Άμεση αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου απέναντι στις αναφορές περί κατηγοριοποίησης των νησιών από το Υπ. Τουρισμού

Εναντίωση για τις ζώνες “επικινδυνότητας” νησιών

Την εντονότατη αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου, καθώς επίσης και Δημάρχων από τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου προκάλεσε η “είδηση” περί κατηγοριοποίησης των νησιών – από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού - ανάλογα με την ετοιμότητά τους απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Λίγα 24ωρα πριν το επίσημο “άνοιγμα” της τουριστικής σεζόν και μετά από την “καταιγίδα” της πανδημίας, δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά τον εν λόγω διαχωρισμό των νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, “γεννούν” ιδιαίτερη αγωνία στους νησιωτικούς προορισμούς, αρκετοί από τους οποίους αναμένουν να υποδεχθούν επισκέπτες, έχοντας εστιάσει όλο αυτό το διάστημα και στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών τους.

Ειδικότερα, η κατηγοριοποίηση των νησιών αναλόγως της ετοιμότητάς τους, βρίσκει αντίθετους τους αυτοδιοικητικούς, καθώς απολογιστικά μάλιστα το Νότιο Αιγαίο υπήρξε μία γεωγραφική περιοχή που μέτρησε ελάχιστα κρούσματα, τα οποία και τα διαχειρίστηκε αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, οι αναφορές που προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση “έδειχναν” πως το Υπουργείο Τουρισμού θα κατηγοριοποιήσει τα νησιά σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας που έχουν σε δομές Υγείας, ενώ όπως σχολιάστηκε ρόλο θα παίζει και η δυνατότητα και ο βαθμός ελέγχου κάθε νησιού.

Με φόντο τα παραπάνω, έγινε μνεία σε νησιά ζώνης χαμηλής επικινδυνότητας (3) τα οποία διαθέτουν επαρκές σύστημα Υγείας όπως για παράδειγμα η Κρήτη, σε νησιά ζώνης μεσαίας επικινδυνότητας (2) που διαθέτουν δεσμευμένες κλίνες για αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού (πχ. Ρόδος, Σαντορίνη), καθώς και σε νησιά ζώνης υψηλής επικινδυνότητας (1), στην οποία κι εντάσσονται τα περισσότερα.

Κατόπιν αυτών των αναφορών, η Περιφερειακή Αρχή και ειδικότερα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την έντονη διαφωνία του, σημειώνοντας στο πλαίσιο προχθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ρόδο, πως, “φιλοξενία και κίνδυνος” δεν μπορούν να συμπορεύονται και άρα, το Υπουργείο Τουρισμού δεν μπορεί να προχωρά σε τέτοιου είδους διαχωρισμούς, ούτε και να τους υιοθετεί.

Απαντήσεις για το εξαιρετικά σοβαρό θέμα έδωσαν τόσο ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, όσο και ο Υφυπουργός Τουρισμούς, Μάνος Κόνσολας, οι οποίοι τόνισαν πως “ουδέποτε υποστηρίχθηκε κάτι τέτοιο”, λέγοντας μάλιστα σε δημόσιες τοποθετήσεις τους πως ο μοναδικός διαχωρισμός θα μπορούσε να γίνει από το Υπουργείο Υγείας και αυτός στην κατεύθυνση της προσπάθειας ενίσχυσης και θωράκισης των δομών Υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού των νησιών σε επικίνδυνα και μη, αναφορικά με την αντιμετώπιση περιστατικών, ωστόσο, εξήγησε πως το άνοιγμα του τουριστικού κλάδου θα γίνει με κανόνες και βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είναι ενιαία για όλες τις περιοχές.

Σε αναμονή πάντως βρίσκονται και αρκετά νησιά για την απόκτηση μηχανημάτων για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο όπως ανάμεσα σε αυτά και Κυκλαδονήσια ενώ όπως έχει γνωστοποιηθεί πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ θα συνδράμουν τα μικρότερα νησιά στη διαχείριση των αναγκών που θα παρουσιαστούν.

Γ. Χατζημάρκος: Ερασιτεχνισμός η κατηγοριοποίηση νησιών. “Λευκή” Περιφέρεια το Ν. Αιγαίο

Ειδικότερα, προχθές, σε συνέντευξη Τύπου στη Ρόδο, ο Γιώργος Χατζημάρκος χαρακτήρισε ερασιτεχνισμό την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού να υποβιβάσει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, εκφράζοντας την τεράστια δυσαρέσκειά του.

“Δεν μπορώ να μην εκφράσω την δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση, την θλίψη μου για τον ερασιτεχνισμό του Υπουργείου Τουρισμού για την κατηγοριοποίηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Είμαστε πρωταθλητές στην κρίση και μας κατέταξε σε μια θέση που δεν θα έπρεπε”.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι “ντροπή” αυτή η στάση από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού, καθώς υποστήριξε πως, “Φιλοξενία και Κίνδυνος, δεν πάνε μαζί”.

Άλλωστε, δήλωσε πως το Νότιο Αιγαίο είναι “η “λευκή” Περιφέρεια στην Ευρώπη στον κορωνοϊό”.

Ο κ. Χατζημάρκος σε έντονο ύφος σχολίασε πως, “Όλα θα απαντηθούν αλλά με ψυχραιμία”, επαναλαμβάνοντας πως υπήρξε “ατυχέστατη η διαχείριση του θέματος από το Υπουργείο Τουρισμού”.

Δεσμευόμενος μάλιστα πως η Περιφερειακή Αρχή θα μεριμνήσει αναφορικά με τα παραπάνω, αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας προχώρησε σε ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στα social media, τονίζοντας πως σε συνεχή επικοινωνία του με το Υπουργείο Τουρισμού, αυτή η αδικία “θεραπεύεται”.
 

Μ. Μικέλης: Τουριστική πληγή ο διαχωρισμός

Σε ανάλογο τόνο αντέδρασε από τις Κυκλάδες και ο Δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης προωθώντας σχετική επιστολή στα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας.

Ο ίδιος έδειξε ξεκάθαρα την εναντίωσή του στον διαχωρισμό των νησιών, διαμαρτυρόμενος έντονα.

“Όπως ενημερωθήκαμε, το Υπουργείο Τουρισμού έχει χωρίσει σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας τη χώρα, βάσει δύο σημαντικών κριτηρίων: την προσβασιμότητα σε υποδομές Υγείας και την δυνατότητα ελέγχων για τον κορωνοϊό. Σας εκφράζουμε, δια της παρούσης επιστολής μας, την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με την ανακοίνωση των Υπουργείων σας, που είδε το φως της δημοσιότητας και ανησύχησε αδίκως τους δημότες, τους επιχειρηματίες και τους τουριστικούς πράκτορες, διότι δεν περιλαμβάνεται το νησί μας στους ασφαλείς προορισμούς” ανέφερε σε απόλυτο τόνο, εξηγώντας μάλιστα πως, “Όπως ήδη γνωρίζετε, ως προς τη διασύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική Ελλάδα, η Μήλος διαθέτει αεροδρόμιο που φιλοξενεί καθημερινά πτήσεις δύο εταιρειών καθώς και ασφαλές λιμάνι όπου, κατά τους τουριστικούς μήνες επτά εταιρείες επέλεξαν το νησί μας ως σταθμό τους. Το γεγονός αυτό καθιστά τη μετάβαση από το νησί μας στην Πρωτεύουσα και τα λοιπά νησιά ασφαλή, συνεχή και με συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες ολιγόχρονη”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει ο ίδιος πως, “η Μήλος διαθέτει ενεργό Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί και τα γειτονικά νησιά της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας” ενώ όπως σημείωσε, “προσφάτως στο Κ.Υ. διατέθηκε εξοπλισμός (όπως isolation box και αναπνευστήρες, ασπίδια, μάσκες, ολόσωμες φόρμες,κτλ) από την Περιφέρεια, το Δήμο και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις ασθενών που φέρουν συμπτώματα COVID-19 καθώς και ιατρικό προσωπικό που μπορεί έως και να διασωληνώσει ασθενή”.

Τέλος, ο κ. Μικέλης τόνισε πως, “μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι ειδικές εξετάσεις, με λήψη δειγμάτων στους δημότες μας, από ομάδα/κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που αποστείλατε” υπενθυμίζοντας πως ως σήμερα στη Μήλο δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό κρούσμα.

“Κρίνουμε λοιπόν, αβάσιμο και λυπηρό το γεγονός ότι δεν έχετε συμπεριλάβει το νησί μας στους ασφαλείς προορισμούς για το καλοκαίρι του 2020” συμπληρώνει, λέγοντας τέλος πως, αυτές οι αναφορές για διαχωρισμό των νησιών αποτελούν “τουριστική πληγή”.

Μ. Κόνσολας: Θα ήταν εσφαλμένη κίνηση, αφού επανεκκινεί ο Τουρισμός

Αμέσως μετά τις σχετικές αναφορές και τις δημόσιες αντιδράσεις της Περιφερειακής Αρχής, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, προχώρησε σε τοποθέτηση, η οποία και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Στο περιεχόμενο αυτής ο κ. Κόνσολας διευκρινίζει πως το Υπουργείο Τουρισμού δεν προχώρησε σε κανέναν διαχωρισμό, καθώς αυτό θα εξέπεμπε λάθος μήνυμα για τα νησιά, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

“Το Υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους. Είναι σαφές ότι εφόσον αποφασίζουμε να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό, μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής. Θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις”. Κατόπιν των ανωτέρω, πρόσθεσε μάλιστα πως, “Η μόνη κατηγοριοποίηση που θα μπορούσαν να κάνουν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥΥ περιορίζεται στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να ενισχυθούν οι δομές υγείας”.

Ο κ. Κόνσολας θέλησε να συμπληρώσει δε, πως, “Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Υγείας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση” λέγοντας παράλληλα, πως, “δεν είναι η ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις και τεχνητές εντάσεις”.

Άλλωστε, όπως υποστήριξε, “Η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που μας αφορά όλους. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η αίσθηση ασφάλειας και η προστασία της υγείας των πολιτών, των επισκεπτών μας και των εργαζομένων στον τουρισμό. Για αυτό το λόγο, δημιουργήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά”.

Τέλος, ρόλος του Υπουργείου Τουρισμού σε αυτήν την προσπάθεια, υποστηρίχθηκε από πλευράς του πως είναι “η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου. Μαζί φυσικά με τους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρησή τους”.

Χ. Θεοχάρης: Συνεργασία με το Υπ. Υγείας ώστε και ο μικρότερος προορισμός να υποδεχθεί κόσμο

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Τουρισμού σε δημόσια τηλεοπτική τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζει πως, “Όλη η Ελλάδα θα έχει την ίδια δυνατότητα διαχείρισης κρουσμάτων” εξηγώντας μάλιστα πως, “συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση όλων των δομών ώστε όλη η χώρα, από το μικρότερο νησί μέχρι την Αθήνα να είναι ικανή να υποδεχτεί τουρίστες και να διαχειριστεί οποιοδήποτε κρούσμα ή επικίνδυνη κατάσταση”.

Σχετικά με την υποδοχή τουριστών μάλιστα, ο ίδιος σχολίασε πως θα ανακοινωθεί άμεσα η λίστα για τις χώρες από τις οποίες θα έρχονται επισκέπτες, ενώ επανέλαβε πως, θα υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση της υγειονομικής κρίσης και της πορείας της τη θερινή σεζόν.

Επιπλέον, ο ίδιος αφού πρόσθεσε πως, “ανοίγουμε, αλλά παράλληλα παρακολουθούμε εντατικά την εξέλιξη της κατάστασης” συμπλήρωσε πως, “στα υγειονομικά πρωτόκολλα κάναμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Καθιερώσαμε τη συνεργασία κάθε μεγάλου καταλύματος από 50 κρεβάτια και πάνω με γιατρό. Αυτή θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του εθνικού μας συστήματος υγείας”.

Πιο αναλυτικά εξήγησε μάλιστα πως, “Κάθε γιατρός θα μπορεί να καθησυχάσει τον κάθε έναν που έχει ανάγκη. Ο ξενοδόχος έχει συμβληθεί με κάποιο γιατρό. Μόλις παραπονεθεί ο πελάτης, ο ιατρός και μέσω τηλεϊατρικής επικοινωνεί με τον πελάτη και τον συμβουλεύει και αν κρίνει πως το κρούσμα είναι ύποπτο, κατόπιν συνεννόησης θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος του κρούσματος”. Φέρνοντας ένα παράδειγμα μάλιστα, διευκρίνισε πως, “Ο έλεγχος θα γίνεται στα σημεία που έχουμε ορίσει επιχειρησιακά, π.χ. στην Πάρο που θα καλύπτει και την Αντίπαρο και μέσα σε ελάχιστες ώρες θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα απομονωθεί ο ασθενής αλλού, σε μέρος ξενοδοχείου καραντίνας και θα απολυμανθούν οι χώροι, ενώ θα παρακολουθείται ο γιατρός, ο οποίος αν κρίνει ότι χρειάζεται νοσηλεία, ο ασθενής θα διακομιστεί σε κάποιο νοσοκομείο. Δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στα ξενοδοχεία”.

Β. Κικίλιας: Ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του διευκρίνισε πως, “φυσικά και δεν διαχωρίζουμε τα νησιά σε λιγότερο ή περισσότερο «επικίνδυνα»”, εκφράζοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του για τις σχετικές αναφορές.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος: “Οι επιστήμονες μας λένε ότι θα υπάρχει δεύτερο κύμα. Την ένταση και το πώς θα έρθει στη χώρα μας, μένει να τα δούμε. Εμείς υποχρεούμαστε να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Τον Ιανουάριο προβλέψαμε τι έρχεται, γι’ αυτό το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά” και άρα, “όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα κάνουμε και το καλοκαίρι”. Έκλεισε την απάντησή του, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Φυσικά και δεν υπάρχουν ζώνες επικίνδυνες, λιγότερο και περισσότερες”.