2010
Ο σκοπός που ουδέποτε επιτελέστηκε
Οι πολιτικές διακηρύξεις για την ανάπτυξη εκ μέρους του ελληνικού κράτους μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, παρέμειναν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στο επίπεδο των διακηρύξεων. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αναλαμβάνονται με σκοπό όχι μόνο την ανακούφιση, αλλά και τη μακρόπνοη αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτών, είναι και ποσοτικά και ποιοτικά ανεπαρκείς. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο μετά την υποβάθμιση σε Γενική Γραμματεία, αφού το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν είχε απολύτως καμιά σχέση και συνάφεια με τη νησιωτική πολιτική.
Καμία, μα καμία απόφαση δεν υλοποιήθηκε για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Καμία, μα καμία πρόταση δεν κατατέθηκε από πλευράς της Γενικής Γραμματείας για την επίλυση προβλημάτων. Συνεχίζει να παραμένει μία “διακοσμητική” Γραμματεία η οποία χρησιμοποιείται ως “κρησφύγετο” πολιτικών σκοπιμοτήτων και βολέματος κομματικών και κυβερνητικών ημετέρων.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο, για ποιο λόγο παραμένει σε λειτουργία η συγκεκριμένη Γραμματεία, αφού δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης
Μπορεί να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά στη συνεχεία ευτελίστηκε και ως θεσμός, αλλά και ως όργανο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία της ως έχει, διότι, παρ' όλο που έχει μείνει στο απυρόβλητο, θεωρείται ως ένα μέγα “σκάνδαλο”.
Οι λύσεις είναι δύο. Πρώτον να παρθεί μία γενναία απόφαση από πλευράς κυβέρνησης, λίγο δύσκολο τη δεδομένη περίοδο, για την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας προκειμένου να ασκήσει το ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε. Δεύτερον, να καταργηθεί και οι αρμοδιότητες, αν υπάρχουν, να μεταφερθούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ή σε όποιο άλλο υπουργείο. Έτσι και αλλιώς ο βασικός σκοπός, δηλαδή η υλοποίηση σχεδιασμού και δράσεων για τη νησιωτικότητα, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα
13 Νοε. 2024 - 9:53 - Υδροπλάνα: Δημιουργία 54 νέων υδάτινων πεδίων στο Αιγαίο
31 Ιουλ. 2024 - 19:35 - Νέα Αριστερά: "Εμπαιγμός κτηνοτρόφων νησιωτικής Ελλάδας από την Κυβέρνηση"
29 Μαρ. 2024 - 8:31 - Η γνώμη των νησιωτών για περιβάλλον, απορρίμματα και ΑΠΕ
24 Νοε. 2022 - 6:20 - "Δε λήφθηκε υπ όψιν η απόφασή μας"
22 Ιαν. 2014 - 6:10