Συζήτηση και απόφαση στην τελευταία συνεδρίασή της με στόχο τη στήριξη των Δήμων για την προώθηση αναπτυξιακών έργων

Αναπτυξιακός οργανισμός για την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για τη σύσταση και λειτουργία του
  • Παρασκευή, 26 Μαρτίου, 2021 - 06:17

Στην απόφαση εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης για τη σύσταση και τη λειτουργία ενός Αναπτυξιακού οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, προχώρησαν τα μέλη της στην τελευταία συνεδρίασή τους, μετά από την κατά πλειοψηφία θετική στάση τους για την απόκτηση αυτού του “εργαλείου”.

Με σκοπό τη στήριξη των Δήμων στην προσπάθεια διεκδίκησης και προώθησης αναπτυξιακών έργων, με φόντο χρηματοδοτικά πακέτα προς ενίσχυση των περιοχών της χώρας, η ΠΕΔ συζήτησε το εν λόγω θέμα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αποφασίζοντας παράλληλα πως θα ενημερώσει σχετικά τους Δήμους σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για τη δυνατότητα συμμετοχής τους.

Παρακάτω ακολουθεί η βασική ενημέρωση που γνωστοποιήθηκε προς τα μέλη της ΠΕΔ από τον πρόεδρο, προκειμένου να καταστεί σαφής η σημασία της δημιουργίας ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού, ώστε να ενισχυθούν και μικρότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στον δρόμο της διεκδίκησης αναπτυξιακών “ευκαιριών”.

Αξίζει να τονισθεί εξ αρχής πως οι τομείς δράσης του Αναπτυξιακού οργανισμού μπορεί να είναι ενδεικτικά η ωρίμανση και υλοποίηση τεχνικών έργων, ο τουρισμός, η εξωστρέφεια, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, η υγεία, η ψηφιακή σύγκλιση και οι νέες τεχνολογίες, οι κοινωνικές δράσεις, η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, οι επικοινωνίες, οι μεταφορές κ.λπ..

Κατοχύρωση ευκαιριών για τα νησιά

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης για την ανάγκη εκπόνησης της μελέτης που θα υποδεικνύει αν είναι βιώσιμος ένας Αναπτυξιακός οργανισμός, “Η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, του δημοκρατικού προγραμματισμού και την ενίσχυση της συμμετοχής της στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών και προγραμμάτων καθίσταται καίριας σημασίας. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά η σύσταση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα υποστήριξης, ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού για την εξειδίκευση και εκπλήρωση των αναπτυξιακών στόχων του κάθε ΟΤΑ είναι εμφανής. Η ανάγκη αυτή συνεπικουρείται και από το γεγονός της στελεχιακής αποδυνάμωσης των ΟΤΑ κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κατέστη ξεκάθαρο πως, βασικός σκοπός του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι “να λειτουργήσει ως φορέας συλλογής, σύνθεσης και αναδιανομής πληροφοριών, τεχνογνωσίας, πόρων και υπηρεσιών, επίβλεψης και υλοποίησης έργων, συμβάλλοντας στη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών και συστημάτων που θα καταλήγουν σε τυποποιημένες και απλοποιημένες μεθόδους και διαδικασίες”. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα “μέσω των κατάλληλων εργαλείων, να συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της επιλογής της περιοχής παρέμβασης και στη περίπτωση των ΟΤΑ Νοτίου Αιγαίου ως τόπου με σημαντικές ευκαιρίες προσέλκυσης νέων επενδύσεων”.

Στήριξη στους ΟΤΑ

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις υφιστάμενες Αναπτυξιακές Εταιρείες, οι οποίες αποτελούν επιχειρήσεις ΟΤΑ με περιορισμένο σκοπό σύστασης και αρμοδιότητες, διευκρινίστηκε πως, “οι νέοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί (άρθρο 2 του Ν.4674/2020) αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ειδικού σκοπού, τα οποία λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, υπό τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας που υποστηρίζοντας την άσκηση πληθώρας αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων.

Συνεπώς, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για: α. επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους (αποτελούν, δηλαδή, το θεσμοθετημένο σύμβουλο των ΟΤΑ για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους). β. ωρίμανση έργων (η περίοδος της της σύνταξης μελετών, τη λήψη απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, την εξασφάλιση πόρων κ.α., η οποία ξεκινάει από τον γενικό προγραμματισμό και καταλήγει στη διακήρυξη της δημοπρασίας), γ. υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής (ενδεικτικά : δράσεις μετριασμού ή άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων και φαρμακείων, δράσεις κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων και μεταναστών κ.α.), υλοποίηση πολιτικών ψηφιακής σύγκλισης (αναζήτηση, επιλογή και εφαρμογή, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφοριακής, του διαδικτύου, καθώς και τον σχεδιασμό, εκτέλεση και διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων ψηφιακής σύγκλισης), δ. υλοποίηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης (υλοποίηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσα από συστήματα μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, αξιοποίηση ΑΠΕ, εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για τη βιοοικονομία, εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων - βιοενέργεια), ε. ανάληψη καθηκόντων τεχνικής υπηρεσίας των ΟΤΑ (σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων -άρθρο 3 ν. 4674/2020), στ. διοικητική υποστήριξης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ (για δήμους, οι οποίοι την 11.3.2020 ασκούσαν τις λοιπές αρμοδιότητες των Υπηρεσιών αυτών (πλην των διαδικασιών σύναψης, εποπτείας και επίβλεψης δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων) μέσω διοικητικής υποστήριξης από έτερο δήμο -άρθρο 4 ν. 4674/2020), εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων ΟΤΑ (άρθρο 7 ν. 4674/2020), υποστήριξη των ΟΤΑ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους (συμβατικές αναθέσεις υποστήριξης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ – άρθρο 8 παρ. 2. ν. 4674/2020), ζ. συμμετοχή σε συνέργειες και συμπράξεις σε αναπτυξιακού χαρακτήρα προγράμματα και πρωτοβουλίες με επιχειρήσεις, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”.

 

Εκπόνηση εντός 5 εβδομάδων

Με βάση τα παραπάνω, αναφέρθηκε πως προτείνεται η μελέτη υλοποίησης της Υπηρεσίας “Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για την εκπόνηση “οδικού” χάρτη για τη σύσταση και λειτουργία αναπτυξιακού οργανισμού”, η οποία και θα οδηγήσει στην επίτευξη του σκοπού της σύστασης του ως άνω Οργανισμού. Με το ποσό των 20 χιλ. ευρώ, η ΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάθεση της εν λόγω μελέτης, η εκπόνηση της οποίας δεν θα υπερβεί το διάστημα των 5 εβδομάδων. Όπως κατέστη ξεκάθαρο από τα παραπάνω, “Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου προκειμένου να τεκμηριωθεί η σκοπιμότητας σύστασης ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού και των απαιτούμενων ενεργειών που θα πρέπει να λάβουν χώρα μέχρι τη σύσταση του”.

Ειδικότερα οι υπηρεσίες υποστήριξης περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εργασίες: α. Εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη Σύστασης και λειτουργίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, και πιο συγκεκριμένα του συνόλου των διαδικαστικών ενεργειών που πρέπει να λάβουν χώρα μέχρι την σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. β. Τεχνική Υποστήριξη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για την εκπόνηση της απαιτούμενης Οικονομοτεχνικής Μελέτης Βιωσιμότητας. γ. Σύνταξη Σχεδίου Καταστατικού.