Ένταση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο

Αυτοδιοικητική “μπόρα”

Αξιολόγηση και τροποποίηση οργανισμού λειτουργίας τα ουσιαστικά θέματα

Η ενημέρωση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου αναφορικά με την πορεία των έργων του φράγματος της Κρητηνίας και της γέφυρας της Κρεμαστής “πυροδότησαν” τη λογομαχία που προκλήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ανάμεσα στον ίδιο και τον π. Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη.

Με φόντο την έντονη αντιπαράθεση, η οποία οφείλεται στο γεγονός πως ο κ Χατζημάρκος δήλωσε ότι το δεύτερο έργο δεν έχει αδειοδότηση σύμφωνα με το ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου και άρα είναι στάσιμο, εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του οργανισμού λειτουργίας της ΠΝΑΙ ενώ, το σώμα εξέφρασε την ομόφωνη στήριξή του και στα αιτήματα κατά της αξιολόγησης με ποσόστωση των δύο Συλλόγων υπαλλήλων από τις περιφερειακές ενότητες Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.

Τονίζεται, πως στην ενημέρωση του κ. Χατζημάρκου, ο Γιάννης Μαχαιρίδης απάντησε πως όσα υποστηρίζει δεν ισχύουν καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στο προεδρείο, την ίδια στιγμή που ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε, πως δεν προτίθεται να υλοποιήσει παράνομα έργα για να ικανοποιήσει τη λεβεντιά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Τα ανωτέρω παρουσιάζονται από την ημέρα της συνεδρίασης στην ηλεκτρονική έκδοση της “Κοινής Γνώμης”.

Αντιδρούν στο “κούρεμα” υπαλλήλων

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας πραγματοποίησαν αποχή από τα καθήκοντά τους το πρωί της Παρασκευής, ενώ παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους αλλά και τη διαφωνία τους ως προς την προωθούμενη αξιολόγηση. Ο γραμματέας του Συλλόγου από τις Κυκλάδες, Θανάσης Δρόσος, κάλεσε τους περιφερειακούς συμβούλους να στηρίξουν τον αγώνα τους, εξηγώντας ταυτόχρονα, πως η αξιολόγηση με ποσοστώσεις που επιβάλλει a priori η κυβέρνηση, όχι μόνον είναι άδικη, αλλά “ανοίγει” το δρόμο για νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις. Ο κ. Δρόσος διευκρίνισε πως σε μία ήδη υποστελεχωμένη Περιφέρεια, αυτή η πολιτική είναι καταστροφική τόσο για τους νησιώτες, όσο και για τους υπαλλήλους.

Το σύνολο των εκπροσώπων των παρατάξεων υπεραμύνθηκαν των αιτημάτων των υπαλλήλων και πρόκειται να εκδοθεί μία κοινή απόφαση μέσω της οποίας θα διατυπώνουν τη στήριξή τους, ενώ και ο Γιώργος Χατζημάρκος, στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως θα μεταφέρει τη θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στο συλλογικό όργανο των Περιφερειών, την ΕΝΠΕ, με σκοπό να χαραχθεί κοινή γραμμή. Τέλος, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Δρόσο να δηλώσει πως η εν λόγω αποχή, δεν απευθύνεται στη διοίκηση της ΠΝΑΙ, αναφορά στην οποία προέβη ο κ. Δρόσος, διασαφηνίζοντας πως η αντίθεση των υπαλλήλων έγκειται στη διαφωνία για το άδικο μέτρο της αξιολόγησης.

Συμπεριφορές... τύπου “american bar”

Υπό τη “σκιά” της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κ. Χατζημάρκο και τον αρμόδιο προϊστάμενο των Τεχνικών Έργων στις Κυκλάδες, εγκρίθηκε στη συνέχεια, ο τροποποιημένος οργανισμός λειτουργίας, που εισηγήθηκε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης. Αιτία της λογομαχίας αποτέλεσε η “αυθαίρετη” τοποθέτηση του υπαλλήλου στη συνεδρίαση, ο οποίος δεν πήρε το λόγο με τη συναίνεση του προέδρου, με τον κ. Χατζημάρκο να κάνει λόγο για συμπεριφορές που παραπέμπουν σε “american bar”, χαρακτηρισμό τον οποίο απέρριψε ο αρμόδιος υπάλληλος, ανταπαντώντας προς τον Περιφερειάρχη πως τόσο ως πρόσωπο, όσο και ως υπάλληλος, δεν έχει δώσει δικαίωμα ώστε να αποσπά τέτοιου είδους σχολιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο υπάλληλος, δήλωσε πως δεν λήφθηκε υπόψιν η θέση των εργαζομένων ως προς τη σύσταση του Τμήματος Στήριξης Τεχνικών Έργων στα μικρά νησιά, γεγονός το οποίο κατά την άποψή του επιβαλλόταν, αφού έχει γνώση τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του στα συγκεκριμένα ζητήματα λόγω της πολυετούς ενασχόλησής τους.

Υπογραμμίζεται πως, οι περιφερειακοί σύμβουλοι στην τελευταία συνεδρίαση, ενέκριναν τη δημιουργία των παρακάτω τμημάτων: Τμήμα σχεδιασμού ηλεκτρονικών υπηρεσιών, Τμήμα διαφάνειας, Τμήμα υποστήριξης τεχνικών έργων για τα μικρά νησιά με έδρα την Κω και Τμήμα προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων.