Απαιτούν ειδικό χωροταξικό για ανεμογεννήτριες
- Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020 - 08:00
“Ασπίδα” για την προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά “προσφέρουν” τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, τα οποία για μία ακόμη φορά ενώνουν τη φωνή τους με τους μόνιμους κατοίκους που αντιστέκονται στην εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων.
Με ψήφισμά τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι καταδίκασαν τα πρόσφατα περιστατικά βίας που καταγράφηκαν στο νησί της Τήνου, στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασής τους, την περασμένη Παρασκευή, οπότε και η πρόεδρος του Π.Σ. κι έπαρχος Τήνου, Νατάσα Δεληγιάννη – Άσπρου έθεσε το θέμα στην ατζέντα των εκτός ημερησίας διατάξεως.
Το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων υποστήριξε ξανά τις βασικές θέσεις του για το θέμα, τονίζοντας ρητά πως εναντιώνεται στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων και μάλιστα αυθαίρετα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Μάλιστα για το ειδικό χωροταξικό σημείωσε η κα Δεληγιάννη πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ακολουθήσει μία διαβούλευση για την εγκατάστασή τους, αλλά σε εθνικό επίπεδο.
Κατόπιν της εισήγησής της, οι σύμβουλοι ενέκριναν το ψήφισμα καταδίκης των γεγονότων βίας στο νησί της Τήνου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως θα βρίσκονται στο πλευρό όλων των νησιών του Ν. Αιγαίου, στα οποία επιχειρείται η εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών.
Σημειώνεται πως για μία ακόμη φορά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε με τηλεδιάσκεψη μέσω της εφαρμογής zoom.
“Κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν άλλη χροιά στον αγώνα μας”
Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια του θέματος υπενθύμισε αρχικά τα γεγονότα που υπήρξαν στο Κυκλαδονήσι της Τήνου, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι νησιώτες κάκιστα χρεώνονται – εντέχνως – πως δεν υπερασπίζονται την πράσινη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε: “Για άλλη μία φορά στις 20 Μαΐου του 2020 η Τήνος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Αφορμή η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο νησί για τη συνδρομή τους στην επιχειρούμενη σκυροδέτηση του αιολικού πάρκου στη θέση Πράσα στην Κοινότητα των Υστερνίων της Τήνου. Θα είδατε τις σκηνές ντροπής που πραγματικά δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά στο νησί μας. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι οι γονείς μας με άσπρα μαλλιά πεσμένοι στο χώμα”.
Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα πως, “Οι συμπατριώτες μου είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού και όμως οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ότι πρέπει να αντιδράσουν γιατί έτσι προστατεύουν τον τόπο τους”. Από την πλευρά της, θέλησε μάλιστα να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ανεκτό να παρερμηνεύεται αποπροσανατολιστικά η στάση των νησιωτών απέναντι στο σοβαρό θέμα.
“Θέλω να καταστήσω σαφές επειδή κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν άλλη χροιά στον αγώνα μας, ότι δεν είμαστε οι γραφικοί Γαλάτες ούτε είμαστε κατά των επενδύσεων, κατά της πράσινης ενέργειας, κατά της ανάπτυξης και υπέρ του λιγνίτη” επανέλαβε η κα Δεληγιάννη, λέγοντας ακόμη πως, “Δεν αντιδρούμε μόνο για την Τήνο, αλλά τα νησιά μας χρήζουν προστασίας”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπενθύμισε δε, πως, το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε ασχοληθεί ξανά με τη σοβαρή υπόθεση, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, “τώρα όμως, έχουμε ψηφισμένο νόμο ο οποίος επιτρέπει να μπουν αιολικά πάρκα παντού. Αυτό έχει πυροδοτήσει την αντίδραση των συμπατριωτών μου”.
Να υπάρξει χωροταξικό
Κατά συνέπεια, πρόσθεσε πως απαίτηση των νησιωτών και του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι να υπάρξει ειδικό χωροταξικό σχέδιο.
“Χωροθέτηση ζητήσαμε και δυστυχώς, δεν μας άκουσε κανείς. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με την αριθμ. 154/ 2019 ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζήτησε αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο προκειμένου να υπάρχει μία δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή διαβούλευση για τη χωροθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο” ανέφερε παρακάτω, λέγοντας ακόμη πως, “Την ύστατη στιγμή, πριν την ψήφιση του νόμου, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να προστεθεί στη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων, στα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου η δεσμευτική ένδειξη των κατά τόπους αρμοδίων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής”. Ωστόσο, προς απογοήτευση των νησιωτών, όπως επανέλαβε, “Ούτε αυτό προστέθηκε δυστυχώς”.
Το παράλογο
Αποτέλεσμα της εν λόγω κατάστασης - όπως περιέγραψε - είναι να κατασκευάζονται σπίτια σε παραδοσιακούς οικισμούς και γι αυτό να απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, ωστόσο, αντιθέτως, να μην ισχύει το ίδιο για τα αιολικά πάρκα.
“Κάποιος για να χτίσει ένα σπίτι στα νησιά μας με τους παραδοσιακούς οικισμούς τους, πρέπει να έχει έγκριση Αρχιτεκτονικής Επιτροπής που απαιτεί σπάσιμο όγκων και συγκεκριμένο ύψος και η ανέγερση κατοικίας επιτρέπεται σε συγκεκριμένες ζώνες οικιστικού ελέγχου.
