Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υποψήφια Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019
- Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2016 - 11:45
- / Eνημέρωση: 23 Ιουν. 2016 - 15:00
Την ύψιστη πανευρωπαϊκή διάκριση διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου.
Από το Άαρχους της Δανίας, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε την επίσημη υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ανακήρυξή της σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.
Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας διάκριση, που καθιστά την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας, σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.
Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της υποψηφιότητάς της, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.α.
Η υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από χρόνια ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με την ιδιότητά του ως προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γαστρονομία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την τοπική οικονομία, εργάστηκε μεθοδικά πάνω στον στρατηγικό στόχο ανάδειξης του μοναδικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών - αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου - και την καθιέρωση της Aegean Cuisine, η οποία, μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία σε εκθέσεις και διοργανώσεις γαστρονομίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο – κυρίως – στο εξωτερικό, προβάλλοντας τον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο των νησιών μας.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νοτίου Αιγαίου, έγινε από τον Περιφερειάρχη στην διάρκεια εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του του Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου Διαχείρισης Τροφίμων και Βιομηχανίας Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων (IFAMA) και παρουσία του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Phil Hogan και εκπροσώπων του τοπικού και διεθνούς Τύπου. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε τόσο στην πλούσια γαστρονομική παράδοση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όσο και στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το branding και την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων.
Τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, η Επιστημονική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη και Συντονίστρια της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το 2019, κα Χάιντι Λαζάνη, και ο κ. Λοΐζος Σορωνιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Π.Ν.Α. –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης
Η Πλατφόρμα και το Βραβείο της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, έχουν ως στόχο να συνεισφέρουν στην καλλίτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας τις ξεχωριστές διατροφικές κουλτούρες, μέσα από την εκπαίδευση για καλύτερη υγεία και βιωσιμότητα και διεγείροντας την γαστρονομική καινοτομία.
Το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) που διοργανώνει το βραβείο με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων.
Οι υποψήφιες περιφέρειες καλούνται να γίνουν μέλη μιας πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκών περιφερειών προκειμένου να επεκτείνουν τις διασυνοριακές συνεργασίες και να αναπτύξουν από κοινού πρωτοβουλίες.
Γ. Χατζημάρκος: «Η υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης, είναι η δική μας απάντηση στη μιζέρια και στο τέλμα που βυθίζεται η χώρα»
«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη, με την επιστροφή του από το Άαρχους της Δανίας, όπου δηλώθηκε επισήμως το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να διεκδικήσει τον επίζηλο τίτλο για το έτος 2019.
Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχει να στηρίξει τον δεύτερο βασικό πυλώνα της οικονομίας των νησιών μετά τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους – και κυρίως νέους ανθρώπους – στην γη και την πρωτογενή παραγωγή τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας υπηρετεί άριστα τον στρατηγικό στόχο της περιφερειακής αρχής, που είναι η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
«Η υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου είναι η δική μας απάντηση στην εσωστρέφεια και την μιζέρια που είναι βυθισμένη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Με όπλο μας την εξωστρέφεια, επιδιώκουμε να δώσουμε ένα τόνο αισιοδοξίας στα νησιά μας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς πολέμου. Μόνο με την εξωστρέφεια και την ανάδειξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας μπορούμε να κρατήσουμε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έξω από το τέλμα» είπε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα αποκομίσουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τόσο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής προϊόντων, όσο και στον τομέα του τουρισμού από την υποψηφιότητα της Περιφέρειας, καθώς και στα στοιχεία εκείνα που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, στην μάχη διεκδίκησης του τίτλου, μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών Περιφερειών.
«Ο ασύγκριτος και ιδιαίτερος για κάθε ένα από τα 52 νησιά της Περιφέρειάς μας γαστρονομικός πλούτος, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα και αποτελεί το ισχυρό όπλο στην διεκδίκηση του τίτλου. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε νησί έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο τίτλος θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά μας, καθώς υπάρχει ισχυρό κίνημα γαστρονομίας στις χώρες της Ευρώπης από όπου αντλούμε το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών».
Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας του Νοτίου Αιγαίου για τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 είναι στις 30 Ιουλίου 2016.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νότιο Αιγαίο: Σε ποιο νησί θα δημιουργηθούν 200 αναρριχητικές διαδρομές
21 Φεβ. 2025 - 14:48 - Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεϊατρικής για την αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων
17 Φεβ. 2025 - 8:36 - Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Παράταση έως τις 21 Φεβρουαρίου για τη συμμετοχή των Δήμων στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών
13 Φεβ. 2025 - 14:27 - Αφιερωμένο στη δράση “Explore the Aegean”
19 Δεκ. 2024 - 6:15 - Ανοίγει η πλατφόρμα για καταγραφή των πληγεισών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία Bora
4 Δεκ. 2024 - 9:13