“Η εικόνα τα λέει όλα”
- Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2013 - 06:00
Ιδιαζόντως καταγγελτικός παρουσιάζεται ο παραγωγός Γιάννης Φρέρης,αναφορικά με τη στάση που διατηρεί η δημοτική αρχή για το αλσύλλιο, στο οποίο πραγματοποιείται το πλανόδιο εμπόριο δύο φορές την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φρέρης χρεώνει αδιαφορία και απουσία στο δήμο όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα συνολικά, ενώ θίγει δύο ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, την καθαριότητα του χώρου και το κόστος της χρήσης του.
Η “Κοινή Γνώμη” επισκέφθηκε το χώρο το Σάββατο το πρωί, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του πλανόδιου εμπορίου και παρουσιάζει με σχετικό φωτογραφικό υλικό το συγκεκριμένο τμήμα στο οποίο διαθέτουν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους.
Παράλληλα, φιλοξενείται και η άποψη των δύο αρμόδιων αντιδημάρχων, Φώτη Ξαγοράρη και Πέτρου Μώτου, οι οποίοι απαντούν με σαφήνεια σε όσα καταγγέλλει ο Γιάννης Φρέρης.
Γ. Φρέρης: “Ποιος θα προσέξει τον πρωτογενή τομέα;”
Ο παραγωγός, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει αναλυτικά στην εφημερίδα, έκανε λόγο για δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς. Πρωτίστως, τόνισε ότι, “Στο χώρο που δίνουμε τα προϊόντα, μαζεύουμε εμείς τα σκουπίδια που υπάρχουν κάθε φορά. Ό,τι κι αν είναι μπουκάλια, χαρτιά ή και περιττώματα ζώων. Ο δήμος ούτε έχει εμφανιστεί ποτέ. Μαζεύουμε ό,τι μπορούμε γιατί δεν είναι σωστό να έχουμε τέτοια εικόνα” προσθέτοντας αμέσως ότι, ακριβώς αυτή “η εικόνα που βλέπετε, τα λέει όλα”.
Ο ίδιος μάλιστα, υποστήριξε ότι εκτός του προαναφερόμενου θέματος, εξίσου σοβαρό ζήτημα αποτελεί και το αντίτιμο που χρειάζεται να καταβάλουν από τη στιγμή που χρησιμοποιούν αυτόν το χώρο. “Δύο παραγωγοί είμαστε και το βασικότερο θέμα είναι όσα πληρώνουμε. Καλύπτω 2, 5 τετραγωνικά μέτρα περίπου και μας χρεώνουν τα 5 τετραγωνικά με 850 ευρώ το χρόνο, ενώ για τα αντίστοιχα τετραγωνικά στην πλατεία ή στην παραλία χρεώνουν 75 ευρώ” σημειώνει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι: “Ο δήμος δε βοηθά τον πρωτογενή τομέα. Δεν έχουν έρθει να μας πουν ούτε καλημέρα. Θα έπρεπε η δημοτική αρχή να ασχοληθεί, να βοηθήσει και να δώσει λύσεις. Έχουν εκδοθεί 22 άδειες για παραγωγούς και δεν υπάρχει θέση να πάνε πουθενά. Εδώ υπάρχουν δύο θέσεις και για το Καρνάγιο που έλεγαν ότι θα μεταφερθούμε, δεν έχει γίνει τίποτα. Θα και θα τόσο καιρό. Τον πρωτογενή τομέα τελικά ποιος θα τον στηρίξει; Όχι εμένα αλλά τον πρωτογενή τομέα του νησιού”.
Φ. Ξαγοράρης: “Οδεύει προς λύση το οικονομικό”
Σαφής στην απάντησή του υπήρξε ο Φώτης Ξαγοράρης όσον αφορά στους ισχυρισμούς του παραγωγού ότι το κόστος χρήσης του χώρου είναι ιδιαίτερα υψηλό. “Το θέμα με την καταβολή των χρημάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο οδεύει προς τακτοποίηση” δήλωσε ο αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας πως, “Τα προηγούμενα έτη όντως υπήρχε μία αυξημένη τιμή καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ντόπιους παραγωγούς παρά μόνο από ανθρώπους που έρχονταν από άλλα νησιά. Το θέμα είναι να αλλάξει και να καθοριστεί η τιμή, αυτή που ισχύει και για όλα τα άλλα σημεία”. Όπως τόνισε μάλιστα στη συνέχεια ο κ. Ξαγοράρης, πρόκειται για ένα θέμα “που έχει δρομολογηθεί και θα έρθει σαν ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο”.