Τα αιολικά όμως μπορούν να μπουν παντού χωρίς χωροθέτηση και χωρίς όρους. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος. Γι αυτό παλεύουμε, για το αυτονόητο. Αυτό που δεν στέκει στη λογική κάποιοι δεν το ακούνε” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, ενώ εξήγησε για μία ακόμη φορά πως, “Αυτό πυροδοτεί την αντίδραση του κόσμου” ο οποίος νιώθει πως, “όλα θυσιάζονται στον βωμό των αιολικών επενδύσεων”.
Αγωνία για άλλες επενδύσεις
Στην ίδια εισήγησή μάλιστα, η πρόεδρος δεν παρέλειψε να τονίσει πως, “κανείς δεν μας λέει, τί θα γίνει με τις υπόλοιπες επενδύσεις”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε για το θέμα, “Υπήρχαν κυβερνητικές εξαγγελίες για την ασφάλεια των συναλλαγών και επενδύσεων για απλούστευση διαδικασιών κλπ, όμως μοιάζει ότι το μόνο που απλουστεύεται τελικά είναι η αδειοδότηση των αιολικών και από τη μη χωροθέτησή τους δημιουργείται ένα κλίμα νεφελώδες μιας και κανείς δεν ξέρει αν χάνοντας μία τουριστική μονάδα για παράδειγμα, ή το σπίτι του, δεν θα βρεθεί δίπλα σε ένα αιολικό πάρκο και έτσι ποιος θα επενδύσει;”.
Προτού ολοκληρώσει το εισηγητικό μέρος, θέλησε να κάνει λόγο και για τις σχετικές συλλήψεις που έγιναν στο νησί της Τήνου.
“Πρέπει να πω ότι την ημέρα των επεισοδίων στις 20 Μαΐου συνωστίστηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Τήνου και κρατήθηκαν για πάνω από 14 ώρες, εννιά συμπολίτες μας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 43. Επίσης στο ΑΤ Τήνου σε αντίστοιχο συμβάν στις 11 Φεβρουαρίου του 2020 έχει σχηματίσει ποινική δικογραφία εναντίον 66 συμπατριωτών μου και στις 4/5 εναντίον 51”.
Όλα τα παραπάνω, όπως υποστήριξε είναι καταδικαστέα και κυρίως η βία που ασκήθηκε κατά νησιωτών από αστυνομικές δυνάμεις.
Διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο
Εν συνεχεία, η κα Δεληγιάννη σημείωσε πως, μετά τα γεγονότα στην Τήνο, ακολούθησαν τα γεγονότα στο νησί της Άνδρου και δύο φορές ματαιώθηκε η μεταφορά ανεμογεννητριών στο νησί ενώ όπως πρόσθεσε, είχε αποφασιστεί και κοινή κινητοποίηση σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο.
“Μέσα σε αυτό το κλίμα και αφού ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που μου εξέφρασαν με οποιονδήποτε τρόπο τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο Τηνιακό λαό, θα ήθελα να σας καλέσω να συνυπογράψουμε το ψήφισμα” σχολίασε στη συνέχεια, η ίδια, διαβάζοντας το περιεχόμενό του στους περιφερειακούς συμβούλους.
Ακολουθεί αυτούσιο: “Καταδικάζουμε τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο στις 20 Μαΐου 2020, την παρουσία Αστυνομικής δύναμης και τη χρήση βίας για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων των κατοίκων. Συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους κατοίκους του νησιού. Επαναλαμβάνουμε ότι ζητάμε την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο προκειμένου να υπάρχει μία δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή μετά από διαβούλευση, χωροθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο.
Επικουρικά ζητάμε να προστεθεί στη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων στα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
Εξουσιοδοτούμε την Οικονομική Επιτροπή στην επόμενη συνεδρίασή της να αναθέσει σε δικηγόρο να ασκήσει έφεση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά της εκδοθείσας στις 22 Μαΐου 2020 τροποποιητικής απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα αιολικά πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, Άνδρο, Πάρο, Τήνο και Νάξο καθώς και να αποφασιστεί αν απαιτείται η συνέχιση ή όχι της ασκηθείσας αίτησης ακύρωσης Δημάρχων του ΣτΕ κατά της προηγούμενης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Απαιτούμε να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την ασφάλεια των συναλλαγών και επενδύσεων που ειδικά για το Ν. Αιγαίο είναι ανέφικτη από τη μη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων καθώς και την απλούστευση αδειοδότησης επενδύσεων που να περιλαμβάνει όμως κι άλλες επενδύσεις κι όχι μόνον την απλούστευση αδειοδότησης των αιολικών πάρκων”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Τα νησιά δεν θα μετατραπούν σε απέραντο νταμάρι...”
28 Ιαν. 2020 - 6:20 - Ο Κ. Μπιζάς για την πορεία των αποφάσεων και των κινήσεων σχετικά με τα αιολικά πάρκα
23 Νοε. 2021 - 14:13 - Κρυστάλλινο “OΧΙ” στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στα νησιά
12 Νοε. 2021 - 6:20 - Ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος των νησιών
7 Οκτ. 2021 - 6:19 - Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες
28 Ιαν. 2020 - 13:57