Π. Μώτος: “Καθαρίζουμε μία φορά την εβδομάδα”
Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, την καθαριότητα του χώρου, παραχώρησε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος που προΐσταται των υπηρεσιών καθαριότητας στο δήμο, Πέτρος Μώτος. “Στο χώρο πηγαίνει ένας υπάλληλος της καθαριότητας κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα. Σκουπίζει και συλλέγει όσα απορρίμματα υπάρχουν εκεί. Ο χώρος δηλαδή καθαρίζεται” εξήγησε, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι, “Όπως ξέρετε όμως αυτή την περίοδο, όλο το βάρος έχει πέσει στους δρόμους που θα γίνει η περιφορά των Επιταφίων, στις παιδικές χαρές και σε κάποιες παραλίες αρχικά. Οι εργαζόμενοι είναι λίγοι και κάνουν ό,τι μπορούν. Από την πλευρά μου πιέζω κι εγώ όσο γίνεται”.
Πρόταση υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Φώτη Ξαγοράρη, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μία πρόταση που αναμένεται να εισηγηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφορά συγκεκριμένα στην πιλοτική εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα δώσει τη δυνατότητα στους “παραγωγούς γης” να διαθέτουν τα προϊόντα που παράγουν περισσότερες ημέρες και ώρες την εβδομάδα σε δημοτικό χώρο.
Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος ορμώμενος από τη δήλωση του κ. Φρέρη, στο πλαίσιο της οποίας χρεώνεται η δημοτική αρχή αδιάφορη στάση σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, υποστήριξε: “Έχει ξεκινήσει μία διαδικασία στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται στην Ευρώπη πολλά χρόνια και αφορά σε αγροτικές αγορές”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε παρακάτω, “πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά σε κάποιες περιοχές της χώρας και σχετίζεται μόνο με τους παραγωγούς γης. Θα ζητήσουμε στο επόμενο συμβούλιο, μέσω εισήγησης που θα κάνω, να παρθεί απόφαση ώστε να ενταχθεί και η Σύρος στις πόλεις που εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα”.
Διευκρινίζοντας περαιτέρω τα λεγόμενά του, ο κ. Ξαγοράρης ανέφερε: “Οι ντόπιοι παραγωγοί ξεκινούν να παρέχουν τα προϊόντα τους όλες τις ημέρες και τις ώρες της εβδομάδας σε δημοτικούς χώρους που έχει ορίσει ο δήμος. Αυτός ο χώρος εμείς θα προτείνουμε να είναι ο χώρος, δίπλα από το χώρο στάθμευσης του σούπερ μάρκετ “Μαρινόπουλος””.
Συμπερασματικά ο ίδιος, τόνισε: “Είναι σκέψη καλή για την ντόπια παραγωγή και βοηθά να “ξεφύγουμε” από διαδικασίες που απαιτεί το ΤΕΒΕ και από ζητήματα των λαϊκών που θα λειτουργούν μία ή δύο ημέρες”. Στόχος του δήμου σύμφωνα πάντοτε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο είναι “να δώσει το δικαίωμα στους αγρότες να πουλήσουν και στους ανθρώπους να αγοράσουν φθηνά προϊόντα. Όσο μπορούμε να κινηθούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, θα προχωρήσουμε” δήλωσε κλείνοντας το θέμα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ζητούμενο η συναινετική λύση για τη λαϊκή αγορά
12 Ιαν. 2016 - 6:20 - Ικανοποιούνται μερικώς
30 Ιουλ. 2013 - 6:00 - Νέα Αριστερά Κυκλάδων: Παρέμβαση στον υπουργό για την πτήση Αθήνα - Σύρος
17 Ιαν. 2025 - 8:12 - Αρνητικό πρόσημο στην ανακύκλωση το 2024
17 Ιαν. 2025 - 6:20 - Οι σημερινές ανάγκες σύνδεσης των Κυκλάδων σε ημερίδα του ΣΕΕΝ
17 Ιαν. 2025 - 6:19